Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
aug. 12, 2022 Adrian Popa Actualitate 0 1024 vizualizari
Pe timpul minivacanței de “Sfânta Maria Mare”, peste 200 de pompieri militari bihoreni vor fi zilnic la datorie, pentru desfășurarea misiunilor de salvare de persoane, stingere a incendiilor, acordare a primului ajutor calificat, descarcerare, înlăturare a efectelor fenomenelor hidro/meteorologice periculoase, asanare muniție, salvare animale și a altor misiuni specifice domeniului de competență.
Pentru gestionarea situațiilor de urgență produse la nivelul municipiului Oradea și al localităților limitrofe, vor acționa echipajele din cadrul a trei subunități: Detașamentele 1 și 2 Oradea, respectiv Garda de Intervenție 1 Mai. Bineînțeles, dacă situația o va impune, forțele și mijloacele de intervenție vor fi suplimentate în mod operativ.
La urgențele medicale vor interveni, la nivel județean, cele 11 echipaje ale SMURD Bihor, din care 10 echipaje de pompieri militari paramedici din cadrul subunităților inspectoratului, cu 10 ambulanțe de tip B2 și trei autospeciale pentru transport personal și victime multiple și echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, cu o ambulanță de tip C, autoambulanța de terapie intensivă neonatologie și autospeciala medicului de urgenţă.
Întrucât, la Mănăstirea Izbuc și la Mănăstirea Sfintei Cruci se preconizează participarea unui număr mare de credincioși la slujbele religioase prilejuite de această sărbătoare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” a dispus alocarea unei autospeciale de lucru cu apă și spumă la fiecare din cele două lăcașuri de cult, încadrate cu echipaje de pompieri militari care au și competențe de acordare a primului ajutor calificat, pentru asigurarea răspunsului imediat în cazul producerii unor evenimente nedorite.
Pentru siguranța enoriașilor și desfășurarea în bune condiții a manifestărilor religioase, cadrele Inspecției de Prevenire au desfășurat activități de control în cadrul cărora au verificat modul în care sunt respectate normele de apărare împotriva incendiilor şi au acordat sprijin şi îndrumare în acest domeniu, reprezentanților lăcaşurilor de cult. De asemenea, au fost desfășurate verificări și activități de informare preventivă la unitățile de turism din județ. În cadrul controalelor efectuate s-a urmărit în mod special, înlăturarea cauzelor potenţial generatoare de incendiu, dotarea cu mijloace de primă intervenţie şi instruirea personalului pentru intervenţia în caz de producere a unui incendiu.
Recomandările pompierilor militari pentru această perioadă
În cazul în care, veți petrece zilele libere în spațiile de cazare turistice:
• Studiaţi planul de evacuare în caz de incendiu la sosirea în unitatea de cazare: acesta este afişat pe partea interioară a uşii camerei;
• Identificaţi traseele de evacuare în situații de urgență;
• Nu utilizați consumatori electrici improvizați sau care prezintă defecțiuni, nu lăsați nesupravegheată aparatura electrică sub tensiune și nu modificați destinația circuitelor existente. În situația în care observați deficiențe în acest sens, sesizaţi imediat administraţia unităţii de cazare.
Dacă alegeți să vă petreceți timpul liber în mijlocul naturii, vă reamintim că focul poate fi aprins doar în locurile special amenajate, cât mai îndepărtate de vegetaţie, sub supraveghere permanentă, şi în niciun caz pe timp de vânt. Nu părăsiți focul făcut, înainte de a vă asigura de stingerea lui completă!
O altă măsură de care trebuie să țineți cont în următoare perioadă este referitoare la scăldat. Nu vă puneți viața în pericol, înotați doar în locuri special amenajate! Condițiile de înot pot fi imprevizibile în râuri, iazuri, lacuri sau în mare. Chiar și persoanele care înoată bine pot obosi, pot avea crampe musculare sau pot fi prinse într-un curent de apă.
Totodată, având în vedere că au fost înregistrate cazuri de persoane care au fost surprinse de vremea rea pe diferite trasee montane, recomandăm celor care merg pe cărările de munte să se intereseze înainte de a pleca la drum dacă zona respectivă este vizată de avertizări meteorologice și să respecte sfaturile salvamontiștilor.
În cazul participării la manifestări cu public numeros (slujbe religioase, concerte, spectacole, cluburi, zone comerciale) vă adresăm rugămintea de a nu parca autovehiculele pe căile de acces-evacuare din zonele respective, pentru a nu bloca accesul echipajelor de intervenţie.
În cazul producerii unei situații de urgență, apelaţi imediat, numărul unic 112.
Pompierii militari bihoreni vă doresc să aveți parte de sărbători fericite, fără evenimente nedorite!
nov. 01, 2024 0
oct. 03, 2024 0
sept. 28, 2024 0
sept. 17, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0