Actualizat aprilie 10th, 2025 9:59 PM
iul. 03, 2012 Andrei Şandor Actualitate 0 1163 vizualizari
Sub amenințarea de amenzi de până la 2.500 lei (dacă faptele constatate nu sunt de natură penală), Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor (re)aduce în atenția angajatorilor că au obligația de a-și proteja angajații care muncesc în aer liber în timpul caniculei. Conform celor transmise de ITM, în caz de temperaturi care depăşesc + 37°C sau care corelate cu condiţii de umiditate mare pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii sunt obligați să amelioreze condițiile de muncă astfel
a) reducând intensitatea şi ritmul activităţilor fizice;
b) asigurând ventilație corespunzătoare la locurile de muncă;
c) alternând efortul dinamic cu cel static;
d) alternând perioadele de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
De asemenea, pentru a menţine starea de sănătate a angajaţilor, patronii/directorii/administratorii de firme trebuie să asigure cantități de apă minerală adecvate (câte 2-4 l/persoană/schimb), să asigure echipamentul individual de protecţie și să asigure posibilitatea ca angajații să facă duşuri. În caz că cele de mai sus nu pot fi îndeplinite și dacă perioada caniculară se menţine pe o perioadă de cel puţin două zile consecutive, vor fi luate măsuri de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor. Acestea ar fi reducerea duratei zilei de lucru (eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru – până la ora 11 şi după ora 17) sau întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale. Totodată, ITM Bihor informează că pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme, potrivit OUG 99/2000, vor fi luate măsuri precum asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute, asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, dar și trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.
Județul Bihor se află în continuare printre cele 13 din vestul României în care este valabil Codul Galben de caniculă, emis de Administrația Națională de Meteorologie. Temperaturile maxime prognozate de specialiști sunt de 35 – 37 grade Celsius.
mart. 12, 2025 0
ian. 08, 2025 0
dec. 12, 2024 0
dec. 04, 2024 0
apr. 10, 2025 0
apr. 10, 2025 0
apr. 10, 2025 0
apr. 10, 2025 0