Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
feb. 01, 2021 Adrian Popa Actualitate, Cultură 0 1445 vizualizari
Conform celor mai recente studii realizate de Organizația Mondială a Sănătății, depresia este cel de al doilea flagel al lumii, după bolile cardiovasculare, și până în anul 2030 se preconizează că va deveni una din principalele cauze de dizabilitate la nivel mondial. În România, studiile indică că din peste două milioane de români afectați de depresie, o treime sunt adolescenți cu vârste mai mici de 18 ani, situația înrăutățindu-se în timpul pandemiei Covid-19. În acest context, Asociația Culturală Teatrul de Copii și Teatrul Regina Maria Oradea, ca partener principal, desfășoară în prima jumătate a anului 2021 proiectul „Invizibili”, proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Invizibili este un proiect care își propune să vorbească despre vulnerabilitățile adolescenților, printr-un spectacol de teatru care are ca punct de pornire poveștile lor. Scopul spectacolului este acela de a ilustra tema depresiei în rândul liceenilor, prin explorarea a patru subteme, cele mai frecvent întâlnite de specialiști în ședințele de terapie și consiliere: confuzia și temerile intime legate de identitatea de gen; neacceptarea propriei persoane și dezvoltarea complexelor de inferioritate; lipsa sentimentului de apartenență la grup și/sau familie; introversia și comunicarea fragmentară.
Textul acestui spectacol va fi realizat special de dramaturga Elise Wilk, regia de Rareș Budileanu, iar distribuția va fi cuprinde actori ai Teatrului Regina Maria.
De asemenea, în spectacol vor perfoma adolescenți din județul Sălaj, pregătiți de trainerul Adrian Ștefănuți, la Centrul Cultural Carei, în cadrul unui workshop.
Spectacolul va avea premiera în luna iunie, în aer liber, în Oradea, și va fi prezentat apoi tinerilor din orașele Carei, Zalău, Târgu Mureș și Cluj Napoca, în spații puse la dispoziție de partenerii: Centrul Cultural Carei, Asociația Pro Teatru Zalău, Asociația Incubator 13 și MiniReactor Cluj.
Proiectul se bucură de sprijinul psihologului Ioana Drugaș, consilier școlar al Liceului Don Orione din Oradea, care va participa la întâlnirile cu publicului, după fiecare reprezentație, în cadrul unor sesiuni de Q&A. Astfel, proiectul își atinge scopul de a genera dialoguri deschise pe teme tabu, și sprijină adolescenții prin oferirea unor noi perspective asupra problemelor cu care se confruntă.
nov. 17, 2024 0
nov. 11, 2024 0
nov. 07, 2024 0
nov. 06, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0