Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
oct. 14, 2015 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 0 3405 vizualizari
Sub deviza „Și tu poți salva o viață!”, începând de joi, 15 octombrie, Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) de la Oradea iese în stradă și în orice loc posibil în care își poate face reclamă. Mai exact, în orice loc în care se poate face promovare pentru obiectul de activitate al Centrului de pe str. Louis Pasteur. În cadrul unui eveniment găzduit de sala mare a Primăriei Oradea, conducerea CTS și principalii colaboratori (precum DSP Bihor, ISU „Crișana”, Spitalul Județean, studenți etc.) au prefațat acțiunile care urmează să aibă loc în cadrul unei campanii descrise de către dr. Ligia Burtă (șefa Centrului,
în foto) drept una „fără termen de valabilitate”. Practic, este vorba despre folosirea unor mijloace mai mult sau ma puțin convenționale în vederea atragerii atenției populației cu privire la donarea de sânge și de celule stem, respectiv la modul în care un asemenea gest altruist poate salva una sau mai multe vieți.
Managerul Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp, a fost cel care a avut cuvântul de deschidere, întâietatea datorându-se faptului că, așa cuma precizat și medicul-director general al celui mai mare spital din Bihor, unitatea pe care o conduce și Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu” sunt cele mai mari consumatoare de sânge. Deci cele două spitale apelează cel mai des la Centrul de transfuzie, unitate care, de cele mai multe ori, satisface solicitările. „Noi nu am putea lucra, dacă dumneavoastră nu ați exista”, a rezumat dr. Carp, subliniind astfel importanța activității celor care lucrează în clădiea în care se recoltează sânge de la donatori.
„Medicina de super performanță nu e posibilă fără sânge. Ar trebui să avem mereu atâta sânge pe stoc încât să nu fim nevoiți să alegem pe cine anume ajutăm”, spune dr. Ligia Burtă, extrem de recunoscătoare la adresa tuturor donatorilor, dar și la adresa angajaților de la CTS. În opinia specialistului, întreaga comunitate ar trebui să se implice cât mai mult pentru ca la Centru să existe mereu destul sânge, un calcul simplu arătând că, de exemplu, un bărbat sănătos, dacă ar dona de 5 ori pe an (numărul maxim recomandat), nu ar „strica” decât 10 ore din viața lui. Anual. Timp foarte scurt în comparație cu importanța actului făcut. Iar pentru ca populația să fie și mai conștientă de necesitatea donării de sânge, Centrul de Transfuzie și parteneri precum OTL, Primăria Oradea, medici și chiar conducători de diverse afaceri își dau mâna. Pentru ca cetățenii să aibă mai mereu în față ideea de donare de sânge, începând de joi (15 octombrie), prin oraș se vor plimba un tramvai și un autobuz decorat cu însemnele și sloganul campaniei „Și tu poți salva o viață!”. Cele două mijloace de transport în comun vor ajuta CTS cel puțin timp de 6 luni de zile. Apoi, mai multe prisme publicitare din Oradea vor transmite mesajele organizatorilor campaniei de conștientizare. Nu în ultimul rând și cu sprijinul unor colaboratori, CTS va ajunge în licee și în facultăți din oraș în încercarea de a atrage spre donarea de sânge tot mai multe persoane.
Urmează și o tentativă de accedere în Cartea Recordurilor: va fi compus Imnul Donatorului de Sânge și de Celule Stem; demersul (făcut în strânsă colaborare cu biologul Carmen Dinescu de la DSP Bihor) va fi făcut la nivel național, sub forma unui concurs jurizat de oameni de cultură.
Vizibil emoționată, Ligia Burtă a dat un exemplu destul de personal pentru a amplifica semnificația gestului de donare, respectiv a campaniei. Medicul s-a referit la un confrate, cunoscutul doctor Foldes Adalbert, care, deși diagnosticat cu o boală gravă, mulțumită sângelui donat și produselor derivate din sângele donat a reușit să își revină. Ba chiar a făcut deja demersurile, potrivit dr. Burtă, pentru a reveni în activitate.
Un alt moment emoționant, de data asta legat de importanța celulelor stem, a fost cel al mărturiei Norei Chifor, o tânără care a fost salvată printr-un transplant de asemenea celule. Totul inclusiv în urma unei mobilizări incredibile pe internet. Nora spune într-o filmare care a fost prezentată azi în sala mare a Primăriei că a renăscut, că are și o a doua zi de naștere și că nu poate mulțumi îndeajuns celor care au făcut posibilă vindecarea ei. Reamintim că și Oradea s-a mobilizat, în decembrie 2013, în vederea găsirii unui donator compatibil pentru tânăra cu pricina (link).
Referitor la celulele stem, Beatrice Leahu (de la Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea) a precizat că, până nu demult, în România nu se putea face un astfel de transplant. În schimb, de ceva vreme, există Registrul național al donatorilor voluntari de celule stem, în care apar acum doar vreo 24.000 de nume. Incomparabil cu situația din alte țări, unde același tip de Registru conține câteva milioane de nume ale donatorilor. Ideea este că niciodată nu se știe când salvăm pe cineva. „Să ne înscriem în program și să așteptăm să fim sunați”, a declarat Leahu cu referire la faptul că donatorii sunt supuși unor analize foarte amănunțite înainte să se stabilească o compatibilitate cu persoane care necesită transplant de celule stem.
Organizatorii Campaniei „Și tu poți salva o viață!” se așteaptă ca, în urma acțiunilor care vor fi derulate începând de joi, numărul celor care donează sânge și celule stem să crească. Centrul de Transfuzie se află pe str. Louis Pasteur nr. 30. De știut că se organizează și colectă mobilă în județ. Pentru mai multe detalii accesați proviataoradea.ro.
iun. 10, 2023 0
sept. 18, 2022 0
apr. 06, 2022 0
nov. 26, 2021 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0