Actualizat aprilie 12th, 2025 12:04 AM
nov. 26, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 1865 vizualizari
Promotor al ideii ca și băncile comerciale să riște ceva în relația contractuală cu cei împrumutați, orădeanul Ioan Cupșa salută adoptarea aproape unanimă a legii care permite românilor aflați în imposibilitatea de a-și mai plăti ratele să scape de corvoadă prin renunțarea la imobilul achiziționat. Legea dării în plată a imobilelor ipotecate așteaptă să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis, iar deputatul Cupșa se arată pe deplin satisfăcut de actul normativ contestat de reprezentanții BNR și ai băncilor comerciale.
Joi, în conferința de presă pe care a susținut-o la Oradea, parlamentarul liberal a precizat că banca va fi obligată să accepte solicitarea clientului care, din diverse motive, nu mai poate achita ratele pentru creditul ipotecar contractat, indiferent de monedă. Cupșa spune că este vorba mai ales despre împrumuturile în franci elvețieni luate începând cu anul 2005. Procedura pare simplă: clientul notifică banca prin intermediul unui notar sau avocat, comunicând că dorește să-i predea imobilul cu care a garantat creditul sau să transfere dreptul de proprietate al imobilului cumpărat cu creditul luat.
Ioan Cupșa consideră că sub nicio formă nu se asistă la pierderi pentru băncile comerciale deoarece la o asemenea situație se ajunge după ani lungi în care clientul a rambursat o parte consistentă a sumei datorate, în plus venind și apartamentul / casa. Deci bunurile pe care cetățeanul aflat într-o situație dificilă e dispus să le dea băncii pentru a scăpa de datorie. „E un fenomen social. Peste 800.000 de familii din România ar putea beneficia de lege și sunt foarte multe cazuri cu probleme. Unele dintre ele au ajuns la faza tragediilor, zeci de clienți punându-și capăt zilelor din cauza imposibilității plății ratelor bancare”, a spus deputatul Cupșa. Parlamentarul atrage atenția că, în ciuda vocilor critice, noul act normativ ajută cu adevărat și asta pentru că oamenii, prin predarea imobilelor către bănci, nu mai pot fi urmăriți pentru restul sumei de achitat. Nici ei și nici eventualii garanți. În schimb, în caz de executare silită (la care s-a și ajuns în nenumărate cazuri), omul nu scapă total de datorii deoarece, de regulă, imobilele sunt vândute mult sub prețul normal. Deci mai rămân sume de bani de achitat către bancă.
Ioan Cupșa crede că s-a putut ajunge la asemenea situații din cauza „lăcomiei și nesăbuinței” băncilor, dar și pentru că BNR (n.b.: care ar vrea acum ca președintele Iohannis să blocheze aplicarea legii) nu a făcut nimic pentru a ține în frâu instituțiile bancare nesătule.
„Băncile au dovedit în cadrul dezbaterilor de la Parlament că trăiesc doar în lumea lor. Bancherii au vorbit despre fraieri, Ferrari-uri și vile la mare, dar și despre speculatori imobiliari”, a relatat Cupșa, extrem de pornit pe modul de abordare al băncilor. În opinia deputatului orădean, actuala lege poate fi considerată „un nou start pentru foarte mulți români” care s-au văzut în situație de șah-mat în relația cu banca de la care au luat credit ipotecar.
iun. 22, 2017 0
iun. 10, 2017 0
feb. 23, 2017 0
feb. 09, 2017 0
apr. 12, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0