Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
feb. 22, 2018 Andrei Şandor Actualitate 0 1709 vizualizari
Şantierul de restaurare / reabilitare a Palatului Episcopal Romano-Catolic din Complexul Baroc de pe str. Şirul Canonicilor este în plină desfăşurare. Lucrările demarate în decembrie 2017 sunt la faza de subsol + acoperiş / şarpantă. Episcopul Bocskei Laszlo şi proiectantul general Emodi Tamas, respectiv managerul de proiect Matuz Zsolt au fost ghizi jurnaliştilor joi, 22 februarie, într-un mic tur de prezentare a activităţilor din ultimele săptămâni. Din start, episcopul a ţinut să precizeze că zona dinspre Bulevardul Dacia este prevăzută cu mijloace de avertizare a cetăţenilor care doresc să trecă prin parcul Palatului Baroc, pe panouri fiind trecut clar că este zonă de şantier. O mare parte a parcului este inaccesibilă plimbăreţilor. E pentru protecţia lor.
Pe de altă parte, de afară se pot vedea mişcările de trupe în ceea ce priveşte lucrările aferente acoperişului. Emodi a declarat că, fără îndoială, este cea mai mare şarpantă barocă din România, fiind împărţită în 17 sectoare. În cadrul plimbării din jurul uriaşului imobil, arhitectul orădean a detaliat tipurile de intervenţii în ceea ce priveşte acoperişul, dar şi ferestrele. De asemenea, specialistul a amintit despre intervenţiile făcute de autorităţile comuniste în anii `60, toate acestea urmând a fi înlăturate, clădirea fiind subiect de readucere la imaginea originală. Încadramentele geamurilor, acolo unde este necesar, vor fi şi ele refăcute astfel încât stilul baroc să răzbată şi prin ele. Episcopul Bocskei a menţionat că, deja, în mai multe zone „atacate” de firma care lucrează în Palatul Baroc au ieşit la iveală mici (sau mai mari) surprize artistice: picturi murale care vor fi puse în evidenţă prin restaurarea lor.
Joi, împreună cu presa locală, episcopul Bocskei Laszlo a coborât în pivniţa uriaşă care, până în urmă cu aproximativ 20 de ani, a fost utilizată drept depozit de vinuri. Deşi ar fi existat intenţia de a refuncţionaliza tot în această direcţie acea parte a subsolului, având în vedere starea de degradare a uriaşelor butoaie, s-a decis demontarea lor. Lemnul, însă, spune arhitectul Emodi Tamas, va fi reutilizat pentru elementele de parchet ce vor fi montat în Palatul Baroc. Şi totuşi nu a fost ruptă total legătura cu trecutul vinos: încă mai sunt păstrate (şi se pare că vor rămâne) 3 butoaie. Două „mici” de peste 15.000 litri fiecare şi unul gigantic de aproape 20.000 litri. Probabil, ele vor fi integrate în imaginea generală a subsolului, acolo unde proiectul de reabilitare a Palatului Baroc prevede spaţii de socializare.
Ce-i drept, e fascinant să vezi că, dincolo de evidentele reminiscenţe ale intervenţiilor de tip comunist (care nu au ţinut cont de valoarea arhitectonică a imobilului), construcţia făcută în a doua jumătate a secolului 18 stă bine pe picioare. Ba chiar a trecut şi testul privind rezistenţa la seism. Şi e interesant să te vezi printre cărămizile originale cu care a fost construit Palatul Episcopal Romano-Catolic, în perioada 1772 – 1777.
Reamintim că Guvernul Ungariei finanţează proiectul de reabilitare a frumosului edificiu. Contractul de execuţie a fost câştigat de firma Abed Nego. Lucrările ar trebui să dureze maximum 3 ani de zile. În decembrie, la demararea şantierului, episcopul Bocskei spunea că ar dori ca partea aferentă reabilitării faţadei să se încheie în 2018. Sunt deja planuri şi privind amenajarea curţii exterioare, respectiv a parcului cu amfiteatrul din vecinătatea bazei sportive „Sănătatea”, dar detalii vor fi date pe măsură ce vor fi date concrete.
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0