Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
ian. 25, 2012 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 1311 vizualizari
Deși colegii săi liberali par grăbiți să demisioneze din Parlament cu scopul de a genera alegeri anticipate, președintele PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, se arată mult mai circumspect. Șeful filialei locale social-democrate a declarat miercuri, 25 ianuarie, că un asemenea gest în bloc al demnitarilor USL nu ar fi altceva decât „un câștig mediatic” (și personal), fără a conduce la ceva pozitiv în mersul lucrurilor din România. Președintele Mang consideră că liberalii care și-au pus deja la dispoziția șefului PNL, Crin Antonescu, demisiile din fotoliile de parlamentar s-au grăbit. „Suntem solidari cu strada, dar nimeni nu cere acolo demisia Opoziției”, spune senatorul PSD, care a făcut o analiză a eventualelor urmări în caz că aleșii USL ar părăsi legislativul național.
Ioan Mang a calculat că, fără social-liberali, Parlamentul României ar rămâne cu 270 de membri, iar cvorumul de ședință ar fi de 136. Rezultat: PDL va putea face reorganizarea teritorială a țării și va putea introduce votul prin corespondență, cu sau fără UDMR. „Va fi o Mare Adunare Națională care va vota tot ceea ce vrea președintele Traian Băsescu”, crede liderul PSD Bihor. De asemenea, în cazul demisiei aleșilor USL, Guvernul va putea organiza alegeri parțiale în Colegiile uninominale respective, situație care, din nou, ar face ca tot actuala Putere să se înzdrăvenească. Mai ales că, în acest caz, liberalii, social-democrații și conservatorii nu vor desemna candidați. „USL vrea alegeri anticipate, nu parțiale”, a precizat la Oradea senatorul Mang. În opinia acestuia, în caz de alegeri parțiale pentru locurile lăsate libere de USL, în Parlament ar intra Partidul Poporului Dan Diaconescu, mai mulți reprezentanți UNPR și UDMR și „alți sateliți ai lui Băsescu”. Mai mult, liderul PSD Bihor se teme că, prin demisia tuturor membrilor USL, această alianță va fi una neparlamentară, care nu va avea dreptul de a face parte din Birourile Electorale, decât la locuri rămase libere. Cu toate acestea, senatorul Ioan Mang susține că se va supune deciziei forului de conducere central al Uniunii Social Liberale: dacă se hotărăște demisia în bloc, și-o va da și el, dar va fi un „risc major de dictatură”. Referitor la liberalii din Bihor care și-au sccris deja demisiile, senatorul Cornel Popa și deputatul Lucia Varga, Mang a declarat miercuri că ei „nu gândesc mediatic, ci sunt membri de partid disciplinați”. Senatorul PSD mai spune că în USL s-a decis, de fapt, o demisie în bloc a parlamentarilor în cazul în care toți deputații și senatorii români – inclusiv cei de la PDL, UDMR, UNPR și minorități – ar fi de acord să renunțe la mandatele în curs în vederea trecerii la alegeri anticipate. Un lucru care este mai mult decât improbabil să se și întâmple. Dacă nu de altceva, deoarece președintele Băsescu nu dorește acum anticipate.
Ca variantă alternativă, șeful pesediștilor bihoreni spune că USL ar trebui să boicoteze noua sesiune parlamentară. De la 1 februarie, activitatea legislativului ar trebui blocată prin greva aleșilor PSD, PNL și PC, care ar urma să se alăture manifestanților din stradă ce solicită insistent alegeri anticipate.
oct. 13, 2024 0
iun. 06, 2024 0
iun. 05, 2024 0
mai 26, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0