Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
aug. 26, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1430 vizualizari
Din nou cu un Cornel Popa în mare formă și fără niciun fel de discuții contradictorii – semn că, vorba aia, toți sunt la Putere -, Consiliul Județean Bihor a „ras” repede proiectele de hotărâre aflate pe ordinea de zi a ședinței ordinare a lunii august. Poate cel mai interesant proiect nu a mai ajuns în dezbatere. Este vorba despre cel cu evaluarea terenurilor pe care firma Selina le-a achiziționat de la județ în anul 2006, însă nu le-a mai folosit pentru construcția apartamentelor despre care era vorba inițial. Președintele Popa a anunțat sec că acest proiect (și cel referitor la modelele de caiete de sarcini și de contract de furnizare servicii sociale în vederea demarării procedurilor de achiziții publice ale serviciilor sociale de sub tutela DGASPC) se retrage de pe ordinea de zi. În schimb, au rămas pe rol proiectele referitoare la rectificarea bugetului județului Bihor și al instituțiilor subordonate, la modificarea statului de funcții al Spitalului de Psihiatrie Nucet sau aprobarea unui act adițional la contractul de concesiune care vizează imobilul în care își desfășoară activitatea firma Clasicor (str. Dunărea). De asemenea, și în ședința de marți, 26 august, aleșii bihorenilor au aprobat o listă întreagă de licențe de transport pe diferite trasee din județ.
Expertiză: Cât de veche e clădirea Filarmonicii?
Prin retragerea proiectului referitor la afacerea cu firma Selina, cel mai important vot de azi s-a referit la însușirea Raportului de expertiză tehnică extrajudiciară în construcții privind clădirea în care acum sălășluiesc Filarmonica de Stat din Oradea și Școala de Arte „Francisc Hubic”. Asta după ce, luna trecută, plecul CJ Bihor a aprobat neînsușirea unui raport similar. Acela a fost făcut la comanda Episcopiei Romano-Catolice, parte a procesului de retrocedare legat de imobilul de pe str. Moscovei. De data asta, expertiza a fost făcută de o firmă din Marghita, la cererea CJ, după ce Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România a cerut identificarea construcțiilor existente la momentul preluării de către statul român și a celor edificate ulterior momentului preluării abuzive de către statul român. Firma Rakozen a lucrat la un raport carre conține date despre următoarele aspecte referitoare la clădirea care, înainte de 1989, a găzduit o parte a Intreprinderii Poligrafice „Crișana”: suprafața construită existentă la momentul preluării abuzive, aria construită desfășurată a edificiilor existente la momentul preluării abuzive, vechimea construcțiilor existente la momentul preluării abuzive, precizarea lucrărilor de reparare, de protejare și de conservare a construcțiilor pentru care a fost menținută aceeași funcționalitate, a suprafeței construite la sol și a volumetriei acesteia, lucrările de dotării tehnico-edilitare și altele asemenea care au dus la îmbunătățirea funcționalității imobilului, precizarea suprafețelor construite desfășurate adăugite pe orizontală și pe verticală la construcția inițială, precizarea anului când au fost edificate adăugirile pe orizontală și pe vertical la construcția inițială, precizarea corpurilor de clădire distincte de construcția inițială sau alipite la aceasta, dar care pot fi utilizate separate, suprafața construită ulterior momentului preluării abuzive, aria construită desfășurată a edificiilor ulterioare momentului preluării abuzive, vechimea construcțiilor edificate ulterior momentului preluării abuzive. Se pare, însă, că deși expertiza întocmită este destul de vastă, cei de la Juridic-Contencios, de la Arhitectul-șef și de la Administrare patrimoniu din cadrul CJ Bihor consideră că „informațiile și datele prezentate în lucrare, nu sunt relevante raportat la solicitarea Comisiei Speciale de Retrocedare”. Așa se face că s-a considerat necesară „completarea informațiilor din raportul de expertiză cu efectuarea unor probe de laborator” care să ateste vechimea construcțiilor de pe str. Moscovei nr. 5.
Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă „URBAN-INCERC” a transmis CJ Bihor că „nu are posibilitatea prestării serviciului privind stabilirea vechimii construcțiilor prin probe de laborator” și a îndrumat mai departe spre INCERC București. Ghinion: nici sucursala din capitală nu corespune deoarece, transmit cei de acolo, „…nu dispune de un astfel de serviciu recunoscut ca fiind încercare autorizată sau acreditată recunoscută de instanță”. Recomandarea către CJ Bihor a fost realizarea unei cercetări complexe, inclusiv una arhivistică, respectiv „aplicarea de metode de determinare a compoziției materialelor componente, dar care au un grad mare de incertitudine, ce nu pot fi utilizate ca documente tehnice în instanță”. Prin urmare, o posibilă rezolvare a lucrurilor stă în demersurile făcute de Serviciul Achiziții Publice din cadrul forului județean, care a pornit deja procedurile în vederea stabilirii vechimii construcțiilor prin probe de laborator.
Din cei 27 de consilieri județeni prezenți la ședința de marți, 21 au aprobat însușirea Raportului întocmit de firma Rakozen (cu anexele din link), iar grupul UDMR s-a abținut de la vot.
mai 30, 2024 0
mai 26, 2024 0
mai 16, 2024 0
apr. 30, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0