Actualizat octombrie 29th, 2024 11:45 PM
feb. 16, 2016 Andrei Şandor Actualitate 1 2726 vizualizari
Aproape că se jură că decizia de revizuire – cu 0,4% în minus – a cotei de impozitare a imobilelor nerezindențiale nu are nimic cu iz electoral. Marți, 16 februarie, viceprimarul Huszar Istvan, city managerul Eduard Florea și directorul economic Nadia Haș au prezenta hotărârea luată de Executivul Municipalității: în urma multelor nemulțumiri și critici manifestate de orădenii plătitori de impozite – unii trezindu-se cu impozite de multe zeci de ori mai mari decât în 2015 pe clădirile nerezidențiale pe care le dețin – cota de impozitare ar urma să fie coborâtă. Nu la minimum permis de Codul Fisca (0,2%), ci la 0,6%.
Sunt vizate, așa cum se știe, acele clădiri sau părți de clădire în care se derulează activități economice, imobile în care există sedii fiscale de societăți comerciale, puncte de lucru ale unor firme sau / și chiriași care desfășoară activități de tip economic. Proprietarii acestor tipuri de imobile integrale sau apartamente sunt nevoiți să își facă propriile calcule și să decidă: recurg la evaluarea imobilului vizat de impozitare specială și plătesc bir către Primărie în funcție de valoarea dată de evaluare sau lasă totul așa cum este și plătesc impozit de 2% (conform grilei de la administrația locală, care va fi aplicată automat imobilelor 100% nerezidențiale fără evaluare). Dacă se mișcă repede și reușesc să depună documentele necesare până la 31 martie, calculul se va face după noile date. În caz că au plătit deja impozitul pe clădire nerezidențială după cota inițial aprobată de 1%, orădenii cu pricina vor putea să își primească înapoi diferența de bani sau să își stingă alte creanțe fiscale. Pentru a vedea dacă sunteți sau nu în situația de a plăti impozit de 0,6% pe clădirea pe care o dețineți, respectiv pentru a vedea dacă ar trebui sau nu să comandați o evaluare a imobilului deținut, consultați portalul Prmăriei Oradea (www.oradea.ro).
Viceprimarul Huszar spune că reanalizarea acestei cote de impozit a venite pe fondul reacției extrem de negative a contribuabililor. Dar administratorul public Florea completează imagnea și susține că, indiferent de cum au primit orădenii cota de 1%, Municipalitatea ar fi umblat la acest procent după apariția unor norme clarificatoare elaborate la București. Lucru care, aparent, s-a întâmplat. „Atenuăm sarcina fiscală pentru cetățenii care dețin asemenea clădiri”, a precizat city managerul și a declarat că propunerea de 0,6% va intra ca propunere în proxima ședință a Consiliului Local. Cu girul primarului Ilie Bolojan.
Eduard Florea a menționat faptul că scăderea cu 0,4% a impozitului pe clădirile mixte și nerezidențiale „nu va dezechilibra semnificativ bugetul local”. Întrebat de jurnaliști de ce nu s-a mers pe cel mai mic procent permis de Codul Fiscal, Florea a recunoscut, indirect, că orașul are probleme financiare spunând că cota minimă ar putea arunca băga în vrie bugetul pe 2016. Ca proiect fiscal local, în următorii ani, Primăria Oradea ar putea merge pe calea egalizării nivelului de impozitare aplicat persoanelor fizice și celor juridice în ceea ce privește clădirile. Astfel, e posibil ca, în timp ce firmelor le-ar putea descrește nivelul birurilor, persoanelor fizice să le fie crescute aceste impozite. Până la egalizare.
Pornind de la afirmația viceprimarului cum că reanalizarea cotei de 1% a pornit în urma multiplelor nemulțumiri ale cetățenilor, bihorstiri.ro l-a întrebat pe Huszar Istvan cum se face că fix acum, cu câteva luni înainte de alegeri, Municipalitatea acceptă să dea înapoi. Mai ales că au mai fost nemulțumiri în ultimii ani și pe alte teme, însă Primăria a rămas mai mereu pe poziții, nelăsându-se impresionată de critici și bombăneli. Huszar a acceptat că situația actuală poate fi „citită” și în această cheie, recunoscând că, într-adevăr, adminstrația locală a mai luat decizii controversate asupra cărora nu a revenit. Totuși, edilul respinge ideea de populism în prag de alegeri, reamintind că au mai fost operate unele modificări în buget (tot în acest an); exemplu: alocarea unor fonduri pentru ONG-urile pentru care Primăria a mărit tarifele de chirie. Vicele udemerist a precizat că apropierea alegerilor nu are nimic de a face cu reducerea la 0,6% a cotei de impozitare. Referitor la același subiect, city mangerul Florea a spus că s-ar fi reluat discuția privind cota chiar dacă contribuabilii ar fi aplaudat măsura adoptată în decembrie de Consiliul Local.
oct. 25, 2024 0
oct. 15, 2024 0
oct. 14, 2024 0
oct. 12, 2024 0
oct. 29, 2024 0
oct. 29, 2024 0
oct. 29, 2024 0
oct. 29, 2024 0
Una dintre aberatiile noului cod fiscal este egalitatea intre o persoana fizica si una juridica la detinerea da constructii nerezidentiale. Un proprietar persoana fizica nu deduce T.V.A. la constructia cladirii, nu poate sa amortizeze constructia(adica nu se deduce din impozit valoarea constructiei), nu are acces la diferite fonduri nerambursabile, si nu in ultimul rand veniturile din chirii sunt taxate de circa trei ori mai mult la o persoana fizica fata de una juridica. Mai exact o persoana fizica plateste impozit chirii 16% plus cas 5,5% plus cass, iar o persoana juridica plateste 1-2 % impozit chirii , plus 5 % dividende. Din cauza ca proprietarii persoane fizice nu au reprezentanti , s-a ajuns ca acestea sa fie loviti urat de catre legiuitor. Nu poti sa pui egalitate intre proprietar persoana fizica si un proprietar persoana juridica. Daca se doreste egalitate intre cele doua situatii ar trebui ca si persoanele fizice sa aiba facilitatile fiscale pe care le au persoanele juridice. Cu privire la scaderea cotei de impozitare, suntem departe fata de realitatea economica , mai ales daca se are in vedere cele scrise mai sus.Acest cod fiscal trebuie refacut si reanalizat.Nu trebuie ca o parte importanta din societate sa fie loviti pe nedrept.