Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
feb. 05, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1571 vizualizari
Prezentat ca un imens gest de sprijin în direcția celor care au dificultăți în ceea ce privește rambursarea unor credite bancare, proiectul de relaxare a plăților timp de 2 ani este criticat de deputatul bihorean Cseke Attila. Acesta susține că, deși premierul Victor Ponta nu a spus așa ceva, cele propuse în această săptămână se adresează tot celor care reușesc, chiar dacă cu greu, să-și achite ratele lunare, dar nu-i vor ajuta deloc pe cei care au ajuns să nu mai poată plăti defel de luni sau chiar de ani de zile. Mai mult, lăsarea la latitudinea băncii dacă acceptă sau nu solicitarea de relaxare permisă de Guvern este și ea criticată de fostul ministru al Sănătății.
Ca reprezentant al UDMR – care a depus în Parlament un proiect legislativ prin care realele probleme ale tuturor celor care nu reușesc să ramburseze împrumuturile ar putea fi soluționate -, Cseke Attila subliniază că cele propuse de Executivul USL nu sunt obligatorii pentru bănci și că, de fapt, Statul nu ajută cu nimic cetățenii. Adică, practic, perioada de derulare a rambursării ar fi prelungită cu cei doi ani de înjumătățire a ratei. „Pentru unii s-ar putea să fie o ușurare, dar majoritatea celor care au credite vor prefera să își termine contractul în condițiile inițiale”, a declarat miercuri Cseke, sceptic că măsura gândită de Guvernul Ponta va avea efectul scontat. „Ce facilitate e cea pentru care banca trebuie să își dea acordul? E mai degrabă facilitate pentru bancă”, opinează deputatul UDMR care vede în proiect o simplă amânare și doar pentru anumiți debitori. Cu alte cuvinte, consideră parlamentarul bihorean, pentru o asemenea „relaxare” nici nu era nevoie de intervenția Guvernului, clienții având și acum posibilitatea să își renegocieze asemenea aspecte ale condițiilor de rambursare. Cseke Attila spune că cei mai mulți români care au contractat credite și care nu reușesc să achite ratele nu vor fi deloc ajutați prin măsura anunțată de Victor Ponta, prin care se intervine doar asupra ratei efective. Nu și a dobânzilor și a diverselor taxe anexe calculate. Ca exemplificare, Cseke a vorbit despre un caz concret de credit luat de un cetățean. Omul a cerut ceva peste 21.000 euro, a primit în mână 20.000 euro, va avea de rambursat un total de peste 37.000 euro, iar prima parte a rambursării se referă strict la dobânzi.
httpvhd://youtu.be/URVJZRnLM_g
În schimb, după cum a arătat azi deputatul Cseke, proiectul UDMR ar interveni acolo unde doare cel mai tare, ajutându-i pe toți cetățenii care au de dat înapoi bani băncilor, dar întâmpină dificultăți în acest sens. Așa cum și bihorstiri.ro a scris, intenția udemeriștilor ar fi ca, la cererea clientului, în mod obligatoriu, banca să transforme creditul în valută în lei. Și nu oricum, ci la cursul de schimb mediu din luna (și anul) în care a fost semnat contractul de creditare. Iar acest proiect nu s-ar referi doar la cei care nu au decât maximum 90 de zile de întârziere la rambursare (așa cum prevede cel al Guvernului USL), ci la orice cetățean, indiferent de istoricul plăților de rambursare.
Cseke Attila s-a ferit să spună că Victor Ponta a dat dovadă de populism ieșind să anunțe proiectul „salvator”, însă a crede că socotelile privind redemararea consumului grație înjumătățirii timp de 2 ani a ratelor nu sunt deloc corecte și realiste. „Eu, dacă aș vrea să profit de proiectul anunțat de Guvern, cu siguranță nu mi-aș băga restul de plată din rată în consum. Aș pune banii în bancă, deoarece după cei 2 ani va trebui să plătesc diferența de credit”, ne-a declarat deputatul Cseke.
mai 26, 2023 0
mai 13, 2023 0
mai 09, 2023 0
mai 08, 2023 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0