Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
nov. 13, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 2105 vizualizari
Study-tour interesant organizat de eurodeputatul bihorean Emilian Pavel, cel care a avut grijă ca, timp de două zile (7 și 8 noiembrie), aproximativ 40 de români să fie bine inițiați în materie de Parlament European și de Uniune Europeană. Fără îndoială, principalul punct de atracție al programului oficial al deplasării, în afară de intrarea în hemiciclul de la Bruxelles, a fost vizita la Parlamentarium. Este vorba despre o uriașă expoziție permanentă interactivă menită a arăta și furniza toate informațiile necesare despre povestea Uniunii Europene, despre modul în care funcționează Parlamentul European (PE) și despre statele membre.
Așa cum se obișnuiește, grupul de vizitatori a trecut prin filtrul gen aeroport de la intrare, fiind apoi luat în primire pentru momentul de prezentare a PE și a modului în care acesta funcționează. De data asta, ghidul a fost Alina Dinu (foto) de la Secretariatul General al instituției care a captat atenția majorității celor prezenți grație modului prietenos de expunere a informațiilor extrem de serioase. Unul dintre aspectele cele mai interesante subliniate în cadrul prezentării a fost cel privind modul în care se fac alianțe pentru votarea diverselor propuneri de acte normative și/sau de amendamente. Astfel, de reținut că în PE nu există neapărat o disciplină politică de grup, deputații având dreptul să voteze – pe bune – așa cum consideră ei de cuviință. Chiar dacă un socialist decide să sprijine liberalii la un anumit amendament. Nimeni nu-l dă afară din „partid”. Prin urmare, ar fi benefic câte un stagiu intensiv la PE pentru toți cei care aspiră la un loc în legislativul național. Este ușor utopic, dar e posibil ca aceasta să fie cheia schimbării mentalității parlamentare de la București. Vizitatorii invitați la Bruxelles de Emilian Pavel au avut apoi ocazia să asiste, timp de aproximativ un sfert de oră, la niște dezbateri din sala de plen (hemiciclu – foto).
Unicitatea acestei uriașe instituții care este Parlamentul European poate fi aprofundată / înțeleasă și cu ajutorul unui tur de Parlamentarium. Este, practic, un adevărat muzeu al Uniunii Europene (UE) cu accent pe istoria ei. O expoziție permanentă virtuală și interactivă cu ajutorul căreia chiar și cei mai tineri cetățeni pot să rețină (cel puțin) principalele idei care guvernează UE și PE. Totul începe după un nou control de securitate, vizitatorii primind încă din start gadget-urile care îi vor ajuta să primească toate informațiile stocate în cadrul muzeului. Este un ghidaj în 24 de limbi, dovadă că s-a lucrat enorm de mult pentru punerea pe picioare a Parlamentariumului. O simplă scanare a aparatului și în căști încep să se audă informațiile: de la descrierea celor 3 sedii ale PE (Bruxelles, Strasbourg și Luxemburg), trecând prin zeci și zeci de momente importante din țările europene (după cel de-al doilea Război Mondial), ajungând la discursuri celebre din PE și la evenimente solemne prin care noi și noi state au fost primite în UE și ajungând la descrierea „bucată cu bucată” a tuturor celor 751 de deputați europeni actuali, traversarea Parlamentariumului este o adevărată lecție de istorie recentă. Lecție pe care cu toții ar trebui să o învățăm pentru a pricepe de ce, în ciuda multor evidente probleme / nemulțumiri / neînțelegeri, și România a trebuit să adere la UE. Găsim pe pereți fotografii și informații despre foametea din Franța de după război, despre mișcările studențești de la finalul anilor 60, despre curajul polonezilor conduși de sindicalistul Lech Walesa, despre finalul soților Ceaușescu și despre intrarea chiar și pe piața rusă a americanilor de la McDonald’s.
Vizitatorii Parlamentariumului se pot plimba prin diverse orașe de pe raza UE într-o sală specială în care îi așteaptă niște module mobile (ca niște aspiratoare); aceste obiecte demne de Star Wars sunt împinse pe „hartă”, iar în momentul în care sunt oprite pe un punct reprezentând un oraș, pe ecranul „aspiratorului” apar informațiile sub forma unui videoclip. Doritorii pot descoperi modul de funcționare a PE și cu ajutorul unui film proiectat pe un ecran de 360 de grade. Acest muzeu al UE este adaptat și pentru a primi persoane cu nevoi speciale. De asemenea, micuții cu vârste între 6 – 10 ani au la dispoziție jocul cu Luna, iar cei de 10 – 14 ani se pot îndeletnici cu Concursul intergalactic de talente, descoperind în paralel instoria Europei. Există acolo și un joc pe roluri, pentru adolescenții de minimum 14 ani; aceștia vor putea îmbrăca haina de eurodeputat și pot simți cum e să fii om politic care ia decizii în PE.
Parlamentarium există de 5 ani, este deschis în fiecare zi a săptămânii și accesul este gratuit. La ieșire, vizitatorii pot cumpăra suveniruri de toate tipurile. Amănunte despre muzeu găsiți AICI.
mart. 26, 2024 0
iul. 06, 2023 0
apr. 20, 2023 0
ian. 20, 2023 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0