Actualizat aprilie 4th, 2025 11:43 AM
dec. 30, 2019 Adrian Popa Actualitate 0 1301 vizualizari
În intervalul 28 decembrie, ora 08.30 – 30 decembrie, ora 01.10, forțele de intervenție din cadrul unității și subunităților Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” au acționat pentru stingerea a 8 incendii produse în județul Bihor, cinci dintre acestea fiind, cel mai probabil, generate de coșurile de fum defecte sau necurățate de funingine.
Incendiu la o biserică din localitatea Margine
Sâmbătă, 28 decembrie, în jurul orei 10.00, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor a fost sesizat prin Sistemul Unic 112, cu privire la producerea unui incendiu la o biserică din localitatea Margine, comuna Abram, apelantul precizând faptul că incendiul fusese în mare parte stins de către localnici.
La fața locului s-au deplasat de urgență, echipajele Detașamentului de Pompieri Marghita, care au acționat pentru căutarea eventualelor focare ascunse și înlăturarea efectelor negative ale evenimentului.
În urma producerii incendiului, provocat cel mai probabil de un cablu electric defect sau neizolat corespunzător, au ars un prapur și o strană, iar din cauza temperaturii ridicate și a fumului dens s-au degradat iconostasul, ferestre, pictura murală și bunuri din interiorul lăcașului de cult.
Incendiu la un acaret în Sălard și la o locuință din Ineu
Tot sâmbătă, 28 decembrie, în jurul orei 12.00, pompierii Gărzii Sălard au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la o construcție auxiliară din cadrul unei gospodării situate în localitatea Ciuhoi, comuna Sâniob.
În urma evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o depozitarea cenuşii şi a jarului nestins în apropierea materialelor combustibile, au ars o magazie din lemn, pe o suprafață de circa 30 de metri pătrați, o căruță aflată în interiorul acaretului și baloți de paie.
În aceeași zi, pompierii militari din cadrul Detașamentului 1 Oradea au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la dormitorul unei case din Ineu,
reușind să limiteze pagubele la o canapea și o fereastră.
Evenimentul a fost, cel mai probabil, generat de o lumânare aprinsă, lăsată nesupravegheată.
Cinci incendii provocate de coșuri de fum
Măsuri de prevenire a unor astfel de evenimente –
În dimineața zilei de sâmbătă, 28 decembrie, între orele 08.30-10.20, echipajele de pompieri ale Gărzii Tinca au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case de pe strada Someșului din localitate, reușind să împiedice propagarea flăcărilor la încăperile locuinței și la întregul acoperiș.
Au ars circa 20 de metri pătrați de scândură și trei grinzi de lemn.
Cercetările efectuate au indicat drept cauza probabilă a evenimentului, un coș de fum deteriorat.
În aceeași zi, în jurul orei 17.00, Secția de Pompieri Beiuș a fost alertată pentru stingerea unui incendiu generat, cel mai probabil, de împrejurări similare (coș de fum deteriorat), la o locuință din Ursad, comuna Șoimi.
În momentul sosirii echipajelor de pompieri la locul intervenției, flăcările se manifestau violent la întregul acoperiș și la două camere aflate la etaj, existând riscul extinderii acestora la întreaga casă.
Timp de aproximativ 2 ore și 50 de minute, pompierii militari au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea incendiului, împiedicând propagarea acestuia la două din cele patru camere de la etaj și la cele trei încăperi de la parter.
Ca urmare a producerii evenimentului, au ars acoperișul, pe o suprafață de circa 150 de metri pătrați, tavanul și mobilierul din două camere.
Tot sâmbătă, pompierii Stației Valea lui Mihai au stins un incendiu izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui coș de fum necurățat de funingine, la acoperișul unei locuințe de pe strada Mihai Eminescu din localitate. În urma intervenției, pagubele au fost limitate la aproximativ patru metri șipci de lemn din structura acoperișului.
Un eveniment generat de o cauză probabilă similară a fost gestionat duminică, 29 decembrie a.c., de echipajele de pompieri ale Detașamentului 2 Oradea, care au acționat pentru stingerea unui incendiu produs la acoperișul unei case situate pe strada Leagănului din municipiu. Flăcările au afectat circa un metru pătrat de scândură și aproximativ un metru liniar grindă de lemn.
În cursul nopții de duminică spre luni, 30 decembrie a.c., între orele 00.30 – 01.10, echipajele Detașamentului 1 de Pompieri Oradea au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la o locuință din Sărand, comuna Copăcel.
În urma evenimentului, provocat și în acest caz, de un coș de fum necurățat de funingine, au ars circa 50 de metri pătrați de acoperiș și bunuri aflate într-una din cele patru camere ale casei.
Măsuri de prevenire a unor astfel de evenimente
În scopul prevenirii incendiilor specifice acestei perioade, soldate cu pagube materiale și uneori, din nefericire, cu persoane rănite sau chiar cu pierderi de vieți omenești, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” reaminteşte bihorenilor obligativitatea respectării următoarelor măsuri de apărare împotriva incendiilor:
– Coşurile și burlanele de fum trebuie să fie verificate și curăţate periodic, iar dacă este cazul, reparate, de către personal specializat;
– când coşurile sunt lângă pereţi de lemn sau alte materiale combustibile, se lasă între perete şi coş un spaţiu de cel puţin 10 centimetri, protejând în acelaşi timp peretele cu materiale rezistente la foc;
– la traversarea podului clădirii şi la străpungerea acoperişului, feţele exterioare tencuite ale coşurilor trebuie să fie la cel puţin 10 centimetri distanţă de elementele din lemn;
– în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri;
– în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;
– gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);
– se interzice racordarea focarelor alimentate cu gaze, la canalele de fum care deservesc şi focare cu combustibil solid sau lichid;
– în spaţiile cu pericol de incendiu şi explozie, nu se folosesc burlane din tablă pentru evacuarea fumului;
– se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.
mart. 31, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 27, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0