Actualizat februarie 13th, 2025 11:36 AM
feb. 10, 2025 Adrian Popa Actualitate 0 536 vizualizari
În seara zilei de duminică, 9 februarie, pompierii bihoreni au intervenit pentru stingerea unui incendiu violent produs la o locuință din localitatea Tăut, comuna Batăr, cel mai probabil din cauza unui coș de fum deteriorat.
Alarma a fost dată în jurul orei 21.00, moment în care, la adresa indicată de apelant au fost mobilizate echipajele de pompieri militari din cadrul Gărzii Tinca și Detașamentului Salonta, cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă și o autospecială tip ABROLL, fiind alertat totodată și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Batăr.
La sosirea forțelor de intervenție, ardeau generalizat și violent, acoperișul și mansarda casei, flăcările amenințând să se propage la parter și la alte trei clădiri.
Echipajele au acționat concomitent pentru stingerea incendiului și pentru realizarea dispozitivelor de protecție a camerelor de la parter, a casei învecinate, situată la mai puțin de jumătate de metru, precum și a altor două clădiri lipite de locuința incendiată.
Incendiul a fost localizat și lichidat în aproximativ 15 minute, pompierii reușind să salveze cele trei camere aflate la parter, casa vecină și cele două construcții lipite de cea în flăcări (o anexă cu două camere de locuit și un atelier de apicultură).
În urma evenimentului, provocat, cel mai probabil, de un coș de fum deteriorat, au ars acoperișul locuinței, pe o suprafață de circa 150 metri pătrați și mansarda în care erau amenajate două camere.
Măsuri de prevenire a incendiilor provocate de coșurile de fum
În această perioadă a anului, cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor sunt: neizolarea coșurilor de fum față de materialele combustibile din structura acoperișurilor și planșeelor (grinzi, căpriori etc.), neasigurarea etanșării burlanelor și coșurilor de fum, neîntreținerea coșurilor în urma utilizării lor îndelungate, necurățarea periodică a funinginii depuse pe coșurile de fum, precum și existența unor coșuri de evacuare a fumului cu terminație în spațiul podului pentru a menține o temperatură mai ridicată și pentru afumarea cărnii.
Reamintim bihorenilor că astfel de evenimente se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, cu persoane rănite sau chiar cu pierderi de vieți omenești, iar pentru preîntâmpinarea acestor situații, coșurile de fum trebuie curățate periodic, verificate și reparate de persoane specializate și autorizate.
În podurile clădirilor, coșurile se tencuiesc pe interior și pe exterior și se dau cu var, pentru a se putea observa cu ușurință eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile. De asemenea, coșurile de fum se vor izola față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a coșului cu 25 cm, iar în spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
Totodată, se interzice folosirea improvizațiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montarea acestora pe lângă pereții combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.
feb. 10, 2025 0
feb. 08, 2025 0
feb. 06, 2025 0
feb. 06, 2025 0
feb. 13, 2025 0
feb. 12, 2025 0
feb. 12, 2025 0
feb. 12, 2025 0