Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
dec. 17, 2020 Adrian Popa Actualitate, Cultură, Frontpage 0 2208 vizualizari
Incluziune. Accesibilizare. Independență.
Din păcate, în Romania numărul hărților tactile este aproape de zero. Iar accesibilizarea aproape inexistentă. La câteva zile dupa sărbătorirea (pe 03 Decembrie) a Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, Asociația Alfabetul Scripor și Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Bihor, au făcut un pas important înspre accesibilizare:
După demararea proiectului anul trecut la Cluj-Napoca, alături de Primaria și Consiliul Local Cluj, Casa de Cultură din localitatea bihoreană Marghita, a devenit beneficiarul și totodată gazda evenimentului de inaugurare a unei hărți tactile pentru orientare, utilizând alfabetul tactil al culorilor – alfabetul Scripor.
De acum, persoanele nevăzătoare sau cu deficiență de vedere se vor orienta cu ușurință, în siguranță, dar mai ales în mod independent în interiorul instituției.
Utilizând principiul Designului Universal, harta tactilă ne oferă tuturor informații tactilo-grafice, acestea fiind reprezentate atât în alfabetul Braille cât și în alfabetul Scripor. În mod tactil, traseul către fiecare destinație are o corespondență cromatică. Datorită acestei standardizări, orientarea a devenit intuitivă și mult mai simplă.
Mai mult, scanând codul QR, informațiile se vor descărca automat în aplicația dedicată. În acest fel, utilizatorii vor primi descrieri audio suplimentare ale traseelor din interiorul instituției. În curând, acest fapt se va putea realiza chiar și fără o conexiune la internet și la GPS.
Hărțile tactile care utilizează alfabetul Scripor, reprezintă o prețioasă și completă sursă de informații atât pentru persoanele valide, dar cu atât mai mult pentru persoanele nevăzătoare sau cu deficiență de vedere, având totodată un rol esențial în dezvoltarea abilităților de orientare și mobilitate ale acestora.
Proiectul de accesibilizare, a fost realizat de către o echipă formată din persoane nevăzătoare, din mai multe țări. Folosind tehnologii de ultimă oră, harta multicoloră – în culori vibrante – respectă toate normele, legile, recomandările și standardele internaționale.
În număr restrâns din cauza situației pandemice, la inaugurare au fost prezenți: Dl. Primar Marcel Sas Emil Adascăliții, Dl. Viceprimar Demian Zsolt, Dl. Profesor Silviu Vanda, Dna. Director Veronica Demeter, Președintele Asociației Nevăzătorilor din România, Filiala Bihor Dl. Mihai Merca, Vice-Președintele Asociației Alfabetul Scripor Dna Tania Câmpan, creatorul alfabetului tactil al culorilor Dl. Tudor Paul Scripor și membrii Asociației Alfabetul Scripor.
Câteva cuvinte despre alfabetul tactil al culorilor:
Conform statisticilor oferite de World Health Organization, în țara noastră trăiesc peste 100 000 de persoane nevăzătoare, iar în Europa aproximativ 30 de milioane.
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/blindness-and-visual-impairment
După mai bine de șapte ani de cercetări și teste, Tudor Paul Scripor a găsit soluția reprezentării tactilo-grafice a culorii, a nuanței, și chiar a intensității acesteia printr-un simbol. Programul său educațional a fost medaliat cu aur la Salonul Internaţional de Invenţii si Inovatii de la Geneva și a primit Marele Premiu oferit de Asociația Inventatorilor Germani. Prin nenumăratele sale aplicații, viaţa a milioane de nevăzători din întreaga lume, a început deja să se schimbe în bine, datorită acestui alfabet inventat de un român.
Alfabetul Scripor este o reprezentare tactila-grafica a culorilor. Această standardizare cromatică permite nevăzătorilor, slab-văzătorilor, acromaticilor (cei care suferă de daltonism) să citească, să scrie, să înțeleagă, sa recunoască, să-și amintească și să diferențieze în mod eficient, culorile.
Grupul fundamental al alfabetul Scripor, bazat pe teoria culorilor recunoscută la nivel internațional, include cele trei culori primare: ROȘU, GALBEN, ALBASTRU, culorile secundare: ORANGE, VERDE, VIOLET, culoarea terțiară MARO, culori acromatice: ALB, NEGRU și GRI.
“Ne bucură nespus de mult faptul că a venit cineva din lumea celor care văd să ne învețe pe noi, nevăzătorii, culorile. În felul acesta s-au darâmat foarte multe bariere.” a concluzionat în cadrul evenimentului, dl. Marin Medeleanu, membru al Asociației Alfabetul Scripor.
Scripor Alfabet este un concept similar cu alfabetul Braille și este utilizat doar pentru culori. O celulă Braille este compusă de obicei din șase puncte; două rânduri verticale paralele de trei puncte. Celula Scripor este compusă din 10 puncte, asezate pe trei coloane acate trei rânduri; plus un punct de orientare plasat deasupra pe a doua coloană pe primul rând.
Alfabetul tactil al culorilor este conceput în mod special pentru a veni în ajutorul persoanelor cu dizabilități vizuale și intelectuale, oferindu-le șansa să trăiască complet si inclusiv, în lumea aceasta care este prin excelență, vizuală și colorată. Totodată, Alfabetul Scripor a devenit o comunitate în continuă creștere, care lucrează la implementarea acestuia. Aceasta comunitate este formată din copii, tineri și adulți nevăzători, educatori, profesori, psihopedagogi, arhitecți, doctori, terapeuți, sportivi, voluntari și mulți, foarte mulți OAMENI.
mart. 31, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 27, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0