Actualizat aprilie 2nd, 2025 10:21 PM
apr. 28, 2016 Andrei Şandor Administrație, Politică 0 3066 vizualizari
Iată de ce vrea neapărat Ilie Bolojan majoritate calificată de 18 voturi în Consiliul Local (CL) Oradea: pentru ca, nici din greșeală, să nu fie sincope în adoptarea unor proiecte care cer minimum 18 voturi. Joi, 28 aprilie, în ședința ordinară a CL, grupul de 5 consilieri PSD a reușit blocarea mai multor proiecte vizând acele „donații” de teren din partea celor care solicită autorizație de construire. Absențe au fost în ambele grupuri din majoritatea PNL – UDMR.
Ostilitățile din legislativul municipal au fost aproape explozive. Consilierul Adelina Coste (candidat al PSD la funcția de primar) a cerut explicații din nou privind subiectul donațiilor, arătând că se scrie negru pe alb în răspunsul pe care Primăria Oradea îl dă cetățenilor (sau firmelor) că eliberarea autorizației e condiționată de donarea unei suprafețe din terenul pe care se vrea a se construi. Fără exproprierea care ar fi varianta normală. De asemenea, Coste a arătat că aceeași Primărie, când depune întâmpinare la dosarul aferent chemării în judecată de către solicitanții care nu sunt de acord să doneze, scrie la fel de clar că donarea este opțională. „Când a mințit administrația locală?”, a întrebat în plen consilierul PSD.
Deși de față, la acest subiect nu primarul Ilie Bolojan a dat replica, ci vicele Mircea Mălan. Acesta, din start, a încercat să arunce problema în derizoriu afirmând că Adelina Coste a mai „învârtit” această temă și într-o ședință recentă a CL. Totuși, Mălan a oferito explicație, poate chiar mai pertinentă decât cea radicală dată la un moment dat de Bolojan. Potrivit viceprimarului, solicitanților de autorizație de construcție li se cere să renunțe la o parte din teren pentru ca acolo Municipalitatea să poată amenaja zonă de drum public / utilități de care să beneficieze și proprietarul cu pricina. Totodată, edilul a precizat că, dacă nu s-ar ajunge la aceste donații, și părțile de teren cu pricina ar fi impozitate (ele rămânând în proprietatea solicitantului de autorizație).
Cu toate că zicea că nu vrea polemici politice, primarul Bolojan a luat cuvântul și i-a transmis Adelinei Coste că e „păcat” că, după 4 ani de mandat în care a votat ca pe bandă rulantă toate proiectele de hotărâre similare, grupul PSD întoarce armele. „Nu e păcat!”, i-a răspuns candidatul PSD pentru funcția de primar, precizând că modul de acțiune al consilierilor social-democrați nu ține nicidecum de campania electorală care stă să demareze. Mai mult decât atât, Coste i-a amintit primarului că, dacă tot amintește de alegeri, „amândoi suntem în campanie”.
Proiectele vizând „donațiile” de teren nu au fost singurele faultate de PSD. Social-democrații au pus umărul și la blocarea (pe moment) a mandatării reprezentanților Municipiului Oradea în Adunarea Generală a Acționarilor la Electrocentrale SA pentru aprobarea situațiilor financiare ale companiei la data de 31 decembrie 2015. Având CET-ul printre principalele linii de atac, social-democrații s-au bucurat, însă primarul Bolojan le-a comunicat că urmează foarte repede o nouă ședință în care subiectul va fi repus pe ordinea de zi.
Administratorul special al Electrocentrale Oradea SA, Stănel Necula, a luat act de deznodământul votului, dar le-a comunicat PSD-iștilor că, cel mai probabil, au votat în necunoștință de cauză și că neaprobarea situațiilor financiare ar putea avea repercusiuni crunte. Deoarece compania e în insolvență, dacă actele aferente situației financiare nu sunt depuse într-un anumit termen, s-ar putea ca societatea să fie dizolvată. Or, decocamdată, este singura care are licență pentru producerea de energie termică, chit că noua centrală a fost pusă în funcțiune.
mart. 28, 2025 0
mart. 25, 2025 0
mart. 24, 2025 0
mart. 24, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 01, 2025 0
apr. 01, 2025 0