Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
apr. 18, 2012 Florin Coman Actualitate 0 1504 vizualizari
Unii orădeni din cartierul Grigorescu sunt nemulțumiți de faptul că lucrările de extindere a rețelei de apă-canal efectuate de Compania de Apă Oradea (link), nu vizează toate străzile locuite. Așa cum explică pentru bihorstiri.ro orădeanul Samir Sava, tronsonul nr 109, de la A la E, al străzii Apateului, rămâne al nimănui. Culmea ironiei, acest tronson de stradă se intersectează cu strada Jurcsak Tibor, stradă inclusă în programul de extindere, sporind astfel frustarea locuitorilor care observă cum rețeaua de apă canal, se oprește exact lângă casa lor.
Nedumeriți, oamenii au întrebat muncitorii care se ocupă de lucrări, când vin și la ei pe stradă. “I-am întrebat și mi-au arătat schițele, abia atunci am văzut că noi nu suntem incluși”, spune și orădeanul Iosif Gheran. “M-am dus la primărie să întreb noi ce putem face să avem canalizare și apă. Nu știu cu cine am vorbit, un funcționar. Mi-a spus că putem să băgăm canalizare, costă 100 de lei pe metrul liniar. Nu mi se pare normal să plătesc, din moment ce alții au canalizare pe bani europeni”, suține Gheran. Orădeanul mai spune că anul acesta a plătit un impozit de peste 500 de lei pentru casa pe care o deține, deși are apă din fântână și fosă septică în loc de canalizare.
Cea mai mare temere a orădenilor este că odată finalizate lucrările se va mări și impozitul din zonă, deși nu toată lumea beneficiază de aceleași servicii.
“Eu sunt scutit de impozit pentru că sunt revoluționar, dar vecinii mei plătesc și mă tem că nu se va ține cont că pe un anumit tronson nu este canalizare”, spune Samir Sava.
Canalizare la pășune
Sava mai subliniază că problemele cu rețeaua de apă și canal în zonă sunt mai vechi.
“Inițial, acum câțiva ani, a fost un proiect prin care s-a introdus apă și canalizare pe o porțiune din strada Apateului, dinspre strada Nojoridului, până la intersecția cu Hack Halasi Gyula. Apoi în loc să se extindă rețeaua spre cartierul Grigorescu, s-a extins chiar spre satul Apateu, până la pădure, mai exact până în dreptul unei pajiști. În direcția pajiștii și a pădurii, nu erau decât cinci case, din care două în construcție”, spune orădeanul. “Din aproximativ cinci kilometri de rețea, trei sunt pe un drum fără case”, mai subliniază Sava, revoltat că există canalizareîn dreptul unei pășuni (vezi primele patru fotografii din galerie).
Hotărât să ia măsuri, anul acesta, în luna martie, Samir Sava a trimis o cerere primăriei, prin care a întrebat când se extinde canalizarea în cartier.
În data de 6 martie, el a primit un răspuns, prin care era informat că s-au făcut investiții pe strada Apateului și că în data de 8 martie vor începe lucrările de extindere a rețelei de apă-canal din Grigorescu.
Petiții
Sava a stat liniștit preț de câteva zile. Când a aflat însă că zona unde locuiește nu va beneficia de noile servicii, a decis să scrie o nouă petiție primăriei. La nedumerirea sa, răspunsul primăriei a fost următorul. “Proiectul nu cuprinde strada Apateului, deoarece la data elaborării studiului de fezabilitate pentru execuția rețelelor utilitare în cartierul Grigorescu, această stradă nu era inclusă în acest cartier, iar introducerea rețelelor utilitare strict pe strada Apateului (fără ramificațiile realizate ulterior), s-a realizat prin alt program de investiții. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să vă adresați către SC Compania de Apă SA”, se arată în răspunsul primit din partea primăriei.
La cererea bihorstiri.ro, Compania de Apă a venit cu următoarele precizări: “
Privind situaţia străzii Apateului vă comunicăm următoarele: Străzile care figurează în Studiul de Fezabilitate ( document care a stat la baza Cererii de Finanţare) au fost cuprinse pe baza situaţiei urbanisitice existente din perioada întocmirii SF.-ului, adică din 2004-2005.Studiul de Fezabilitate a fost întocmit de consultantul ROMAIR ( contract încheiat cu Ministerul Mediului), pe baza solicitării autorităţilor locale.
Pe un tronson din strada Apateului a avut loc o investiţie derulată de Compania de Apă Oradea (CAO) , în cadrul Programului „ Extinderea alimentări cu apă şi canal pe străzi în Municipiul Oradea”. A fost introdusă reţea de apă pe o lungime de 750 ml şi reţea de canal menajer pe lungime de 720 ml. Lucrarea a fost recepţionată în 2009”, se arată în răspunsul CAO.
Renata Tripa, responsabil de comunicare și PR al CAO, a mai specificat însă că Sava poate depune o cere Companiei de Apă pentru a vedea care este rezolvarea problemei sale.
“Eu, sincer să fiu, nu cred că problema noastră se va rezolva în curând. Dar trebuie tras un semnal de alarmă”, mai spune Samir Sava.
“Pe strada noastră abia au băgat iluminat public. De deszăpezit nu am avut parte în nicio iarnă, canalizare şi apă nu avem, de asfalt nici nu mai vorbesc, dar la plată suntem buni cu toţii”, a mai subliniat orădeanul.
[nggallery id=840]
aug. 25, 2017 0
aug. 09, 2017 0
iul. 25, 2017 0
iun. 23, 2017 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0