Actualizat aprilie 2nd, 2025 10:21 PM
mart. 27, 2012 Florin Coman Actualitate, Cultură 1 1888 vizualizari
Maestrul Ion Caramitru a primit astăzi două diplome de onoare din partea managerului Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu și din partea managerului Direcției pentru Cultură, Lucian Silaghi. Ion Caramitru a ajuns la Oradea încă de ieri, când și-a dat întâlnire cu publicul la spectacolul “Dineu cu proști”. Și pentru că astăzi este Ziua Mondială a Teatrului, Ion Caramitru a acceptat să participe și la o întâlnire cu presa locală, alături de cei doi manageri care i-au răsplătit simbolic implicarea în cultura orădeană.
Dineu cu proști, comedia scrisă de Francis Veber, poartă semnătura regizorală a lui Ion Caramitru și îi are în distribuție pe Horațiu Mălăele, Șerban Ionescu, Medeea Marinescu, Alexandru Bindea, Costina Ciuciulică, Dorin Sdone și Tomi Cristin. Pentru că Șerban Ionescu s-a îmbolnăvit însă, Ion Caramitru s-a văzut nevoit să-l înlocuiască pe ultima sută de metri.
“Am intrat în spectacol după doar trei repetiții”, a spus Caramitru, după o scurtă descriere a piesei montate la Teatrul Național din București.
Actorul a vorbit apoi despre rolul teatrului în România, despre actori dar și despre proiectele Uniter prin care sunt sprijiniți artiștii cu probleme de sănătate din România.
“În România fără teatru nu se poate trăi”, crede Caramitru. “Înainte de 1989 teatrul era o componentă obligatorie a vieții, prin care românii găseasu două-trei ore de libertate. Existau piese ca Hamlet sau Bolnavul Închipuit, care nu puteau fi cenzurate de frica unei rușini internaționale și prin care se ataca sistemul. După revoluție, viața a bătut teatrul”, spune maestrul. “Eu am invitat pe Andrei Șerban , pe Pintilie, pe Ciulei, să vină în țară și au venit. Andrei Șerban a avut inspirația de momta Trilogia Antică, un spectacol de care noi nu auzisem, dar care a convis spectatorii să vină la teatru”, rememorează artistul.
“Acum avem generații noi de regizori și actori talentați. Din păcate teatrele nu pot angaja actori tineri de vreo patru ani și este păcat pentru că ei nu au șansa de a se forma într-un colectiv și lucrează doar pe colaborări”, subliniază Caramitru.
Maestrul condamnă și legislația care obligă profesorii de la catedra facultăților de arte să aibă doctorat. “Sunt multe generații de actori acum, sunt multe facultăți în țară, iar la catedră sunt profesori care nu au jucat niciodată sau mai bine nu o făceau. Eu am încercat să explic că nu e firesc să ceri doctoratul în arte. Le-am spus că, dacă Pavarotti ar fi vrut să predea în România, nu putea pentru că nu avea studii, ori de la cine învață un student mai bine? Gheorghe Zamfir a învățat să cânte la nai de la Fănică Luca, un țigan cu patru clase care nu știa note și nici Zamfir nu ar putea preda după actuala lege. Liviu Ciulei a fost profesor universitar în New York, nu l-a întrebat nimeni de doctorat”, mai spune Caramitru.
Casa Artistului
Și pentru că de Ziua Mondială a Teatrului orădenii care vor merge la spectacolul Scripcarul pe Acoperiș donează practic banii de pe bilete actorilor bolnavi din România, Caramitru a vorbit și despre acest proiect. El a explicat că Artiști pentru Artiști face parte din programul Uniter Casa Artistului, care are trei ramuri. Prima înseamnă fonduri pentru artiștii bolnavi din provincie, a doua înseamnă fonduri pentru artiștii din București, iar a treia componentă vizează construirea unui azil. “Anul trecut am reușit să ajutăm peste 80 de actori din provincie. În ce privește Bucureștiul, căutăm sponsorizări și avem medici care efectuează operații gratuite. Cea de a treia componentă, vizează construirea unei Case a Artiștilor pe malul lacului Floreasca unde am obținut un teren de 10.000 mp. Problema este că investitorii se tem să contruiască pentru că terenul este al statului și nu au siguranța că-și vor recupera banii”, explică Ion Caramitru.
“Pe cei mai mulți actori îi învinge succesul”
La finele întâlnirii, Ion Caramitru a primit două diplome simbolice din partea Teatrului Regina Mara și Direcției pentru Cultură, în semn de recunoaștere a meritelor sale artistice dar și a sprijinului adus culturii orădene.
Și pentru că teatru fără actori nu există, Caramitru și-a încheiat “șueta” cu presa, prin câteva gânduri despre artiști. “Instrumentiștii însuflețesc o vioară, sau un pian. Noi sunt propriul instrument. Dacă se strică o vioară, o repari. Actorul însă trebuie să-și cultive mintea și trupul să fie tot timpul pregătit să răspundă cerințelor regizorului”, spune maestrul.
“Pe cei mai mulți actori îi învinge succesul. Există cazuri în care actorii pleacă din teatru cu senzația că sunt personajul pe care l-au jucat. Ori noi doar atragem atenția asupra unor lucruri, nu ne confundăm cu ele. Este o meserie în care trebuie să ai grijă de tine. Să bei mai puțin și să dormi mai mult”, a încheiat, cu o glumă, Ion Caramitru.
[nggallery id=788]
sept. 23, 2024 0
ian. 30, 2024 0
nov. 22, 2022 0
iun. 10, 2021 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0