Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
nov. 24, 2022 Adrian Popa Actualitate 0 941 vizualizari
Joi, 24 noiembrie, pompierii militari bihoreni au intervenit pentru salvarea victimelor unui accident rutier produs în localitatea Hidișelu de Jos.
În jurul orei 15.00, Inspectoratul pentru Situații de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor a fost sesizat, prin Sistemul Unic 112, cu privire la producerea unui accident rutier în localitatea Hidișelu de Jos, eveniment în care au fost implicate două autoturisme.
Pentru salvarea victimelor, inspectoratul a mobilizat de urgență, două echipaje de pompieri militari din cadrul Gărzii 1 Mai, cu o autospecială de primă intervenție şi ambulanţa SMURD a subunității, echipajul de descarcerare grea, echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea și un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ).
Echipajul de descarcerare a acționat pentru evacuarea șoferului rămas captiv în autoturismul avariat, iar pompierii militari paramedici, echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea și echipajele SAJ au procedat la evaluarea și la acordarea îngrijirilor necesare celor două persoane adulte rănite în urma accidentului. Una dintre victime a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Oradea.
Spiritul civic îi determină pe cei mai mulți care ajung la locul producerii unui accident rutier să intervină pentru ajutorarea celor aflați în situații dificile. Pentru a se asigura că cetățenii știu ce să facă în astfel de situații, pompierii bihoreni continuă campania ”Ce facem dacă ajungem la locul unui accident?”, campanie prin care oferă recomandări și sfaturi specifice care vizează siguranța victimelor până la sosirea echipajelor de intervenție.
Astfel, recomandările pompierilor pentru cei care ajung la locul lui accident rutier sunt:
• NU VĂ PANICAȚI!
• Sunați la 112. Oferiți locația cât mai exactă.
• Porniți luminile de avarie pentru a semnaliza și celorlalți participanți la trafic, producerea accidentului.
• Aflați dacă sunt persoane blocate care nu pot ieși. Transmiteți acest lucru operatorului 112.
• Oferiți informații despre numărul persoanelor implicate.
• La nevoie, utilizați stingătorul din dotare – în urma accidentului pot exista scurgeri de carburant sau chiar flacără deschisă, existând un pericol de incendiu.
• Pregătiți locul pentru sosirea echipajelor medicale – rugați toți șoferii mașinilor oprite să facă un culoar liber pentru echipajele de intervenție.
ESTE INTERZIS!
• Să schimbați poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane.
• Să preluați victimele de la faţa locului cu scopul de a ajunge cât mai repede la o unitate spitalicească fără a aştepta sosirea echipajelor medicale.
• Să părăsiți locul accidentului până la sosirea echipajelor de poliție
Cum acordăm primul ajutor
• Înainte de a coborî din mașină, luați în calcul riscurile posibile: incendiu, trafic deschis, teren alunecos, instabilitatea mașinii accidentate sau existența unor substanțe periculoase (în cazul mașinilor de transport marfă există marcaje specifice).
• În cazul în care nu cunoașteți măsurile de acordare a primului ajutor, rezumați-vă la a încerca să calmați victimele, să le comunicați că ați alertat echipajele de intervenţie şi să le recomandați să nu efectueze mişcări bruşte care să le agraveze starea medicală.
• Doar dacă există un pericol iminent de incendiu, scoateți victimele menţinând în permanență coloana vertebrală în linie dreaptă (cap – gât – trunchi), pentru a evita agravarea leziunilor.
nov. 20, 2024 0
oct. 23, 2024 0
oct. 16, 2024 0
sept. 25, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0