Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
iun. 30, 2015 Andrei Şandor Actualitate 1 1892 vizualizari
Foarte dezamăgit de modul în care se face politică în țara lui și de liberalii care i-au întors spatele în cel mai urât mod posibil atunci când a început să aibă probleme cu Agenția Națională de Integritate, fostul senator Mircea Diaconu le-a arătat tuturor că se poate. Că, dacă ești curat, Justiția îți va recunoaște în cele din urmă acest statut și că, dacă chiar vrei să obții ceva, poți reuși. Chiar și în ciuda celor care s-au lepădat de tine inutil și neomenos.
Luni, 29 iunie, fidel unei promisiuni pe care a făcut-o și planurilor sale, Diaconu s-a întors la Oradea (n.b.: este singurul euro-candidat care revine la noi în semn de respect după ce a câștigat mandatul, după ce a venit și în campanie pentru a cere voturi). Orașul despre care spune că i-a plăcut mereu cum arată, orașul în care a luat un număr semnificativ de voturi în 2014, la alegerile europarlamentare. Alegeri în urma cărora ex-membrul PNL, cu 6,81% din voturile adunate în toată țara, a devenit primul membru independent al Parlamentului European. Un statut pe care și grupul ALDE, la care a aderat, a vrut să i-l respecte prin modificarea Statutului.
În compania câtorva susținători orădeni, Mircea Diaconu s-a pus pe povestit. Are ce și știe cum. Printre modul „accidental” în care a ajuns să fie actor, povestea candidaturii de anul trecut și istoria cererii în căsătorie pe care i-a adresat-o soției sale, eurodeputatul vorbește despre cele pe care le-a făcut și cele pe care mai vrea să le înfăptuiască în mandatul câștigat în urmă cu ceva peste un an de zile.
Diaconu este vicepreședintele Comisiei pentru Cultură și Educație și susține că se simte mult mai util în extraordinar de stufosul legislativ al Uniunii Europene decât cum s-a simțit în cel național. Paradoxal, se pare că know how-ul său în materie de Cultură este mult mai apreciat și mai pus la contribuție decât a fost în țara sa de origine pe vremea când era senator. O recunoaște cu amărăciune, dar și cu satisfacția că zbaterile sale actuale ar putea rămâne cu ecou de lungă durată și la noi, dar și în celelalte state ale Uniunii. O principală preocupare a maestrului este legată de menținerea și resuscitarea meseriilor tradiționale. Acestea, fiind pe cale de dispariție mai peste tot, ar avea nevoie de implicarea forului conducător al Europei pentru ca și generațiile viitoare să cunoască anumite lucruri. Dar dincolo de valoarea de muzeu a acestor meserii, Mircea Diaconu spune că merge pe ideea inițierii unor programe continentale prin care meseriașii cu pricina să și aibă o hârtie prin care să le fie atestate concret cunoștințele. De asemenea, potrivit celor precizate la Oradea, în vederea prezervării și reabilitării patrimoniului imobiliar – inclusiv al celui din România -, eurodeputatul independent ar vedea o obligativitate a autorităților de a colabora cu astfel de specialiști în meserii vechi și atunci când se implementează diverse proiecte de restaurare. Este deja un lucru un document care să pornească la nivel de Parlament European dezbaterea premergătoare punerii pe hârtie a unei viitoare Directive. De altfel, Mircea Diaconu militează pentru desemnarea unui An European al Patrimoniului cultural, pentru realizarea unui portal web cu informații despre toate sursele de finanțare europene pentru patrimoniul cultural, precum și pentru asigurarea unui control de calitate în cadrul proiectelor europene de restaurare. Totodată, în opinia eurodeputatului român, ar fi nevoie de revizuirea pragului de 5 milioane de euro stabilit pentru acest tip de proiecte.
La Oradea, Mircea Diaconu a mai dezvăluit că a fost extrem de dezamăgit când, ajuns la Bruxelles, a aflat că, de fapt, au fost fonduri generoase disponibile și pentru diferite proiecte culturale. Lucru despre care, când era la Ministerul Culturii și întreba specialiștii autohtoni, i se răspundea că nu sunt asemenea fonduri. Tocmai pentru că știe cu ce se confruntă directorii de instituții de cultură din țară atunci când doresc să inițieze diverse evenimente, ca europarlamentar, Diaconu vrea să-și ajute colegii de breaslă (n.b.: fostul senator era și director de teatru). Inclusiv pe Daniel Vulcu, manager al Teatrului Regina Maria. Împreună cu alți directori din țară, acesta va avea ocazia să participe la un așa zis „târg” al proiectelor culturale, care va avea loc în toamnă la Bruxelles. Acolo, oferta de proiecte va putea să se întâlnească cu posibilitățile de finanțare din fonduri europene nerambursabile. Iar menționarea de către Mircea Diaconu a Teatrului de la Oradea vine și pe fondul faptului că eurodeputatul consideră că Festivalul de aici merită și trebuie sprijinit, iar autoritățile locale nu o fac destul.
Periplul prin țară al europarlamentarului este un fel de turneu de mulțumire pentru voturile din 2014, dar și de menținere a legăturii directe cu cei care l-au ales. Mircea Diaconu a venit la Oradea într-o zi în care a mai fost la Reșița, Timișoara și Arad, iar de la noi a mers mai departe spre Baia Mare și Borșa. Actorul-eurodeputat spune că va face an de an această deplasare, până la încheierea mandatului. După care, dacă nu-i va veni să-și mai încerce o dată norocul la alegerile din 2019, Diaconu zice că se va retrage „în munți”. Poate pentru a scrie o nouă carte. Are ce povesti!
iul. 06, 2023 0
mai 23, 2019 0
iun. 08, 2017 0
apr. 27, 2017 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
One thought on “Mă simt mai util la Bruxelles decât cum mă simțeam în Parlamentul României! – Mircea Diaconu la Oradea (VIDEO)”