Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
aug. 20, 2015 Andrei Şandor Actualitate, Învăţământ 0 3099 vizualizari
Ieri (19 august), Curtea de Apel Oradea (CAO) a decis amânarea celor 12 cauze vizând recursurile aferente celor 12 bacalaureanzi de la Ștei care, în primă instanță, au câștigat procesul împotriva Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Bihor. Reamintim că Tribunalul Bihor a dispus suspendarea efectelor proceselor verbale de sancționare cu eliminarea din examenul de Bacalaureat din sesiunea de vară a acestui an, aferente „lotului” de 12 tineri care au susținut probele la Colegiul Tehnic „Unirea” din Ștei. ISJ a făcut recurs în toate cele 12 cazuri, acestea fiind acceptate, însă ședința de judecată de miercuri (19 august) a venit cu o surpriză. Cu toate că, inițial, se comunicase că ISJ trebuie să achite taxă de timbru în valoare de 20 de lei/dosar (bani achitați de Inspectorat), instanța de apel a modificat din mers temeiul juridic și a cerut plata sumei de 100 de lei/dosar. Adică ISJ trebuie să mai plătească diferențe de câte 80 de lei pentru fiecare dosar în care a făcut recurs.
Pentru că au început să fie auzite voci care vorbeau despre dezinteres și incompetență în materie de reprezentare juridică a ISJ, consilierul de specialitate al instituției, Teodora Mănoiu (foto), a făcut azi o serie de precizări referitoare la caz. Jurista insistă asupra faptului că instanța a comunicat ISJ în momentul citării pentru data de 19 august că taxa de timbru de achitat (pe fiecare dosar) e de 20 de lei, conform OUG 80/2013, care reglementează acest domeniu. „La fiecare dintre cele 12 dosare ale cauzei existau dovezile cum că s-a achitat taxa de timbru de 20 de lei de către ISJ. La termenul de judecată din data de 19 august instanța revine asupra deciziei taxării recursului nostru și stabilește că nu este suficient că am timbrat cu 20 de lei și schimbă temeiul juridic în baza unei încheieri care încă nu este redactată”, relatează Mănoiu și citează dintr-un comunicat de presă emis de CAO, în care se spune că amânarea cauzelor e pusă pe seama netimbrării corespunzătoare, fiind invocat aliniatul 2 al articolului 24 din OUG 80/2013. Deci ISJ nu are decât să se conformeze și să ia act de decizia de recalificare (reîncadrare) a recursului înaintat, respectiv să plătească diferența de câte 80 de lei/dosar. „Ne vom conforma acestei decizii a Curții de Apel Oradea, vom timbra și vom completa timbrajul pentru a nu mai exista suspiciunea că Inspectorarul nu dorește, nu poate sau nu știe să-și facă treaba”, spune Teodora Mănoiu.
Consilierul juridic nu neagă că e legal ceea ce a făcut CAO, însă spune că e pentru prima dată în experiența sa profesională când se face o asemenea reîncadrare în vederea retimbrării, măsură care duce la tergiversarea cazului. De altfel, Curtea a și comunicat că „noile termene de judecată au fost stabilite pentru zilele de 7, 9, 18 și 28 septembrie, respectiv 9 octombrie 2015”. Mănoiu beneficiază în continuare de încrederea conducerii ISJ Bihor. Inspectorul general adjunct Codruța Bogdan, care a preluat atribuțiile de inspector general, spune că jurista instituției e bine pregătită și că „la celelalte procese în care ne-a reprezentat eu știu că a obținut rezultate bune, apărând instituția”. Bogdan spune răspicat că ISJ a luat toate măsurile legale în privința prezentării la ședința de judecată din 19 august.
apr. 02, 2025 0
mart. 31, 2025 0
dec. 17, 2024 0
sept. 19, 2024 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0