Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
dec. 07, 2016 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 5076 vizualizari
Ultima dezbatere între candidații bihoreni propuși de partide pentru alegerile generale din 11 decembrie a avut loc în organizarea Asociației Pro Democrația (APD) Oradea. La Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, doi potențiali senatori (Felix Cozma de la PSD și Ioan Mintaș de la ALDE) și doi potențiali deputați (Szabo Odon de la UDMR și Alexandru Flora de la USR) și-au încleștat concepțiile în cadrul evenimentului moderat de avocatul Bogdan Vîntu, președintele APD Oradea. La finalul confruntării, și „spectatorii” au putut să pună întrebări, gazdele colectând de la aceștia temele de interes pentru ei.
Principalele contre s-au dat între reprezentantul USR și cel al PSD, primul neascunzând că nu înghite deloc formațiunea de stânga. Doar că Felix Cozma, al doilea pe lista PSD pentru Senat, i-a dat replica adresându-se auditoriului format aproape exclusiv din studenți de la Facultatea de Științe Politice și Științele Comunicării, precizând că PSD nu are nimic de a face cu un partid comunist și că nici el, la 36 de ani, nu poate fi etichetat drept comunist. În alocuțiunea de prezentare a partidului din care face parte, candidatul Flora a povestit despre originile USR, despre modul în care ONG-ul lui Nicușor Dan și-a început activitatea și despre cum s-a ajuns la situația în care tânăra formațiune (politică, de data asta) a devenit un jucător important în București.
Pesedistul Cozma le-a spus celor prezenți că guvernările social-democrate au adus mereu creștere economică pentru români, că partidul său nu a tăiat niciodată pensii și salarii și că inclusiv tinerii dau tot mai mult credit PSD. Fostul director al AJPIS Bihor le-a cerut studenților prezenți să se prezinte la vot în 11 decembrie pentru că e important ca prezența să fie cât mai mare în vederea acordării unei legitimități adevărate viitorului Guvern.
Arătând că e deputat în funcție, tată a 5 copii și foarte dedicat comunității din care face parte, udemeristul Szabo Odon a pledat din nou cauza stabilității. O stare pe care președintele executiv al filialei bihorene o descrie ca fiind posibilă atunci când formațiunea maghiară are un rol în conducerea diverselor structuri, fie ele locale sau naționale. Szabo a precizat că UDMR este singurul partid care nu și-a schimbat denumirea sau sigla în ultimii 26 de ani și a glumit pe seama diverselor „strigăte” avansate de victorie ale unora. „Ceea ce este cert este că noi nu vom face 51% la alegeri!”. Deputatul bihorean consideră că este nevoie de o simplificare a legislației românești și de o descentralizare reală. „Problemele oamenilor nu pot fi rezolvate de la București!”, a afirmat Szabo Odon, aducând aminte de faptul că, potrivit mai tuturor sondajelor de opinie, administrația locală este cea mai de încredere pentru cetățeni. Deci și deciziile în ceea ce privește cetățenii ar trebui aduse aproape de ei.
Lider al Consiliului Național al Intreprinderilor Private Mici și Mijlocii, Ioan Mintaș a prezentat ALDE ca fiind partidul care luptă și care va lupta pentru clasa de mijloc, pentru oamenii de afaceri. Universitarul le-a spus tinerilor din sala de la Bibliotecă despre „cea mai bună guvernare” din ultimii 25 de ani, de pe vremea lui Călin Popescu Tăriceanu și despre susținerea pe care, ca membru al Guvernului Ponta, Daniel Constantin a dat-o domeniului agricol. Desigur, Mintaș s-a legat aici de notorietatea de care cei doi co-președinți ai ALDE o au în general, sperând că acest lucru va avea priză pe lângă studenții (eventual nehotărâți) din Oradea, prezenți la dezbatere.
Moderatorul Bogdan Vîntu (foto) le-a cerut participanților (n.b.: PNL nu a avut pe nimeni la dezbaterea de azi) să vorbească despre două teme foarte discutate: supralegiferarea din România și eliminarea pensiilor speciale. În funcție de partidul reprezentat și de experiența personală, cei 4 pretendenți la câte un fotoliu de parlamentar s-au arătat de acord că e nevoie de o oarecare simplificare a legislației din țară, însă nu oricum. Alexandru Flora (USR) susține o debirocratizare, așa cum o predică mereu oamenii lui Nicușor Dan, Felix Cozma (PSD) ar dori ca legiferarea să revină acolo unde îi este locul – în Parlament – și ca Ordonanțele de Urgență să fie cât mai puține. De asemenea, Szabo Odon (UDMR) ar vedea o unificare a mai multor legi care reglementează aceeași speță, iar Ioan Mintaș (ALDE) s-a referit la necesitatea de a avea norme de aplicare clare și repede elaborate pentru orice lege.
Subiectul sensibil al eliminării pensiilor speciale a fost și el tratat diferit de invitații APD Oradea. Liderul USR Bihor (foto) le-ar vrea desființate pe toate și ar merge doar pe principiul contributivității. De partea lui, Cozma de la PSD ar vedea un sistem care să dea pensii în funcție de contribuțiile din viața activă, dar și de calificările fiecărui cetățean. La acest capitol, regretând că „nu putem da pensii bune la toată lumea”, tânărul social-democrat ar fi dorit o polemică cu un liberal, însă niciun candidat de la PNL nu a fost în sală. „PNL lipsește. Poate că liberalii stau de pază la Ciuperca, să nu o ia total la vale!”, a glumit amar Felix Cozma.
Președintele executiv al UDMR Bihor vede problema pensiilor speciale dintr-un alt unghi. Szabo Odon atrage atenția că principiul contributivității nu înseamnă deloc că un cetățean are o „pușculiță” în care i se strâng lună de lună banii reținuți de Stat pentru pensie și că, din ce în ce mai mult, se asistă la un dezechilibru: mai mulți pensionari decât activi plătitori de dări, așa că, la un moment dat, ar puta fi cu cântec plata pensiilor de Stat. Cât despre cele speciale, deputatul Szabo a spus că nu e voie să se piardă din vedere că există anumite categorii de salariați ai Statului cărora li se interzice să facă o serie de activități în afara serviciului. Exemple: magistrații, polițiștii, procurorii. Rezolvarea acestei controverse ar putea fi, în opinia candidatului UDMR, oferirea de „salarii corecte la toată lumea”.
În cadrul dezbaterii de miercuri, 7 decembrie, candidaților li s-a mai dat tema ‘salariu mediu la Stat vs salariu mediu la privat’. Aici, mingea i-a fost ridicat cel mai mult la fileu lui Ioan Mintaș. Liberal-democratul a avut ocazia să își expună iar punctul de vedere privind necesitatea unei legi unitare a salarizării, care să aibă efect și asupra productivității muncii. În opinia potențialului senator ALDE, „nu e normal ca la privat să fie salarii mai mici, uneori, decât la Stat”. Deputatul Szabo Odon a fost tranșant: „Tinerii au plecat din România pentru că nu au vrut să lucreze pe un salariu minim de mizerie”. La această stare de fapt a contribuit, crede parlamentarul udemerist, și faptul că România a fost un teren foarte fertil pentru afacerile de tip lohn, unde patronii au putut plăti cu bani de nimic, ani lungi, mâna de lucru.
Social-democratul Felix Cozma consideră că este nevoie de majorări salariale substanțiale în unele domenii de Stat precum Învățământul și Sănătatea. Dar fostul șef al AJPIS Bihor recunoaște fără echivoc că sunt multe cazuri, la Stat, unde salariul mare nu este justificat. Această temă de discuție i-a convenit mult și useristului Flora care le-a spus celor din sală că „la Stat e călduț și bine”. Șeful USR Bihor spune că, în continuare, angajările la Stat se fac pe pile, iar aceste locuri de muncă bine plătite sunt, de cele mai multe ori, recompense pentru activitatea unora din campaniile electorale.
Referindu-se la posibilitatea ca USR să conteze în ecuația guvernamentală de după 11 decembrie, candidatul de la PSD l-a întrebat pe Alexandru Flora dacă și partidul lui Nicușor Dan va face la fel în ceea ce privește recompensele menționate. În replică, președintele filialei județene a USR a declarat că partidul său nu își va dori postur diverse și că „nu va pune oameni pe funcții”. Discuția a fost închisă de același Felix Cozma: „Deja faceți asta”. Social-democratul a invocat că unii candidați USR au fost, până de curând, membri ai Guvernului tehnocrat condus de același om pe care adepții lui Nicușor Dan îl doresc în continuare la cârma Executivului de la București.
nov. 21, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 10, 2024 0
nov. 07, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0