Actualizat aprilie 3rd, 2025 10:10 PM
ian. 16, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1655 vizualizari
Prefectul de Bihor, Claudiu Pop, a chemat la Oradea un adevărat desant de specialiști și de oficiali care să lămurească populația și politicienii care se arată îngrijorați în privința viitorului turismului balnear din Sânmartin. Șeful Agenției Naționale de Resurse Minerale, Gheorghe Duțu (în foto, alături de prefect), șefa Agenției pentru Protecția Mediului, Elena Mehedințu, dar și profesorul Corneliu Dinu de la Universitatea București au fost prezenți azi, 16 ianuarie, la Instituția Prefectului.
Înainte de a se vedea cu jurnaliștii, invitații prefectului Pop s-au întâlnit cu primarii afectați de acordurile de concesiune de perimetre în vederea prospecțiunilor, prezentându-le și acestora situația reală. Mai mult, în urma demersurilor prefectului, cu acordul firmei East West Petroleum, s-a reușit desecretizarea acordului petrolier valabil pentru controversatul perimetru EX-3 Băile Felix, așa cum s-a promis încă de la finalul anului trecut. Ideea principală este, potrivit șefului mare al ANRM, Gheorghe Duțu, că „nu este vorba despre lucrări pentru gaze neconvenționale, ci pentru hidrocarburi convenționale”. Deci pică varianta gazelor de șist. De asemenea, a fost subliniat faptul că în zonele turistice din Sânmartin nu vor fi făcute niciun fel de lucrări de prospecțiune. Referitor la îngrijorarea cum că, fie și în afara zonelor balneare, activitățile de scanare a subsolului vor afecta zăcământul de apă geotermală, specialiștii invitați la Prefectură au dat asigurări că acest lucru nu are cum să se întâmple.
După cum a precizat Duțu, în Sânmartin nu se pune problema gazelor de șist, nu doar pentru că societatea care a concesionat nu e interesată de așa ceva, ci și pentru că zona „nu e propice” pentru așa ceva. De asemenea, din start, nu vor fi căutate hidrocarburi acolo unde apa geotermală este deja exploatată. Ca intenție de liniștire a ecologiștilor, reprezentanții instituțiilor de stat cu competențe în acest subiect au precizat că nicăieri în zonele protejate nu vor fi făcute explorări.
httpvhd://youtu.be/sZEmQ04vLtA
Gheorghe Duțu a declarat că, de fapt, în Bihor și în celelalte zone ale țării în care au fost scoase la mezat perimetre în vederea concesionării nu se va face altceva, deocamdată, decât să se scaneze subsolul pentru a obține o arhitectură a acestuia. Deci și o informare privind zestrea de resurse naturale, în caz că există așa ceva. Totodată, de știut că toate aceste operațiuni de prospecțiune se derulează strict pe banii (și pe riscul) companiilor în cauză, rezultatele acțiunii de scanare fiind (în) beneficiul Statului Român.
Profesorul Corneliu Dinu a explicat că explorarea pentru gaze de șist se face peste tot, această resursă fiind extrem de prețioasă. Specialistul spune că nu este nicio diferență între gazele de șist și cele naturale, respectiv că tehnologia actuală cu care aceste gaze sunt extrase este sigură. Totuși, Dinu recunoaște că nu pot fi ocolite total erorile umane sau tehnologice, însă el spune că se exagerează atunci când se prezintă efectele nocive ale acestor acțiuni. În opinia profesorului universitar din capitală, în următoarea perioadă „vor exploda” țări și zone precum Rusia, China sau Australia, acestea având un „potențial uriaș” în materie de gaze de șist. Cât despre disputa vizând fracturarea hidraulică, Corneliu Dinu a atras atenția că aceeași metodă e folosită, chiar și în județul Bihor, pentru extragerea apei geotermale.
httpvhd://youtu.be/ND_hf-Zmjgc
Prefectul Claudiu Pop și-a manifestat speranța că, având în vedere venirea la Oradea a specialiștilor prezenți azi în fața presei (și a primarilor), toate îngrijorările ar trebui să dispară: „Nu vor fi niciun fel de explorări în zonele turistice Băile Felix și 1 Mai”, a precizat prefectul de Bihor.
Cei interesați de detaliile din acordul petrolier aferent perimetrului EX-3 Băile Felix pot urmări acest link.
Vom reveni cu declarații filmate făcute azi de Gheorghe Duțu și Corneliu Dinu.
mart. 18, 2025 0
mart. 18, 2025 0
feb. 12, 2025 0
feb. 10, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0