Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
apr. 16, 2020 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 886 vizualizari
Primăria Oradea prin Direcția Juridică anunță producătorii agricoli, fermierii și apicultorii că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a aprobat folosirea produselor de protecție a plantelor, CRUISER 350 FS, NUPRID AL 600 FS și PONCHO 600 FS din grupa neonicotinoide în județul Bihor, numai pentru tratarea semințelor și însămânțarea culturilor de porumb în perioada 20 ianuarie – 1 mai 2020, cu respectarea următoarelor măsuri :
însămânțarea se va face numai în zonele și pe suprafețele puternic afectate de atacul dăunătorilor de sol, Rățișoara porumbului și/sau Viermii sârmă.
tratamentul seminței de porumb poate fi efectuat numai de către prestatorii de servicii autorizați care fac dovada că tratamentul va fi efectuat în instalații profesionale și cu personal calificat (stații/mașini de tratare a semințelor).
odată cu comercializarea semințelor tratate, distribuitorii vor pune la dispoziția producătorilor agricoli, fermierilor plăcuțe de avertizare inscripționate cu sintagma “sămânță tratată cu neonicotinoide“.
producătorii agricoli, fermierii au obligația de a anunța în scris, în timp util, atât primăriile cât și apicultorii din zona cu privire la perioada în care se va derula acțiunea de semănat a semințelor tratate cu neonicotinoide.
producătorii agricoli, fermierii au obligația să marcheze parcelele unde și-au înființat culturile de porumb cu semințe tratate folosind plăcuțe de avertizare primite la achiziționarea seminței tratate cu neonicotinoide.
însămânțarea se va efectua cu semănători dotate cu deflector care asigură un înalt grad de încorporare a seminței în sol și reducerea la minimum a emisiilor de praf în atmosferă precum și respectarea bunei practici agricole.
producătorii agricoli, fermierii după efectuarea semănatului au obligația de transmite o declarație la oficiul fitosanitar județean care va cuprinde următoarele informații : localitatea, blocul fizic/parcela pe care au înființat cultura cu sămânță tratată, cantitatea de sămânță utilizată/ cantitatea de sămânță rămasă neutilizată, suprafața semănată și tipul de semănătoare, informații care vor fi completate și în registrul de evidența a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor.
prestatorii de servicii autorizați și/sau distribuitorii care comercializează sămânța tratată sunt obligați să preia de la fermieri întreaga cantitate de sămânță tratată cu neonicotinoide rămasă neînsămânțată în această campanie, sămânță care va fi neutralizată cu o firmă specializată.
este strict interzisă crearea de stocuri de produs/sămânță tratată cu neonicotinoide după data de 1 mai 2020.
apr. 03, 2025 0
mart. 31, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 28, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0