Actualizat decembrie 3rd, 2024 7:30 PM
iul. 11, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 2303 vizualizari
Dacă totul merge bine, în câţiva ani, o parte consistentă a cartierului Nufărul va avea apa şi căldura geotermală la scară. La propriu, căci proiectul reiniţiat de Municipalitatea orădeană presupune montarea a 288 de module termice la tot atâtea scări de bloc. Până acolo, însă, agentul termic preparat din apa geotermală va trebui extras şi trecut prin pompele de căldură care şi ele sunt parte a proiectului. Viceprimarul Mircea Mălan a avut sarcina de a prezenta subiectul înainte de şedinţa de plen a Consiliului Local convocat pentru o şedinţă extraordinară. De fapt, este vorba despre proiectul pe care Primăria Oradea l-a mai depus o dată, în precedentul exerciţiu financiar al Uniunii Europene. Proiectul a fost desemnat câştigător, însă nu a putut fi implementat deoarece Ministerul de resort nu a semnat în timp util contractul de finanţare. Iar pentru că administraţia locală nu s-a considerat a fi în culpă, a fost pornit un litigiu care este şi acum în desfăşurare. Separat, însă, de partea cu procesul intentat Ministerului Fondurilor Europene, Primăria Oradea speră de data asta în reuşita obţinerii de finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM). Valoarea: peste 21 de milioane de euro. Partea de acoperit de către Municipalitate se ridică la peste 6 milioane de euro, însă scopul este nobil.
Conform celor descrise de viceprimarul Mălan, ar urma ca 7 puncte termice din Nufărul 1 să fie deazafectate, rolul lor urmând a fi luat de modulele termice care ar fi instalate la fiecare din cele 288 de scări de bloc vizate. Zona în care ar urma să fie implementat proiectul de geotermalizare din Nufărul este cea cuprinsă în perimetrul străzilor Nufărului, Constantin Noica şi Bumbacului / Morii. Apa geotermală ar fi extrasă printr-un puţ care va fi forat în apropiere de marea biserică ortodoxă de pe str. Nufărului, de la o adâncime de aproximativ 3.000 de metri. În proiect este prevăzută şi construirea unei staţii geotermale în care apa venită din adâncuri va deveni agent termic primar. Apoi, printr-o reţea de transport nou nouţă, agentul termic ajunge la acele module de la blocuri, respectiv în apartamentele aferente, apa de pe retur urmând a fi răcită şi reinjectată în zăcământ. Reinjecţia se va putea face via un puţ din acea zonă a oraşului, care există deja şi care aparţine de firma Transgex.
Mircea Mălan a explicat beneficiile unui asemenea proiect ambiţios: va fi redus costul de producţie a energiei termice, va fi utilizată o energie verde (nepoluantă), graţie reţelelor noi de transport vopr fi eliminate pierderile de pe traseu, va creşte calitatea serviciilor termice în zona viztă, iar locurile rămase goale prin dezafectarea actualelor puncte termice vor fi transformate în locuri de parcare sau în spaţii verzi între blocuri. Potrivit lui Mălan, un principal atu al sistemului bazat pe module termice este că cetăţenii vor avea aproape instantaneu apă caldă, indiferent de etajul la care se dă drumul la robinet şi indiferent de ora la care un locatar vrea să facă baie. Pe de altă parte, pentru perioadele de consum maxim de energie termică (deci atunci când sistemul geotermal nu ar face faţă), va fi posibilă (şi) utilizarea energiei termice produse de centrala de pe Şoseaua Borşului.
Referitor la preţul plătit de populaţia care va avea modul termic la scara blocului, veştile nu sunt neapărat extrem de bune. Potrivit legislaţiei în vigoare, tarifarea trebuie să fie unitară pe tot teritoriul urbei, deci preţul unei gigacalorii nu va diferi în Nufărul faţă de Rogerius sau zona centrală. Doar că, aşa cum se face şi acum, va fi făcut un preţ mediu ponderat pentru gigacalorie; adică o medie a preţurilor de producţie din Oradea (CET, Transgex şi viitorul sistem din Nufărul 1). Referitor la o eventuală scădere a preşului general al gigacaloriei facturate populaţiei, viceprimarul Mircea Mălan a reluat ideea conform căreia aşa ceva va fi posibil după ce ponderea geotermalului va fi mult mai mare decât în prezent.
Primăria Oradea încearcă se obţină fonduri externe prin POIM , Axa prioritară 6: Promovarea energiei curate şi eficienţei energetice în vederea susţinerii unei economii cu emisii scăzute de carbon. În şedinţa extraordinară de marţi, 11 iulie, aleşii orădenilor au aprobat în unanimitate proiectul aferent acestui subiect.
foto – justconsulting.zalle.work
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!