Actualizat aprilie 3rd, 2025 10:10 PM
ian. 15, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 2557 vizualizari
Numele autorul celebrului (și, poate, unicului) pleonasm acceptat din literatura română a fost pe buzele tuturor azi, 15 ianuarie. La 165 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, Oradea a fost în sărbătoare. Pe mai multe planuri. Dacă după amiaza și seara sunt rezervate unor ieșiri în oraș (la statuia poetului, la Sala „Arcadia” din Pasajul Vulturul Negru și apoi la Crown Pub pentru spectacolul special „La steaua”), prima parte a zilei s-a desfășurat mai ales pe coridoarele Colegiului Național „Mihai Eminescu”. De fapt, la Teatrul Regina Maria, însă cu gândul la impozantul imobil care se întinde pe trei străzi.
Este, așa cum e natural, și ziua școlii, ocazie pentru conducerea unității de învățământ să se laude cu elevii merituoși, să-i premieze simbolic și să își arate gratitudinea față de profesorii care predau la „Eminescu”, față de părinții care numai ei știu cum fac să își mențină odraslele la nivelul cerut de o școală de elită și, nu în ultimul rând, față de instituțiile partenere care sprijină activitatea Colegiului.
Directorul Cristina Marian și adjuncții Hochhausser Eniko și Ioan Cadar au avut oaspeți mulți și importanți. Viceprimarul Ovidiu Mureșan, șefa Cancelariei Prefectului de Bihor – Claudia Timofte, precum și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean și Casei Corpului Didactic au fost la teatru pentru a omagia memoria patronului spiritual al fostului Liceu de Filologie-Istorie, dar mai ales pentru a saluta performanțele educaționale ale unui colectiv de dascăli dedicați profesiei.
Aproape 1.500 de copii orădeni (și nu numai) învață la Colegiul „Eminescu”, echipa de profesori fiind de 100. Dintre principalii vorbitori s-a evidențiat mesajul transmis de conducerea Primăriei Oradea. Vicele Mureșan a subliniat reușitele elevilor eminescieni de la diversele concursuri / olimpiade școlare și a precizat că în ședința următoare a Consiliului Local vor fi premiați cu bani și copii silitori de la „Eminescu”. Semn că administrația orădeană știe și vrea să aprecieze învățământul de calitate. Desigur, și cu gândul la faptul că elevii foarte buni de acum vor devenii contribuabilii foarte conștiincioși și specialiștii de mâine. Dar nici conducerea școlii nu a ignorat rezultatele excelente, fie că e vorba de medii de 10 curat sau participări fructuoase la olimpiade. Directorul Marian le-a înmânat celor în cauză diplome și a mărturisit că ar fi vrut să aibă și o categorie mai aparte de premiați: cei care nu au avut nicio absență în anul școlar trecut. Aici, Colegiul „Eminescu” pare să mai aibă de îmbunătățit.
Scena Teatrului Regina Maria a fost de-a dreptul asediată timp de câteva ore de elevi și profesori de la „Eminescu”, programul artistic pregătit pentru celebrarea memoriei poetului național al românilor incluzând momente artistice, dar și publicistice. A fost momentul potrivit pentru lansarea revistei „Ritmuri eminesciene”, redactată de profesorii Camelia Ardelean și Corina Iacob, dar și pentru prezentarea volumului „Educație de calitate la Colegiul Național Mihai Eminescu”, coordonat de directorul Cristina Marian, în care o serie de cadre didactice ale școlii au publicat articole de metodică și nu numai.
Istoria, arhitectura și funcționalitatea clădirii în care își derulează activitatea Colegiu „Eminescu” au fost prezentate de elevul Șandor Andrei din clasa a V-a B, pasionat de astfel de subiecte în ciuda vârstei sale. Colegi mai mari ai acestuia – clasele a VII-a B, a X-a A și a X-a B – au făcut un salt înapoi în timp aducând în fața publicului scrieri jurnalistice ale poetului. Și da, e incredibil cât de actuale sunt și acum gândurile / opiniile lui Mihai Eminescu. Fragmentele redate de elevi au apărut, la vremea respectivă, în paginile ziarului „Timpul”.
Cine nu a mai ascultat „Luceafărul” în alte limbi decât româna a avut parte de un tratament deosebit. Coordonate de profesorii Cornelia Dumitru și Ioana Pantor, cinci eleve din clasa a IX-a C au recitat din kilometrica poezie a lui Eminescu în engleză, franceză, germană, maghiară și română. În mod surprinzător, catedra de matematică este cea care a epatat cu o scenă demnă de studenți la actorie: „Scrisori de ieri, scrisori de azi” a însemnat un dialog imaginar între Eminescu și Veronica Micle, epistolele fiind caracterizate de o dragoste demnă de o altă pereche celebră, imaginară de această dată: Romeo și Julieta.
[nggallery id=2825]
Spectacolul divers dedicat celui ce a dat nume acestei școli prestigioase din Municipiul Oradea a mai conținut momente precum muzică populară, o piesă de teatru regizată și scrisă de eleva Carina Chereji (clasa a XI-a C), precum și recitări și interpretări ale unor poezii precum „Sara pe deal” sau „Rugăciune”. De data asta, „Mai am un singur dor” a avut versurile îmbrăcate în sunet de saxofon (datorită lui Bogdan Ciora), iar melodia „Eminescu” (pe versurile lui Grigore Vieru) a fost interpretată de eleva Anamaria Mihăeș.
[nggallery id=2826]
Elevi de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” au fost invitați să participe și la acțiunea de depunere de coroane și recitare în public de la statuia din centru a poetului, de la ora 17. Acel eveniment a fost organizat în colaborare cu Teatrul Regina Maria.
iun. 17, 2016 0
iul. 14, 2015 0
iun. 04, 2015 0
mart. 25, 2015 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0