Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
dec. 31, 2020 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 1380 vizualizari
Primăria Oradea prin Instituția Arhitectului Șef (IAS) a câștigat recent un important proiect cu finanțare europeană: „Întărirea identității culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau”, acronimul proiectului fiind Art Nouveau 2.
Contractul de finanțare a fost deja semnat luna trecută cu Autoritatea de Management.
Proiectul depus de IAS a fost selectat din 276 de proiecte
„Apreciez efortul colegilor din cadrul Instituției Arhitectului Șef și mă bucură faptul că proiectul Art Nouveau 2 al Primăriei municipiului Oradea a fost selecționat dintr-un număr de 276 de proiecte, astfel încât, prin accesarea acestei finanțări, patrimoniul orădean Art Nouveau va fi și mai mult pus în valoare”, a precizat viceprimarul Arina Moș.
Proiectul se derulează în perioada noiembrie 2020 – decembrie 2022 și are un buget total de 1.827.119 euro, distribuit între cei 9 parteneri implicați : Primăria Oradea în calitate de lider de proiect, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, Institutul Național al Patrimoniului din România, Muzeul de Arte Aplicate din Budapesta -Ungaria, Muzeul de Arte Aplicate din Viena – Austria, Muzeul de Arte si Meșteșuguri din Zagreb – Croația, Universitatea Tehnică din Bratislava – Slovacia, Universitatea Kodolanyi Janos din Ungaria și Institutul Național de Protecție a Monumentelor Culturale din Serbia.
Cele mai importante axe ale proiectului Art Nouveau 2 sunt: dezvoltarea educației și a cercetării profesionale în ceea ce privește cunoașterea curentului Art Nouveau, planificarea urbană, promovarea patrimoniului Art Nouveau – secțiune legată foarte strâns de turism și celebrarea Zilei Internaționale Art Nouveau în 2021 și 2022.
„Instituția Arhitectului Șef a accesat acest proiect cu scopul valorificării patrimoniului Art Nouveau al orașului Oradea prin punerea în valoarea a tuturor obiectivelor Art Nouveau și prin promovarea acestui patrimoniu cultural atât în țară, cât și în străinătate. În continuare, se vor pregăti documentațiile necesare achizițiilor publice pentru toate activitățile proiectului”, a precizat directorul IAS Adriana Lipoveanu.
Obiectivele urmărite prin acest proiect
Prin câștigarea acestui proiect, Instituția Arhitectului Șef din cadrul Primăriei Municipiului Oradea are la dispoziție un buget total de 257.000 euro, din care 85% reprezintă contribuția Uniunii Europene, 13% cofinanțarea asigurată de Guvernul României și 2% contribuția proprie a Primăriei Oradea.
Instituția Arhitectului Șef va folosi bugetul care îi revine prin proiect pentru realizarea următoarelor obiective: elaborarea unui studiu de mobilitate în partea centrală a orașului; elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru transformarea unui spațiu public identificat pe baza studiului de mobilitate, într-un spațiu care să favorizeze mobilitatea sustenabilă; organizarea unei școli de vară pentru urbaniștii din Oradea, care va reuni urbaniști din toate țările participante la proiect, școală al cărei scop este realizarea unui schimb de exeriență cu unii dintre cei mai buni arhitecți din Europa; un curs de instruire a ghizilor de turism orădeni în sensul promovării patrimoniului Art Nouveau; realizarea unui set de materiale de promovare a patrimoniului Art Nouveau a orașului și distribuirea acestora către operatorii de turism, dar și organizarea Zilei Mondiale Art Nouveau în 2021 și 2022.
Muzeul Orașului Oradea va dezvolta mai multe programe educaționale
Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural (MOO), implicat la rândul său în acest proiect, beneficiază de un buget total de 98.605 euro, din care 85% reprezintă contribuția Uniunii Europene, 13% cofinanțarea asigurată de Guvernul României și 2% contribuția proprie a Primăriei.
Muzeul Orașului Oradea va fi implicat în proiect în colaborare cu partenerii prin dezvoltarea unor programe educaționale pentru tineri, respectiv organizarea unei expoziții. Acestea vor fi completate de o serie de filme şi spoturi de promovare a Art Nouveau-ului orădean. Scopul acestor activități este de a prezenta frumusețea și particularitățile patrimoniului Art Nouveau local, respectiv de a dezvolta în comunitate aprecierea față de moștenirea culturală.
Proiectul Art Nouveau 2 continuă acțiunile începute de IAS în 2017
Practic, prin acest nou proiect Primăria Oradea continuă eforturile îndreptate spre promovarea și protejarea patrimoniului Art Nouveau din regiunea Dunării, după finalizarea cu succes a implementării proiectului „Protejarea și promovarea sustenabilă a moștenirii Art Nouveau în Regiunea Dunării – acronim Art Nouveau”, proiect câștigat în anul 2017 și finanțat tot prin Programul de Cooperare Transnațională Dunărea.
Prin câștigarea proiectul din 2017, Instituția Arhitectului Șef a reușit să elaboreze Planul Urbanistic Zonal pentru zona construită protejată din centrul istoric și a realizat video mapping-ului din Piața Unirii (spectacol de sunet și lumini), în cadrul căruia trei clădiri de pe aliniamentul Palatului Vulturul Negru au fost animate şi colorate pe parcursul unor proiecţii video dedicate celebrării Zilei Internaționale Art Nouveau. Tot în cadrul acelui proiect s-a realizat inventarierea patrimoniului Art Nouveau al tuturor partenerilor implicați (clădiri, obiecte muzeale, obiecte edilitare).
nov. 17, 2024 0
nov. 11, 2024 0
nov. 06, 2024 0
oct. 24, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0