Actualizat aprilie 3rd, 2025 12:43 PM
oct. 18, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 3086 vizualizari
La exact un an de la trecerea la cele veșnice a biologului Marossy Anna, grație unui proiect cu finanțare de la Mol, cei de la Asociația Sportivă Aqua Crisius au reușit amplasarea unui monument închinat beiușencei care a luptat până în ultima clipă pentru spațiile verzi și pentru salvarea lacului cu nuferi (actualmente plin, dar cu apă din Valea Betfia) și a speciilor ocrotite din apa termală de la Băile 1 Mai.
Marți, 18 octombrie, în prezența unui grup de ecologiști, cadre universitare, cunoștințe ale celei omagiate și a mai multor elevi de la Liceul „Onisifor Ghibu” din Oradea, în incinta Rezervației Naturale Pârâul Peța, a fost dezvelit monumentul închinat memoriei Annei Marossy. Este vorba despre o floare de lotus termal sculptat în marmură de artistul plastic beiușan Dan Daniel, lângă care a fost pusă și o placă pe care scrie, în 3 limbi, că monumentul este pentru cinstirea memoriei unei „neobosite apărătoare a naturii”.
Reprezentantul Aqua Crisius, Andrei Togor, a explicat cum s-a născut ideea realizării unui monument, de unde au venit banii și de ce a fost ales acel loc pentru amplasarea lui. A fost acolo și primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza. Acesta a recunoscut că nu a avut plăcerea să o cunoască personal pe Marossy, dar că știa despre activitatea acesteia. De asemenea, edilul a precizat că, din câte se pare, regretatul biolog a anticipat ceea ce urma să se întâmple cu lacul din Băile 1 Mai. Primarul Laza s-a referit, desigur, la secarea Ochiului Mare și la punerea în pericol a speciilor rare găzduite de apa termală de acolo.
A vorbit frumos despre Marossy Anna și fostul ei coleg de universitate, Ioan Cohut, specialist în geotermalism, cel care a povestiti pe scurt despre primele cercetări serioase din anii 60 în vederea cartografieii situației zăcământului atât de mult discutat în ultimii câțiva ani. Cu toate că evenimentul a fost unul solemn, Cohut nu a putut să se abțină și a criticat ceea ce s-a întâmplat în ultimii 25 de ani în Sânmartin, precizând că nimeni nu a putut să se bată cu banii, adică cu interesele celor avuți, cu influență, care „fură” apă termală prin exploatarea ilegală a acestei bogății subterane.
Un moment aparte în cadrul scurtei ceremonii de dezvelire a monumentului a fost cel în care trimișii Liceului „Onisifor Ghibu”, prin vocea unuia dintre elevii preocupați de ecologism, au dat citire unui „manifest” în amintirea lui Marossy, prin care își iau angajamentul să continue pe calea bătătorită de defunctă. De altfel, în urmă cu câteva zile, elevii de la „Ghibu” au organizat o procesiune pentru salvarea Rezervației.
Președintele Aqua Crisius, cunoscutul ecologist Mihai Togor, a declarat că își dorește ca monumentul dezvelit azi să devină un loc de pelerinaj pentru toți cei care sunt preocupați de soarta Naturii în general și pentru cei care vor să o cinstească așa cum se cuvine pe Marossy Anna, o figură emblematică a mișcării verzi din județul Bihor.
Marossy Anna a murit anul trecut, în 18 octombrie, la vârsta de 81 de ani.
iul. 29, 2024 0
apr. 18, 2024 0
mart. 25, 2022 0
mart. 24, 2022 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0