Actualizat aprilie 7th, 2025 4:38 PM
dec. 29, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 2308 vizualizari
Gestația indicatorilor tehnico – economici referitori la centrul de transport intermodal pe care Municipalitatea orădeană îl imaginează pentru zona Gării Episcopia Bihor a ajuns la final. După faze de 10, 16 și 24 de milioane de euro, versiunea finală conține suma de 149.333.063,25 lei (TVA inclus). Echivalentul a peste 33,4 milioane de euro, bani pe care administrația locală îi va solicita drept finanțare externă în ciclul 2014 – 2020. Documentația realizată de firmele Aquacons, Abed Nego și Poliart prevăd inclusiv o prelungire / amenajare a infrastructurii feroviare din zonă. Ceea ce face ca implicarea în procesul de construcție a firmei Abed Nego să nu fie imposibilă; compania, considerată apropiată administrației Bolojan, are alibiul că este singura din zonă cu acreditare pentru lucrări în apropiere căi ferate.
Terminalul intermodal de la Oradea ar urma să ocupe o suprafață de aproape 18 hectare, va avea acces rutier din DN 1, 3 linii de cale ferată, două porți de acces pentru evitarea ambuteiajelor, drumuri interioare cu cate o bandă pe sens, platformă pentru realizarea transferului rutier – feroviar, hală de depozitare a mărfurilor, utilități publice, clădiri administrative și zonă de servicii pentru angajați și șoferi, respectiv spații verzi. De asemenea, ca parte a proiectului, pe DN 1 (zona intrării în Parcul Eurobusiness) urmează să fie construit un pasaj rutier suprateran.
Consilul Local Oradea a aprobat în ședința de azi (29 decembrie), în unanimitate, indicatorii tehnico-economici ai investiției. Nu înainte ca primarul Ilie Bolojan să îi explice consilierului Adrian Stângă (PSD) că s-a ajuns la valoarea de aproape 34 de milioane de euro pentru că proiectul a devenit mult mai complex decât intențiile inițiale. Asta pentru că se dorește, de exemplu, ca terminalul intermodal de la Oradea să îl „bată” pe cel de la Curtici care, deși e deja funcțional, ar prezenta lipsuri în materie de facilități hoteliere și alte asemenea plusuri. Se pare că explicația lui Bolojan a fost ultrasuficientă pentru ca și social-democrații să aprobe investiția.
Cu câteva ore înainte de ședință, administratorul viitoarei Agenții de Dezvoltare Locală, Delia Ungur, a precizat că au fost deja demarate procedurile de obținere a autorizației de construcție, având în vedere că finanțarea este 100% asigurată. Lucrarea va fi scoasă la licitație chiar și la nivel de Uniune Europeană. De asemenea, urmează să fie elaborate criteriile de eligibilitate pentru o a doua licitație, cea prin care va fi desemnat operatorul terminalului. Ar fi deja firme interesate de această afacere (ex.: transportatori sau companii care se ocupă deja de asemenea terminale). Dacă lucrurile merg ca unse, șantierul va putea începe în vara anului 2016, durata lucrărilor fiind estimată la cel mult 24 de luni.
foto – tibbettlogistics.com (pentru ilustrare)
aug. 24, 2017 0
aug. 24, 2017 0
iul. 28, 2017 0
iul. 27, 2017 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0