Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
mai 11, 2018 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 0 3463 vizualizari
Situaţie uşor hazlie. Exact în perioada în care Guvernul, prin Lia Olguţa Vasilescu (ministru al Muncii), a criticat modul în care administraţia Bolojan gestionează spitalele pe care le are în subordine, iar preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang vorbeşte despre incapacitatea Primăriei de a se descurca cu ambele spitale (pe tema plăţii sporurilor angajaţilor), Ministerul Transporturilor (MT) ar preda Spitalul CFR către autoritatea locală. Ce-i drept, se pare că o adresă similară, cu solicitarea de formulare a unui punct de vedere / acord de principiu privind eventuala preluare, a fost trimisă şi Consiliului Judeţean Bihor. Cert este că vineri, 11 mai, în cadrul unei şedinţe de tip „de îndată”, grupul PNL a votat favorabil.
Şi a fost suficient, căci proiectul a avut nevoie de doar 14 voturi. Chiar şi acelea, însă, au fost cu greu adunate. Şedinţa de plen a trebuit să înceapă mai târziu din cauză că numai 13 consilieri liberali au fost prezenţi. Într-un final a ajuns şi Romeo Ionescu, cel cu ajutorul căruia proiectul de acord de principiu pentru preluarea Spitalului CFR a putut fi adoptat. Aleşii UDMR s-au abţinut, iar social-democraţii s-au opus. Aşa cum era şi normal, având în vedere că PSD nu doar că nu e convins de capacitatea Primăriei Oradea de a administra aşa cum trebuie ambele mari spitale din oraş, dar mai şi promite că va cere în mod oficial ca Spitalul Judeţean să treacă înapoi la Consiliul Judeţean. Liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa a vrut să ştie dacă e oportună preluarea în condiţiile în care ar putea să fie o problemă şi mai mare cu încadrarea în plafonul de 30% în materie de sporuri. Adică subiectul care a inflamat până la scandal „stradal” o parte a personalului de la Spitalul Judeţean, zeci de medici de la UPU ameninţând cu demisia. Doar intervenţia Guvernului a detensionat situaţia şi a anulat intenţiile demisionare.
Primarul Bolojan i-a răspuns consilierului de la PSD că nu există pericolul neîncadrării în normele legale deoarece Spitalul CFR ar veni la oraş cu propria bază de salarizare. De asemenea, edilul liberal le-a spus consilierilor că, oricum, azi nu se dă decât un acord de principiu (ceea ce se şi cerea din partea Ministerului Transporturilor), după care vor începe discuţii/negocieri cu ministerul, iar apoi, în caz de acord, se va reintra în plenul Consiliului Local pentru votul privind preluarea concretă. O preluare care va depinde şi de decizia Consiliului Judeţean, respectiv a MT. Căci, după cum a explicat consilierul Sabău Popa după şedinţa de plen de azi, dacă şi forul judeţean îşi va manifesta interesul pentru a prelua Spitalul CFR, decizia va sta în pixul şefului de la Transporturi.
Una peste alta, primarul Ilie Bolojan consideră că ar fi normal şi logic ca şi Spitalul CFR să intre în subordinea Consiliului Local, având în vedere că ambele mari unităţi spitaliceşti din Oradea sunt în administrarea Municipalităţii.
foto – Facebook
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0