Actualizat noiembrie 23rd, 2024 1:47 PM
oct. 07, 2020 Adrian Popa Actualitate 0 1966 vizualizari
Miercuri, 7 octombrie, în jurul orei 04.00, în urma unui apel primit prin Sistemul Unic 112, Garda de Pompieri Tinca a fost mobilizată în localitatea Sititelec, comuna Husasău de Tinca, pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o gospodărie.
La sosirea pompierilor militari, flăcările se manifestau cu violenţă la nivelul unei anexe, existând riscul extinderii acestora la alte două construcții auxiliare din cadrul gospodăriei. Forţele de intervenţie au acţionat cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea și lichidarea incendiului, operaţiunea de stingere fiind finalizată în jurul orei 05.15.
Echipajele de pompieri au reușit să împiedice propagarea incendiului la cele două construcții auxiliare (într-una dintre acestea fiind depozitate tone de cereale) situate în proximitatea focarelor, salvând astfel bunuri de o valoare semnificativă.
Ca urmare a producerii evenimentului, provocat cel mai probabil de un scurtcircuit determinat de conductori electrici improvizați, au ars acoperișul anexei, trei aparate electrocasnice, o ușă și corpuri de mobilier din încăperea afectată de incendiu.
Din fericire, nu au existat persoane rănite.
Măsuri de prevenire a unor astfel de evenimente
În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” recomandă bihorenilor respectarea următoarelor măsuri de apărare împotriva incendiilor de natură electrică:
• NU IMPROVIZAŢI!
•Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
•Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.
ATENŢIE LA MIJLOACELE DE ÎNCĂLZIRE ELECTRICE!
• Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi;
• Nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;
• Nu aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;
• Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi.
SUPRAVEGHEAŢI COPIII!
• Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;
• Înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare, pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor şi modul în care pot evita producerea unui astfel de eveniment.
INSTALAŢI SENZORI DE FUM!
• Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.
• Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.
nov. 14, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 07, 2024 0
oct. 28, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0