Actualizat aprilie 12th, 2025 12:04 AM
feb. 08, 2018 Andrei Şandor Actualitate, Învăţământ 0 1652 vizualizari
Este perioada în care profesorii îşi aşteaptă primele salarii de după intrarea în vigoare a noilor reguli privind banii şi calculul lefurilor. Conducerea Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) a anunţat azi, 8 februarie, într-o conferinţă de presă că operaţiunea de strângere de informaţii din toate unităţile de învăţământ ale judeţului este în curs. Liderul sindical Ioan Ţenţ nu mai crede demult ce îi promit guvernanţii, indiferent de culoarea politică a Executivului. Dar, parcă, acum, neîncrederea e şi mai mare. „După primirea salariilor, în 14 februarie, situaţia va fi clară”, a afirmat preşedintele SLI Bihor, menţionând, totuşi, că „nici micşorarea, nici majorarea salariilor nu e 100% adevărată”. Adică lucrurile nu sunt total albe sau total negre. Pentru că, potrivit calculelor, simulărilor pe care sindicaliştii le-au făcut, sunt şi cazuri de creşteri salariale, dar şi situaţii în care profesorii / învăţătorii / educatorii sau / şi personalul auxiliar se vor trezi cu bani mai puţini în mână.
Preşedintele Ţenţ a prezentat un compendiu al problemelor salariale, dar şi de altă natură (în legătură cu angajaţii din sistem), documentul fiind depus atât la Ministerul Muncii, cât şi la Ministerul Educaţiei Naţionale. Printre multe altele, sindicaliştii (care ameninţă iar cu greve) reclamă probleme referitoare la reîncadrarea personalului din Educaţie, ceea ce a generat discriminări în sistem. Cea mai mare nemulţumire este cea potrivit căreia este posibil ca personalul cu aceleaşi studii, aceeaşi vechime şi acelaşi grad didactic are salarii diferite. Asta pentru că Legea 153/2017 a fost interpretată şi aplicată diferit. Se pare că baiul porneşte de la coeficienţii prevăzuţi în Anexa 1, care au fost înmulţiţi cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată. Unele unităţi de învăţământ, însă, au procedat la reîncadrarea pe noile tranşe de vechime, cu menţinerea la nivelul lunii iunie 2017 a cuantumului brut al salariului de bază, precum şi a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut lunar.
Practic, pentru soluţionarea problemelor legate de bani, SLI nu cere altceva, spune preşedintele pe Bihor, Ioan Ţenţ, decât „să se ia taurul de coarne, să fie o legislaţie coerentă, cu salarii corespunzătoare studiilor, perfecţionărilor şi vechimii cadrelor didactice”. De asemenea, sindicaliştii cer şi rezolvarea chestiunii angajărilor în sistem, în acest moment încadrarea în muncă a unor noi dascăli fiind quasi imposibilă din cauza unei Ordonane de Urgenţă a Guvernului (dată în 2017), care prevede că, de la 1 ianuarie 2018 şi până la 31 decembrie 2018, „se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacate sau temporar vacante”. Lucru valabil şi pentru personalul nedidactic.
Liderul SLI Bihor spune că, în urma recentelor discuţii de la Bucureşti, s-a convenit asupra unui termen de 2 săptămâni în care se va aştepta ca decidenţii de la Guvern să-i recheme pe reprezentanţii profesorilor la discuţii/negocieri. În caz de refuz sau de deznodământ nefavorabil al discuţiilor, se pare că nu poate fi evitată greva. Ioan Ţenţ susţine că situaţia e gravă în toate zonele României şi că ar fi deja judeţe în care au fost demarate demersurile legale pentru declanşarea conflictului de muncă.
apr. 12, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 12, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0