Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
iun. 19, 2011 Andrei Şandor Interviu, Politică, Sănătate 1 10228 vizualizari
Membru al Biroului Permanent Municipal orădean și al celui Teritorial din cadrul PNL Bihor, dr. Marius Chipurici este și cadru didactic la Facultatea de Medicină și Farmacie din cadrul Universității din Oradea. Ca expert farmacolog și ca specialist în domeniul malpraxisului, liberalul spune că a constatat probleme în modul în care fetița Patricia Aktaa a fost tratată la Secția de Boli Infecțioase și că va apărea de partea familiei în procesul aferent cazului. Politic, Chipurici crede că USL poate înlătura PDL de la Putere, dar nu este convins din start de un nou succes al primarului în funcție al Municipiului Oradea, Ilie Bolojan. De asemenea, medicul penelist nu exclude ca democrat-liberalii să apară cu Vasile Blaga în războiul electoral local din 2012. Vă invităm să citiți integral interviul consemnat vineri, 17 iunie, la sediul PNL Bihor.
Bihostiri.ro: Sunteți cunoscut mai ales ca director de lungă durată al Direcției Județene de Tineret și Sport Bihor. Care este acum situația cu această postură?
Marius Chipurici: Păi, în 2009, după cum se știe, au fost date acele Ordonanțe de Urgență prin care toți directorii de deconcentrate au fost demiși (n.b.: de către Guvernul PDL/PSD). Am acționat în judecată, am câștigat primul proces, al doilea proces. Ulterior, prin reorganizarea activității de tineret și de sport, s-a format o nouă structură – Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret. Toți am fost trecuți pe posturi de execuție. După aceea am fost din nou eliberat din funcție, am mai câștigat un proces și acum, practic, sunt consilier superior la Direcția de Sport și Tineret – Departamentul de Tineret.
Bihorstiri.ro: Și acum cine conduce instituția?
MC: Direcția este condusă de dl. Sorin Buhaș.
Bihorstiri.ro: Dar câștigarea proceselor nu a însemnat repunerea în funcție?
MC: Ba da, dar, între timp, activitatea a fost reorganizată și toți cei care eram pe funcții de conducere – câștigate sau necâștigate – am fost trecuți pe funcții de execuție. E greu de spus, dar având în vedere că noua structură cuprinde și tineretul și sportul era normal să fie pus un nou manager.
Bihorstiri.ro: Deci acum, practic, sunteți mai mult cadru didactic la Facultatea de Medicină și Farmacie (FMF) din cadrul Universității din Oradea.
MC: Da. Predau farmacologie și farmacologie clinică la FMF.
Bihorstiri.ro: Am vrut să fac această trecere pentru că aș dori să abordăm o chestiune importantă pentru Oradea, cea legată de spitale. Aveți o specialitate mai rară, dar foarte importantă pentru o rețea spitalicească.
MC: Fiind o specialitate nou creată în România, numărul de specialiști în farmacologie clinică este foarte redus. În mod normal, orice spital mai mare are nevoie de farmacolog clinician din mai multe considerente. Unu: este consultantul tuturor celorlalți colegi în ceea ce privește tratamentele efectuate, complexitatea tratamentelor, asocierea de medicamente. De exemplu, la un pacient care are boli de natură neurologică, cardiologică, nefrologică, fiecare specialist propune un tratament, dar farmacologul este cel care spune dacă există vreo interacțiune posibilă cu efecte nocive asupra pacientului în urma asocierii acelor medicamente. Doi: în activitatea de cercetare, mai ales în domeniul medicamentelor noi, așa numitele teste clinice sau experimente pe oameni. Că de fapt despre asta este vorba. Se testează medicamente noi pe subiecți sănătoși în studiile clinice de faza I, iar în cele de faza a II-a și a III-a se testează eficacitatea unui medicament nou raportat la unul de referință aflat deja în uz. Este necesar un farmacolog pentru că el este specialistul și există și Ordinul 912/2006 al Ministrului Sănătății care spune clar: orice spital care derulează studii clinice pe oameni trebuie să aibă angajat un farmacolog clinician cu carte de muncă.
Bihorstiri.ro: Adică trebuie să fie un farmacolog clinician angajat full time?
MC: Evident!
Bihorstiri.ro: Cum stă Oradea la acest capitol? Știm că în spitalele subordonate Municipalității se fac astfel de experimente pe oameni. Avem un asemenea angajat specialist?
MC: Sunt vreo doi colegi de-ai mei care au specialitatea de farmacolog clinician, dar din câte știu ei nu sunt angajați pe postul respectiv. De exemplu, dr. Maghiar, colegul meu de la catedră, este medic primar de urgență și lucrează la departamentul de Urgențe.
Bihorstiri.ro: De ce anume depinde ca și spitalele orădene să poată angaja un asemenea specialist full time?
MC: Spitalele fiind în subordinea Consiliului Local, modificarea organigramei unui spital se face, probabil, prin decizia primarului, iar dacă organigrama trebuie modificată mai substanțial, cred că este nevoie de o hotărâre de consiliu local.
Bihorstiri.ro: Sunt șanse să se întâmple acest lucru?
MC: În mod normal ar trebui să fie șanse pentru că, vă dați seama, a face experimente pe oameni fără o echipă completă de specialiști este ca și cum ai merge la o operație cu un chirurg, cu ajutor de chirurg și cu asistenți, dar fără anestezist.
Bihorstiri.ro: Deci suntem parțial descoperiți la acest capitol.
MC: Din păcate da!
Bihorstiri.ro: În timp ce teste clinice se fac la Oradea…
MC: Se fac. Și aici putem reveni la o altă atribuțiune legată de activitatea de cercetare. Prin această activitate, un farmacolog poate aduce o groază de bani prin contractele încheiate cu firmele de medicamente care doresc astfel de teste clinice. Din păcate, bugetele spitalelor din Oradea în ultimii 3 ani au relevat că pe activitatea de cercetare-dezvoltare nu sunt venituri proprii. Ceea ce nu e normal. Mai ales că sunt mulți medici care sunt și cadre universitare, ceea ce ar necesita și o activitate de cercetare, nu doar cea clinică.
Bihorstiri.ro: Bun, dar aici sunt voci care spun că medicii care derulează studii clinice se înțeleg cu firmele și bagă mare parte din banii primiți în propriul buzunar. Adică la spital nu prea ajung bani tocmai din cauza unei astfel de cârdășii încetățenite de ani buni.
MC: Este posibil acest lucru, dar este anormal ca, dacă un medic investigator ia niște bani și folosește infrastructura spitalului și pacienți de acolo, să nu existe un contract între acest medic și unitatea spitalicească în ceea ce privește o anumită sumă care să revină spitalului. E foarte important lucrul acesta!
Bihorstiri.ro: Rămânând la spitale, cum vi se pare că se descurcă administrația Bolojan cu gestionarea spitalelor din Municipiul Oradea?
MC: Este un lucru foarte dificil, atât din punct de vedere administrativ, deci managerial, cât și politic, putem spune. E o sarcină foarte grea. Oricum, investițiile care s-au făcut în ultimul an în cele două spitale mari sunt vizibile. Acest lucru se datorează implicării Primăriei, dar avem norocul de a avea un ministru care este mai orădean decât toți orădenii pe care i-am avut miniștri până acum. Și ăsta e un lucru foarte bun din punctul meu de vedere.
Bihorstiri.ro: Sunteți medic, dar și universitar. Predați la FMF. Nu se poate nega că există un conflict între conducerea Primăriei Oradea și Universitate. Cum îl resimțiți dumneavoastră?
MC: La noi, la Medicină, nu am resimțit lucrul acesta. Dimpotrivă: știu că Primăria Oradea s-a implicat în Centrul de Stomatologie rezolvând anumite probleme legate de funcționare. Deci, din acest punct de vedere, eu văd un sprijin din partea administrației locale. În rest, noi suntem într-o clădire separată de restul Universității și e un lucru bun în sensul că, dacă este vreun conflict, unda de șoc merge mai în direcția Rectoratului.
Bihorstiri.ro: Din câte știu, aveți competențe și în domeniul malpraxisului…
MC: Da. Părinții mei au murit în spital, iar eu, fiind medic, am încercat să fac tot ceea ce am putut pentru ca ei să poată trăi cât mai mult. Am văzut condițiile și modalitatea de asistență medicală care este dată în spitalele noastre. M-am hotărât, având în vedere și specialitatea mea, să devin expert, atât medical – pe tratamente (doze, contraindicații, aspecte toxicologice), cât și judiciar. Anul trecut mi-am susținut examenul la București, la Institutul Național al Magistraturii, prin care am devenit și expert judiciar în farmacologie, medicină și stomatologie. Suntem doar 3 astfel de experți judiciari în domeniul medical în toată România.
Bihorstiri.ro: Am dorit să atingem acest subiect pentru că, din păcate, în ultimii doi ani, în Oradea s-au întâmplat câteva decese de pacienți în care rudele acuză malpraxis din partea cadrelor medicale. Mă refer la băiatul de nici 18 ani care a murit în 2010 după o fractură la picior și la fetița Patricia, în vârstă de 5 ani, decedată din cauza unei toxiinfecții alimentare. Cred că ați urmărit acest din urmă caz și cunoașteți verdictul anchetei Colegiul Medicilor, care susține că nu s-a greșit la tratamentul medical.
MC: Vă dați seama că, fiind medic, îmi este greu să spun ceva urât despre colegii mei de breaslă. În schimb, ca și expert și ca și părinte, sigur că am observat anumite lucruri care nu au fost în regulă.
Bihorstiri.ro: Din ce punct de vedere?
MC: Din punct de vedere medical. În ceea ce o privește pe micuța Patricia Aktaa, nu mă pot pronunța pentru că sunt și eu subiect în cazul acesta al procesului care va fi. Sunt expert-parte la Patricia, solicitat de părinții fetiței și nu cred că e acum momentul să mă pronunț. Totuși, vă pot spune că, din punctul meu de vedere, există multe lacune în ceea ce s-a făcut. E foarte simplu. La momentul în care voi apărea în fața judecătorului, îmi voi spune părerea din punct de vedere profesional și științific. Nu ar fi bine să vorbesc acum despre caz, căci partea adversă ar putea să profite și să își pregătească contraatacul bazându-se pe cel spuse în interviul acesta.
Bihorstiri.ro: Să trecem la politică. Sunteți liberal de cursă lungă…
MC: Din mileniul trecut!
Bihorstiri.ro: Ce părere aveți despre alianaț aceasta pe care liberalii au făcut-o cu social-democrații?
MC: Sigur, suntem două partide cu doctrine diferite. Dar având în vedere manifestările autoritare și totalitariste ale PDL-ului și riscul de a merge într-o direcție ireversibilă și greșită, singura soluție politică a fost să ne unim pentru a combate acest partid-stat. Dacă trăiam într-o democrație normală, nu era necesară această construcție politică. Dar fiindcă e foarte greu să te lupți cu un astfel de partid, cu astfel de apucături, intervine vorba aceea: unde-s doi, puterea crește.
Bihorstiri.ro: Bun, dar cum e cu USL Bihor? Că aici lucrurile nu par să meargă foarte bine…
MC: În protocolul național se prevede clar că în 20 de județe candidații vor fi de la PNL – pentru primăria municipiului reședință de județ și pentru șefia Consiliului Județean. Analizând rezultatele din 2008 – atât ale PNL, cât și ale PSD – și știind că Bihorul, din punct de vedere al liberalilor este pe primele 2 – 3 locuri, având în vedere și componența etnică a județului, mi se pare normal ca dacă avem reprezentanți care au câștigat alegerile pentru Primăria Oradea și pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, nu văd de ce PSD își dorește și el aceste funcții. Probabil mai mult cea de președinte al CJ. Nu e logic și nu e normal! Nici în alte județe, unde PSD a luat aceste posturi în 2008, nu e normal ca liberalii să vrea să își pună candidați în 2012. Dacă, acolo, PSD are președinte de județ și primar de municipiu reședință de județ, evident că e o prostie să vrei…ce? Să vrei să ai mai puține voturi decât cel care e în funcție.
Bihorstiri.ro: Tocmai a fost modificată Legea Electorală. În 2012, primarii vor fi aleși într-un singur tur de scrutin. Mai are șanse Ilie Bolojan să reediteze succesul din 2008?
MC: Sigur că mai are șanse! Are șanse pentru că ceea ce face în Municipiul Oradea cu bani mult mai puțini decât predecesorul său, Petru Filip, este vizibil. Sunt și lucruri care ar putea fi făcute mai bine, dar el are prima șansă. După cum se știe, primarii în funcție sunt avantajați. Ei au din start 20 – 30%. Sigur, cazul particular al Oradiei este dat de populația maghiară de vreo 30%, fiind o populație educată din punct de vedere electoral.
Bihorstiri.ro: Adică ungurii sunt disciplinați.
MC: Sunt disciplinați și reprezintă un risc electoral din punctul nostru de vedere. Și mai ales dacă, de exemplu, PDL va veni cu un om foarte puternic.
Bihorstiri.ro: Cine anume?
MC: De exemplu Blaga!
Bihorstiri.ro: Chiar credeți că Vasile Blaga ar putea candida pentru funcția de primar al Oradiei?
MC: Păi dacă nu mai are nicio funcție în PDL? În afară de faptul că e senator. Are o anumită vârstă. Poate vrea să vină acasă.
Bihorstiri.ro: Și Blaga nu credeți că ar putea fi o soluție a PDL mai degrabă pentru Consiliul Județean?
MC: Nu știu cât de cunoscut este la nivel de Consiliu Județean.
Bihorstiri.ro: E vot uninominal. Deci tot în județ trebuie să îl voteze oamenii…
MC: E adevărat. Dar Blaga e doar un exemplu. Pot fi multe nume posibile. Electoratul român s-ar împărți între cei doi candidați (n.b.: al USL și al PDL), dar, sigur, cu preponderența votului spre actualul primar. Însă, deoarece electoratul român nu este atât de disciplinat și poate nu ar putea fi stimulat să iasă la vot în număr mare, este evident că reprezentantul UDMR ar putea să câștige. Mai ales dacă Cseke Attila ar fi candidatul, cel care a făcut multe pentru orașul ăsta.
Bihorstiri.ro: De ce ați renunțat la mandatul de consilier local de Oradea?
MC: Am avut o discuție cu domnul primar, care mi-a spus că are nevoie de un om care să se ocupe de învățământul preuniversitar. Am fost de acord, iar domnul Negrean (n.b.: Daniel Negrean, fost purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean și fost consilier județean) a venit în locul meu în Consiliul Local Oradea.
Bihorstiri.ro: Iar acum intrați dumneavoastră în Consiliul Județean. E un fel de rocadă cu dl. Negrean…
MC: Da, cu un mic decalaj. În cadrul Biroului Permanent Teritorial al PNL s-a decis ca eu să reprezint Municipiul Oradea în cadrul grupului liberal din CJ. Voi prelua, probabil, și funcția de președinte al Comisiei de Protecție Socială, Protecția Copilului, Sănătate și Familie (n.b.: este comisia pe care a condus-o demisionarul Laurențiu Pășcuți). Aș vrea să spun că, în această calitate, voi dori stimularea scrierii de proiecte pentru obținerea de fonduri pentru Spitalul din Nucet și pentru centrele medico-sociale. E păcat să nu accesezi bani europeni atunci când poți. Având o oarecare experiență în acest domeniu, aș dori să luăm modelul celor de la Consiliul Local în materie de proiecte europene.
*
Marius Chipurici este membru PNL din 1999. Asistent universitar și doctor în științe medicale, liberalul orădean este licențiat în chimie și fizică, are un masterat în biofizică și încă unul în management și administrație publică.
nov. 28, 2020 0
mart. 05, 2020 0
oct. 21, 2019 0
feb. 20, 2019 0
nov. 19, 2024 0
nov. 18, 2024 0
nov. 12, 2024 0
nov. 07, 2024 0
preferatul meu…Marius Chipurici….baiat destept..felicitari pt tot ce ai realizat.