Actualizat decembrie 11th, 2024 11:03 PM
dec. 10, 2024 Adrian Popa Actualitate, Frontpage 0 144 vizualizari
În dimineața zilei de marți, 10 decembrie, pompierii militari bihoreni au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă situată în localitatea Lunca, eveniment în urma căruia, din nefericire, un bărbat, în vârstă de 70 de ani, a decedat.
Sesizarea privind producerea evenimentului a fost primită în dispeceratul ISU Bihor, în jurul orei 07.45, apelantul numărului unic 112 semnalând totodată posibilitatea ca proprietarul să fi fost surprins de flăcări în interior.
La adresa indicată, au fost mobilizate imediat, trei echipaje de pompieri din cadrul Stației Ștei, cu două autospeciale de stingere și cu ambulanța SMURD a subunității, precum și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean.
Ajunși la fața locului, pompierii militari au procedat simultan la căutarea eventualei victime, la localizarea și lichidarea incendiului, care se manifesta violent și generalizat în interiorul dormitorului, respectiv la protecția celorlalte camere ale casei construite pe două niveluri.
Incendiul a fost stins în aproximativ 10 minute, însă, din nefericire, în interiorul dormitorului, pompierii au găsit trupul carbonizat al proprietarului.
Forțele de intervenție au continuat să acționeze la fața locului, pentru înlăturarea efectelor negative ale evenimentului și stabilirea împrejurărilor determinante ale evenimentului, până în jurul orei 09.00.
Pompierii au reușit să stingă incendiul în limitele găsite, împiedicând propagarea flăcărilor la cealaltă cameră de la parter, respectiv la încăperile de la etajul locuinței.
Cercetările efectuate au indicat faptul că evenimentul a fost provocat, cel mai probabil, de jarul căzut din sobă.
Măsuri de prevenire a incendiilor generate de mijloacele de încălzire
Pentru preîntâmpinarea incendiilor provocate de mijloacele de încălzire, care, din nefericire, se pot solda, ca în acest caz, cu pierderi de vieți omenești, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor reguli și măsuri:
Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;
Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;
Nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
Nu aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta, materiale combustibile;
Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
Nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins;
Se interzice folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii sau nesupravegheate;
Cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după ce se sting complet resturile de jar.
Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și a aplicației de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.
nov. 25, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 13, 2024 0
dec. 11, 2024 0
dec. 11, 2024 0
dec. 11, 2024 0
dec. 11, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!