Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
sept. 24, 2013 Florin Coman Software 0 1515 vizualizari
Multe conturi, multe parole se pot pastra in managerul gratuit de parole KeePass Password Safe
Lucrurile devin din ce in ce mai complicate, mai multe conturi de e-mail, mai multe retele de socializare, mai multe conturi de homebaking, mai multe conturi de utilizator pentru sistemul de operare Windows sau Linux, si iata ca tragem linie si ne dam seama ca avem multe parole si conturi de retinut!
Din pacate, din comoditate, multi dintre noi folosim acelasi nume de utilizator (user name) si aceeasi parola pentru toate conturile pe care le avem. Este bine? Sincer, va raspund ca nu. Pentru ca accesul la numele de utilizator este simplu, iar aflarea parolei de catre o persoana din exterior poate fi “lovitura finala”.
Asadar, conturile de socializare, ca si Facebook, Google Plus au nevoie de un nume de utilizator si de o parola, exceptie Google Plus care se acceseaza direct din contul de e-mail. Dar nu vorbesc numai de conturile de socializare, ci in general fie ca accesam ejobs.ro fie ca dorim sa postam un anunt pe mercador.ro, fie ca dorim sa ne logam pe forumul softpedia.ro, toate acestea ca vrem, ca nu vrem, au nevoie de un cont de utilizator si de o parola de acces.
Numarul conturilor a crescut ametitor de mult, si de aici gestionarea acestora cu un manager de parole este pur si simplu mai mult decat o necesitate. In plus, nu este bine sa folosim acelasi nume de utilizator si acceasi parola sau aceeasi parola de fiecare data. Cum spuneam mai devreme aflarea parolei este fatala.
Desigur, voi credeti ca parolele sunt suficiente ca sa ne protejeze? Eu as spune ca da, in conditiile in care schimbam o parola o data la cateva saptamani desi acest lucru presupune un efort ridicat, dar nu si cu un manager de parole!
Pe de alta parte, accesul la calculatorul nostru de catre o persoana straina, poate fi fatal. De ce? Pentru ca sunt numeroase programe care pot afisa ce se ascunde in spatele asterix-urilor, sau pot afisa parola ascunsa pe care noi din obisnuinta o salvam in browser, pentru a accesa comod, de exemplu contul de e-mail. Asadar aveti grija cui ii incredintati accesul direct la calculatorul dvs.
Dupa cum bine stiti browserele pe care le folosim sa navigam pe Internet au si ele unele probleme din cand in cand. Unele probleme se rezolva cu timpul, insa gaurile de securitate exista si vor exista. De aceea va recomand sa nu va salvati parola in browserul preferat. Nu se stie niciodata cine poate avea acces la parola dvs.
In primul rand ador sa prezint programe gratuite, pentru ca nu au nevoie de licenta, se pot descarca si se pot folosi imediat.
Ultima versiune a programului KeePass Password Safe 1.25 a rezolvat o gaura de securitate care exista in versiunea 1.24 si care facilita copierea bazei de date a programului KeePass Password Safe prin intermediul Internetului, evident de aici raufacatorii avand acces direct la baza voastra de parole si conturi. Ei bine stati linistit pentru ca versiunea 1.25 a rezolvat aceasta problema majora.
In primul rand se poate descarca gratuit de aici. Instalarea lui este simpla. Cand creem prima baza de date ni se va cere sa cream (setam) o parola generala (Set Composite Master Key), care va permite accesul la baza noastra de date cu numele de utilizator si parola pentru fiecare cont sau aplicatie in parte. Asadar aceasta parola este bine sa contina litere, litere mari, cifre si caractere speciale. Repet, incercati sa limitati accesul persoanelor straine la calculatorul dvs. Orice parola in general se poate sparge, dar cu cat este mai complexa cu atat este mai greu!
Pe de alta parte cand setam parola generala, putem asocia si un fisier cheie (key file) care evident ingradeste si mai bine accesul la baza noastra cu parole si conturi. Insa pentru aceste fisiere, baza de date cu parole si fisierul cheie, este bine sa realizati si o copie de siguranta, in caz ca vreodata fisierul este corup sau se pierde din diferite motive.
Bun, dupa ce am creat parola “Master Key” avem acces in baza de date. Observam ca baza de date este pe doua categorii mari, una General si cealalta Backup. In categoria General gasim 5 subcategorii, si anume:
1.Windows
2.Network
3.Internet
4.eMail
5.Homebanking
Practic categoriile ne ajuta sa ne organizam conturile si parolele dupa specificul fiecaruia. Adaugarea unui cont de email nou se poate realiza cu tasta Ctrl + Y, sau apasand butonul drept de la mouse si “butonul Add Entry”. Ulterior putem defini titlul, spre exemplu contul email yahoo.com, numele de utilizator si parola. Parola poate fi cea pe care o genereaza programul automat, sau o putem introduce manual de la butonul cu cele trei puncte, in ambele campuri. In primul camp se introduce parola pe care o dorim, iar in al doilea camp evident verificam parola introdusa. Tot aici mai putem sa adaugam URL-ul site-ului si cateva notite daca dorim.
Dupa ce ne-am creat baza de date, cu conturile si parolele noastre, spre exemplu daca dorim sa ne accesam contul de e-mail, nu va mai trebui sa introducem manual numele contului, si nici parola. Prin apasarea butonului drept de la mouse putem copia numele de utilizator si sa-l lipim unde avem nevoie, si ulterior putem copia parola si sa o lipim unde avem nevoie. In cazul numelui putem folosi prescurtarea Ctrl+B, iar in cazul parolei putem folosi Ctrl+C.
Recunosc, ar mai fi multe de spus despre KeePass Password Safe (importarea altor baze de date, exportarea lor, adaugarea de plugin-uri etc.), dar prefer sa ma limitez doar la strictul necesar, doar la ceea ce folosim zi de zi, adica sa dispunem de un manager de conturi si parole care sa ne permita sa le accesam usor si in siguranta. Practic KeePass Password Safe ne pastreza in siguranta parolele si conturile, si ulterior le putem folosi foarte usor, si sa accesam rapid contul pe care il dorim. Spre exemplu daca avem mai multe conturi pe site-urile de anunturi, cu KeePass Password Safe ne va fi usor sa le accesam si sa adaugam anuntul nostru!
Text și foto: Dorel Puchianu jr. (Testat în România)
nov. 04, 2022 0
mai 17, 2018 0
mart. 18, 2018 0
apr. 26, 2017 0