Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
oct. 11, 2018 Daniel Ardelean Actualitate, Frontpage 0 2620 vizualizari
Consiliul Județean Bihor a investit aproximativ 700.000 lei în primele 10 luni ale anului pentru organizarea de evenimente și finanțarea de proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri, direct sau prin instituțiile subordonate, precum și pentru montarea unor plăci comemorative în mai multe localități ale județului.
Deoarece Opoziția a acuzat grupul PSD din Consiliul Județean că nu investește suficient în proiecte dedicate Centenarului pentru a nu-i supăra pe partenerii maghiari de coaliție, vicepreședintele Ioan Mang a susținut, joi, o conferință de presă în care a prezentat o listă lungă de proiecte și evenimente pe care legislativul județean le-a finanțat pentru aniversarea Centenarului. Acestora li se adaugă și 14 plăci comemorative amplasate în mai multe localități ale județului, plus alte trei astfel de plăci care urmează să fie montate în perioada următoare.
Consiliul Județean a organizat sau finanțat 40 de evenimente/proiecte dedicate Centenarului
Ioan Mang a enumerat o parte dintre proiectele și evenimentele organizate sau finanțate de către Consiliul Județean Bihor prin instituțiile subordonate. De exemplu, Fundația „Euroregiunea Bihor-Hajdú-Bihar” Oradea a alocat suma de 4.700 lei pentru ,,Cântec de dor – Basarabia”, un spectacol dedicat împlinirii a 100 de ani de la momentul unirii Basarabiei cu România, care a avut loc în 6 martie, și 35.000 lei pentru Târnosirea Bisericii „Sfântul Apostol Andrei” și dezbaterea „Rolul ortodoxiei în anul Centenarului”.
Muzeul Țării Crișurilor reprezintă un alt exemplu pozitiv în acest sens. Instituția de cultură a organizat chiar miercuri un eveniment dedicat Centenarului, care s-a concretizat prin dezvelirea a două plăci comemorative și vernisarea expoziției Bihorul ,,…la spargerea lumii”. Această manifestare, la care au participat sute de persoane, s-a bucurat de sprijinul financiar al CJ.
Și Direcția Social-Comunitară Bihor a finanțat, potrivit vicepreședintelui Mang, o serie de proiecte adresate Centenarului Marii Uniri, cum ar fi ,,Ziua Națională a României la Vadu Crișului”, ,,Centenariu 2018” de la Salonta sau un concurs de creație literară, organizat de Asociația Culturală Pro Lirica Oradea. Alte 16 proiecte dedicate Centenarului au fost finanțate prin Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor. „Monumentul Marii Uniri din Săbolciu”, „Portrete ale Unirii” sau ,,Simfonia Marii Uniri” sunt doar câteva titluri amintite de Mang.
O altă instituție prin care Consiliul Județean Bihor a alocat bani pentru astfel de proiecte menite să marcheze 100 de ani de la făurirea statului național unitar român este Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor. Salonul Internațional de Artă Naivă și Festivalul Național de Folk sunt doar două evenimente de care publicul s-a putut bucura datorită sprijinului Consiliului Județean Bihor.
,,Noi ne-am propus să cheltuim 1 milion euro pentru proiecte și evenimente dedicate Centenarului. Dacă vom depăși suma, vom face rectificare bugetară. Deocamdată nu este cazul”, a precizat vicepreședintele.
Ioan Mang acuză opoziția de ,,ipocrizie”
În cea de a doua parte a conferinței de presă, Ioan Mang a dorit să răspundă unor acuzații emise de conducerea liberală, în ziua anterioară. Ionel Avrigeanu, liderul grupului PNL din Consiliul Județean Bihor, a arătat cu degetul către conducerea legislativului județean pentru chiria plătită către Episcopia Romano-Catolică pentru Muzeul Țării Crișurilor. ,,Ipocrizia atinge cote maxime. Astăzi am cerut o statistică de la Direcția Generală Economică, care arată că în perioada 1 ianuarie 2008 – 30 iunie 2016, perioadă în care Consiliul Județean a fost condus de PNL, s-au plătit 1.098.812,48 euro către Episcopia Romano-Catolică. Din iulie 2016, când s-a schimbat conducerea Consiliului Județean, și de când PNL, spre norocul bihorenilor, nu mai conduce județul Bihor, am început să lucrăm la noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor. Și am reușit ca în august 2018 să mutăm muzeul și să nu mai plătim chirie”, a explicat vicepreședintele.
,,Când PNL a venit la putere, chiria pentru spațiul de la Muzeu era de 6.100 euro/lună. După ce PNL a preluat puterea, în special după ce dl. Popa (nr. Cornel Popa) a preluat puterea, chiria a devenit 15.000 euro”, a reamintit Mang. ,,Să nu faci nimic opt ani de zile cu clădirea Muzeului, să îngheți lucrările în 2010, să plătești chirie și după aceea tot tu să acuzi noua conducere, când nu mai plătim deja chirie, că au cheltuit banii pe chirii mi se pare ipocrizie dusă la extrem. (…) Chiar și cu un președinte UDMR, noi am reușit în doi ani de zile să nu mai plătim chirie la Episcopia Romano-Catolică pentru că s-a eliberat spațiul. Nu i-a oprit nimeni pe domnii din PNL să facă treaba asta acum șapte ani. Din păcate pentru bihoreni, ei s-au dovedit incapabili”, a plusat vicele.
Referitor la acuzația că ,,PSD și ALDE stau în genunchi în fața UDMR”, așa cum a transmis în spațiul public Ionel Avrigeanu la finalul lunii septembrie, oferind exemplul unui concurs de șah organizat în Săcueni, Mang a răspuns: ,,În Săcueni s-a finanțat un proiect al unei asociații care nu are nimic cu politica și este condusă de niște români care nu au primit niciun ban de la Primăria din Săcueni. La acel concurs de șah au participat echipe de copii din tot județul, inclusiv din Oradea, și a fost un eveniment foarte reușit”, a răspuns Mang.
nov. 19, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0