Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
oct. 06, 2016 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 3543 vizualizari
Un amendament dorit la Legea Serviciilor Comunitare de Utilități Publice revoltă UDMR și pe liderul filialei bihorene, Cseke Attila. Deputatul atrage atenția că posibilul infringement pe linie de apă / canal, care ar putea ajunge chiar și la 35 de miliarde de euro (!) este pe calea de a fi pus în cârca autorităților locale.
Într-o conferință de presă susținută joi, 6 octombrie, parlamentarul udemerist a arătat ca legea de mai sus ar urma să conțină un amendament dorit de Ministerul Fondurilor Europene, prin care Bucureștiul aruncă practic vina neconformării la cele asumate prin tratatul de aderare la Uniunea Europeană în curtea unităților administrativ teritoriale. Potrivit datelor prezentate de Cseke, provenind din surse oficiale de la ministere, în România sunt acum sute de localități cu rețele de apă sau canalizare ce nu corespund normelor comunitare. Noua formă a Legii ar prevedea că autoritatea locală e de vină inclusiv pentru neobținerea de credite bancare sau / și de cofinanțările guvernamentale necesare derulării proiectelor cu finanțare europeană pentru realizarea / modernizarea de rețele de apă potabilă și canalizare. „Din punct de vedere al autorităților locale, o asemenea prevedere echivalează cu falimentul!”, a spus Cseke, precizând că toate partidele, mai puțin UDMR, au votat în Comisia de specialitate a Camerei Deputaților amendamentul propus.
De asemenea, demnitarul bihorean consideră că este profund nedrept ceea ce dorește Guvernul tehnocrat, mai ales în condițiile în care toate primăriile care derulează diverse proiecte de acest gen au fost notificate în septembrie (de același Guvern) că nu le vor mai fi decontate lucrări. Nici măcar cele antamate în contul alocărilor bugetare de la începutul anului. Ba chiar și șantiere care se află aproape de finalizare au șanse de a se opri (foto – pentru ilustrare). Un exemplu concret din județul Bihor este cel al comunei Diosig unde, potrivit spuselor lui Cseke Attila, urmează, cel mai probabil, ca executantul lucrării (n.b.: investiție care se află în grafic și care ar putea fi finalizată în bună regulă înainte de Revelion) să dea în judecată Primăria. Căci, după cum precizează deputatul UDMR, firma nu are contract cu Ministerul care a alocat fondurile prin Programul Național de Dezvoltare Locală, ci cu adminstrația locală. Iar firma are toate șansele să și câștige procesul, după care tot cetățenii comunei ar avea de suferit.
În opinia șefului UDMR Bihor, prin acest amendament, asupra căruia se insistă, Guvernul Cioloș dovedește că nu înțelege ce înseamnă autonomie locală, iar măsura ar fi profund incorectă față de autoritățile locale. „E ușor ca, de la București, ministerele să arunce vina pe primării în condițiile în care, de fapt, Executivul este de blamat pentru gradul mare de neconformare!”, a spus Cseke, arătând că este vorba despre o problemă care atinge toată România. UDMR nu va susține forma legii care conține și această prevedere solicitată de Ministerul Fondurilor Europene, iar președintele filialei bihorene a formațiunii maghiare speră ca votul din plenul Camerei să corecteze potențiala nedreptate.
nov. 13, 2024 0
oct. 31, 2024 0
oct. 09, 2024 0
sept. 23, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0