Actualizat aprilie 4th, 2025 5:45 PM
mai 22, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1355 vizualizari
Aleșii orădenilor au aprobat azi, într-o ședință extraordinară convocată „de îndată”, o modificare a hotărârii care reglementează taxele și impozitele locale pe anul 2014. În esență, paleta de impozite locale se îmbogățește cu cel de 0,5% pe care companiile din Parcul Industrial Eurobusiness vor trebui să îl achite după expirarea perioadei în care Directiva Europeană referitoare la ajutoarele pe care acestea le pot primi. Adică de la 1 iulie 2014. Din același moment intră în vigoare și Ordonanța Guvernului care stabilește un procent de 1,5% drept bir pe construcțiile din parcurile industriale. Este subiectul local al acestei săptămâni, noul impozit fiind privit drept unul distructiv de către primarul Ilie Bolojan, cel care a venit în fața Consiliului Local cu soluția de avarie.
Practic, companiile afectate au câteva posibilități: să accepte plata impozitului cerut de Guvern sau să solicite ieșirea de sub „jurisdicția” parcului industrial, acceptând plata către bugetul local a 0,5% pentru construcțiile pe care le au acolo. De asemenea, există și varianta ca în cazul în care firma optează să rămână în regim de parc industrial să devină plătitoare de impozit pe clădiri în funcție de fiscalitatea aplicabilă persoanelor juridice din Oradea. Referitor la procentul stabilit de 0,5%, consilierii UDMR au fost cei care au cerut lămuriri, prin vocea lui Ritli Ladislau. Acesta a propus ca dacă intenția Municipalității este de a-i ajuta pe investitori, procentul să fie minimul admis de Codul Fiscal, adică 0,25%. În opinia primarului Bolojan, nivelul propus în proiectul supus dezbaterii de joi (22 mai) este unul acceptabil pentru ambele părți și unul „competitiv” la nivel de regiune. De asemenea, șeful Primăriei spune că administrația locală dorește să se țină de cuvânt și să acorde timp de 3 ani de zile facilitățile promise companiilor. Iar firmele, cu care conducerea Primăriei orădene a purtat discuții pe acest subiect, au fost de acord cu măsura propusă azi Consiliului Local. Cât despre bani, Ilie Bolojan spune că sumele astfel încasate se întorc într-un fel la investitorii din parcurile industriale prin diverse lucrări de asigurare a utilităților etc.
Un punct interesant atins în discuțiile din ședința extraordinară a aleșilor a fost cel ridicat de consilierul Huszar Istvan. Anume: plata acestui procent de 0,5% către bugetul local, după expirarea perioadei de scutire de impozit, va însemna anularea birului cerut de Guvern pentru bugetul central? Aici, din păcate, nici primarul nu a putut fi tranșant și a recunoscut că ar putea interveni problema unei duble impozitări. Dacă va fi cazul, însă, nu Municipalitatea va trebui să elucideze situația, ci firmele și Ministerul Finanțelor. Propunerea ca firmele să plătească doar 0,25% nu a fost aprobată de majoritatea din Consiliul Local (doar UDMR și PDL fiind favorabili), însă proiectul în forma propusă a beneficiat de 17 voturi pozitive. Adică, momentan, mașinăria de vot PNL-PSD/PC din legislativul municipal încă a funcționat.
Tot în ședința de azi a deliberativului orădean a fost aprobată mandatarea SC Eurobusiness Parc Oradea SA în privința încheierii de acte adiționale la contractele de administrare semnate cu rezidenții-proprietari având ca obiect încetarea acestor contracte, prin acordul părților. Asta înseamnă și pierderea calității de rezident în Parc și diminuarea suprafeței acestuia în funcție de perimetrele cu pricina (pentru care se cere încetarea contractelor de administrare). De asemenea, consilierii locali au avizat vânzări de terenuri în cadrul Parcului Eurodusiness 1 (pe Șoseaua Borșului) către firmele Salesianer Miettex (18,8 mii mp) și Faist Mekatronic (12,9 mii mp).
aug. 02, 2024 0
ian. 08, 2021 0
mai 16, 2020 0
apr. 02, 2020 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0