Actualizat aprilie 4th, 2025 5:45 PM
feb. 01, 2017 Andrei Şandor Actualitate, business 0 1765 vizualizari
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) caută oferte mai bune în ceea ce privește energia electrică furnizată rezidenților din parcurile industriale. Asta pentru că, după creșterea substanțială a prețurilor la energie pe bursă, furnizorul de curent electric pentru Parcul Industrial Eurobusiness a notificat ADLO că de la 1 februarie prețurile practicate vor fi cu aproape 31 de lei / MWh mai mari decât cele negociate inițial. Adică 170 de lei / MWh, față de 139,88 lei / MWh (foto – depozitinfo.ro).
Directorul general al Agenției, Delia Ungur, a declarat într-o conferință de presă susținută miercuri, chiar în prima zi în care noul tarif este în vigoare, că printre cauzele invocate de către furnizor se numără majorarea prețurilor generată de vremea geroasă îndelungată (care a determinat scăderea capacității de producție și majorarea necesarului de consum), anunțul făcut de Ministerul Economiei cu privire la dezechilibrele generate în sistem, limitarea consumurilor din ordinul Ministerului Economiei, dar și costurile de furnizare ridicate provocate de închiderea pieței de echilibrare la valori record de 800 de lei / MWh. De asemenea, se invocă stocurile reduse de cărbune la Complexul Energetic Oltenia, care este cel mai mare producător de energie electrică din România.
În aceste condiții, ADLO, ca distribuitor de energie electrică pentru clienții din parcurile industriale din municipiu, a început deja colectarea de oferte de la alți furnizori. Scopul este obținerea unor tarife mai mici. Chiar și așa, potrivit celor menționate de Ungur, cel mai bun tarif alternativ primit ca ofertă până la această oră este cu 20% mai mare decât ceea ce a fost până acum. Șefa ADLO spune că a demarat negocieri cu companii precum RCS/RDS, EOn, Fidelis și Enel, însă toți aceștia au deja tarife mai mari.
Efectul primordial asupra companiilor din Parcul Eurobusiness este că acestea vor avea cheltuieli neprevăzute mai mari. Delia Ungur (foto) nu a vrut să spună dacă, având în vedere situația creată, există sau nu firme care ar fi anunțat deja că vor pune frână proiectelor investiționale în curs. În Parcul de pe Șoseaua Borșului, consumul lunar de curent este de aproximativ 3.000 MWh, estimarea pe anul 2017 fiind o creștere cu 30%.
Guvernul României a instituit, până pe 15 februarie (inclusiv), o perioadă de vigilență în materie de energie. Potrivit HG 10 din 12 ianuarie 2017, măsurile de siguranță sunt: creșterea rezervelor tehnologice de sistem din unitățile de producție care pot funcționa pe combustibil alternativ (de exemplu păcură), în vederea utilizării acestora (după caz), reducerea/anularea capacității disponibile de interconexiune pe direcția de export, reducerea/anularea schimburilor notificate pe direcția de export, respectiv limitarea în tranșe a consumului de energie electrică în condiții stabilite prin Normativul de limitare a consumului de energie electrică, pe tranșe, în situații de criză apărute în funcționarea Sistemului Electroenergetic Național, adoptat de către operatorul de transport și sistem în domeniul energiei electrice. De menționat că despre creșterea prețurilor nu scrie niciun cuvânt în actul normativ și nici în Nota de fundamentare.
aug. 24, 2017 0
iul. 28, 2017 0
iul. 27, 2017 0
iul. 25, 2017 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0