Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
mart. 03, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1664 vizualizari
PPMT Bihor reîncălzește ciorba scandalului din jurul finanțării Centrului Ady de lângă Ștrandul Municipal, subiect despre care, de-a lungul timpului, a mai vorbit și fostul episcop reformat Tokes Laszlo. Supărați pe UDMR-iști și pentru că au refuzat o listă comună pentru alegerile europarlamentare, dar profitând și de recenta decizie a Consiliului Local Oradea – care a aprobat un schimb de imobile cu Fundația Mecena a liderilor UDMR -, reprezentanții popularilor maghiari au ieșit din nou la atac. Ei reclamă volatilizarea unei sume de aproximativ 800.000 euro, bani care, în opinia lor, nu au dispărut în neant, ci în conturile/buzunarele unor grei ai UDMR. Nominal, ar fi vorba despre președintele Kiss Alexandru, fostul deputat Lakatos Peter (acum angajat la Curtea de Conturi a României), senatorul Biro Rozalia (fost viceprimar al Oradiei), medicul Foldes Adalbert și deputatul Szabo Odon (președinte executiv al UDMR Bihor), dar și omul de afaceri Alexander Mudura (patronul Lotus Center), fondator al Fundației și apropiat al lui Kiss și amic cu ex-premierulu socialist Medgyessy Peter al Ungariei.
Delapidare și furt?
Potrivit celor expuse azi de Torok Sandor (președinte al CNMT Bihor), Csomortanyi Istvan (liderul PPMT Bihor) și Zatyko Gyula (vicepreședinte pe regiunea Partium al PPMT), oricum s-ar calcula, imobilul cunoscut drept Centrul Cultural „Ady Endre”, situat între ștrandurile Municipal și Dinamo, nu este altceva decât o „spălare de bani”, o „delapidare” și un „furt”. Toate marca UDMR Bihor. Iar acum, cu ajutorul Consiliului Local Oradea, sunt șanse, chipurile, ca toată afacerea să fie albită. Asta după ce, la solicitarea Fundației Partium, UDMR a cerut un schimb de proprietăți, diferența de valoare reprezentând banii pe care Fundația Mecena îi datorează Municipalității în chip de impozit pentru imobilul de lângă ștrand.
800.000 euro lipsă!
De fapt, Torok, Zatyko și Csomortanyi reiau ideea delapidării pornind de la un calcul simplu: în 2002, după ce Episcopia Reformată (condusă atunci de Tokes Laszlo) a câștigat o finanțare de 320 milioane de forinți din partea Guvernului Ungariei (socialist, apropiat de conducerea UDMR Bihor), formațiunea maghiară, prin Fundația Mecena, a redirecționat spre Oradea banii – destinați construirii unui centru cultural în localitatea natală a poetului Ady Endre -; ideea era clădirea unui astfel de centru pe terenul dintre cele două ștranduri. După 12 ani, așa cum se poate vedea de către oricine, acolo se află doar o sală de spectacole și niște ziduri abandonate care ar fi trebuit să devină un hotel. În schimb, conform celor prezentate luni de PPMT, toată suma (aproximativ 1,1 milioane euro) a fost virată încă de la începutul proiectului în conturile Fundației Mecena. Suspiciuni cu privire la un imens matrapazlâc au existat mereu. Dar numai acum, când administrația locală a evaluat proprietatea în cauză în vederea schimbului, a ieșit la iveală dimensiunea concretă a situației. Avem, așadar, „Centrul Ady Endre” de aproximativ 310.000 euro. Desigur, diferența este mare până la 1,1 milioane. De unde concluzia celor de la PPMT: 800.000 euro au ajuns la cei 5 principali implicați în afacerile Fundației Mecena. Se știe, de asemenea, că imobilul dat la schimb de administrația locală, Casa Leda (cunoscut drept fostul Roma Bar de pe str. Republicii), nu valorează mai mult de vreo 280.000 lei. Restul de până la 30.000 euro (diferența până la 310.000 euro) se consideră datoria pentru cei 6 ani de impozit neplătit către Municipalitate. „Este o manevră pentru ca problema Centrului Ady să fie uitată”, a declarat Torok Sandor. Iar colegul său de la PPMT, orădeanul Zatyko Gyula, l-a completat spunând că, prin acest schimb aprobat de legislativul municipal, „se legitimează un caz rușinos”.
„Mi-e scârbă!”
Revolta continuă a PPMT și CNMT referitor la acest subiect este mare pentru că, pe de o parte, presupușii făptuitori ai acestei delapidări se declară principalii reprezentanți ai maghiarimii din România. Deci, oarecum, lumina proastă acoperă indirect întreaga populație maghiară. Pe de altă parte, Zatyko subliniază că acea sumă de 1,1 milioane euro înseamnă bani publici, chiar dacă nu proveniți din România, ci din Ungaria. „Nu e de mirare că omul de rând nu mai vrea să audă de politică. Mi-e scârbă de această situație!”, spune politicianul de la PPMT. De asemenea, având deja astfel de experiențe, Zatyko Gyula se teme că nici Casa Leda – care, în urma votului din CL Oradea – intră în patrimoniul Fundației Mecena – nu va servi, practic, comunitatea maghiară locală, ci va fi, probabil, scoasă la vânzare la un moment dat.
În opinia liderilor CNMT și PPMT, reprezentanții UDMR implicați în activitățile fundațiilor Mecena și Partium ar trebui să justifice public și cu documente modul în care au gestionat banii publici primiți din Ungaria.
iun. 23, 2021 0
mart. 15, 2018 0
iun. 29, 2017 0
iun. 20, 2017 1
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0