Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
ian. 13, 2017 Florin Coman Actualitate, business 0 2467 vizualizari
O problema despre care a vorbit in mai multe randuri si deputatul bihorean Szabo Odon (inclusiv cu susținerea Federației Patronilor Bihor) e pe cale de rezolvare. Conform intentiilor noului Guvern al Romaniei, firmele nu vor mai putea fi sanctionate automat de organe de control ale statului (ex.: ANAF sau ITM) decat in caz ca respectivele societati comerciale vor recidiva si nu se vor conforma masurilor convenite cu cei care le-au gasit in neregula. Practic, inainte de a amenda o firma pentru diverse nereguli, cei de la ANAF (sau ITM, sau alta institutie) vor fi obligati sa-i indrume, sa-i sfatuiasca pe patroni / administratori astfel incat acestia sa intre in legalitate. Va trebui, de asemenea, stabilit un anumit termen pentru conformare.
Potrivit Ministerului pentru Mediul de Afaceri, care a remis un comunicate de presa site-ului startupcafe.ro, mecanismul de functionare a preventiei va fi urmatorul:
1. Agentul constatator va incheia un proces-verbal de constatare a neregulilor si va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum si termenul de conformare pentru fiecare fapta (termen care nu poate fi mai mic de 7 zile lucratoare)
2. Dupa expirarea termenului de conformare, organul de control are dreptul sa reia controlul
3. In situatia in care se constata ca nu au fost respectate obligatiile stabilite in planul de conformare, in termenul acordat, organul de control aplica sanctiunile prevazute de actele normative
4. Contribuabilul beneficiaza de masurile de preventie o singura data pentru fiecare fapta care constituie contraventie, intr-un termen de 5 ani.
Iată si lista domeniilor pentru sanctiunile in legatura cu care va putea fi aplicat Legea preventiei: Codul fiscal, Codul de procedura fiscala, Legea securitatii si sanatatii in munca, Codul muncii, Legea privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, Legea contabilitatii, Legea dialogului social, Legea privind infiintarea si dezvoltarea IMM-urilor, Legea privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, Legea privind ucenicia la locul de munca si Hotararea de Guvern privind registrul general de evidenta a salariatilor.
In schimb, autoritatile vor fi la fel de nemiloase, din prima, in privinta sanctiunilor aplicabile, spre exemplu, pentru munca la negru, respectiv pentru primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca. In aceste cazuri, reamintim, amenda porneste de la 10.000 de lei si poate ajunge la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata.
foto – observatorulph.ro
aug. 02, 2024 0
apr. 18, 2024 0
mart. 04, 2024 0
nov. 27, 2023 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0