Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
ian. 16, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 2147 vizualizari
Piața agroalimentară „Rogerius”, așa cum o știm noi acum, va înceta să existe. Zona comercială din cel mai populat cartier orădean va fi refăcută din temelii prin implementarea unui proiect transfrontalier accesat în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie din Hajdu-Bihar, grație căruia Municipalitatea orădeană va beneficia de o finanțare nerambursabilă de 3.047.530 euro. În prezența reprezentanților partenerului de proiect, miercuri (16 ianuarie), primarul Ilie Bolojan a prezentat datele principale legate de etapele care urmează în procesul de clădire a unui centru de afaceri (foto) modern care va înlocui clasica piață și clasicul bazar din Rogerius.
Niciun comerciant actual nu își pierde locul
Pentru reconstruirea din temelii a obiectivului, Municipalitatea va demola și un punct termic (PT) care ar încurca șantierul, însă acel PT va fi refăcut în versiune subterană și se va lucra în așa fel încât această intervenție să nu provoace disconfort în materie de apă caldă sau/și de încălzire centrală în zona arondată. Edilul-șef al Oradiei a precizat că noua „piață” va fi extinsă, atât pe orizontală, cât și pe verticală. Centrul de afaceri nou va avea și un etaj în zona actualului bazar, dar partea laterală cu magazine va rămâne la fel. De altfel, Municipalitatea se află și în negocieri avansate cu mai mulți proprietari de spații comerciale din Piața Rogerius, astfel încât ei să fie de acord să permită desfășurarea lucrărilor de modernizare, urmând ca ei să primească apoi spații în viitorul centru construit pe bani transfrontalieri. Bolojan a ținut să calmeze spiritele ațâțate începând cu perioada de precampanie electorală de anul trecut și a subliniat faptul că nu va fi redus numărul meselor și că toți comercianții actuali se vor regăsi în noul loc, dacă vor dori. Totodată, mai puțin dacă Consiliul Local va decide altfel sau dacă vor fi directive financiare noi de la Guvern, nici chiriile nu ar trebui să crească. „Vor fi spații mai mari, e o altă gândire”, spune primarul Oradiei, admițând pentru bihorstiri.ro că zona de vânzare de legume-fructe din viitorul Centru de Afaceri va semăna oarecum cu partea de hală acoperită din Piața Cetate.
„Piață” de secolul 21
Șeful Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională, Marius Moș, spune că se va asista la „schimbarea modului în care se face comerț în Piața Rogerius” și că proiectul se află acum în fază de achiziție a proiectului tehnic. Două firme au depus oferte și urmează ca Municipalitatea să aleagă dintre ele. Potrivit primarului municipiului, dacă totul va merge uns și dacă nu vor fi contestații, proiectul va fi gata în aprilie, după care și construcția efectivă ar putea demara (tot după parcurgerea etapelor obligatorii) în vara anului curent. În timpul lucrărilor, comercianții din Piața Rogerius vor fi mutați în parcarea din fața Spitalului „Dr. Gavril Curteanu”. Pentru a le oferi condiții cât de cât decente, Administrația Domeniului Public va achiziționa și monta un cort imens destinat special unor activități care implică prezența multor persoane în acel loc, în același timp.
Parcare: în sistem parțial gratuit și subteran
Pentru a îmbunătăți situația locurilor de parcare în acea zonă, care este și acum una aglomerată, dar care ar putea deveni și mai căutată după apariția acestui Centru de Afaceri, administrația locală are în plan două direcții de acțiune. Pe de o parte, în jurul „pieței” va fi o așa zisă „zonă închisă”, sistemul fiind similar cu cel din curtea clădirii Primăriei: se va putea parca gratuit timp de o oră, după care suma plătibilă va crește în funcție de perioada în care mașina a fost lăsată acolo peste cele 60 de minute inițiale. „Vrem astfel să descurajăm ca oamenii să se obișnuiască să își lase acolo mașinile”, spune Ilie Bolojan, care crede că acele locuri vor trebui utilizate de către cei care doar merg să își facă cumpărăturile. Vis-a-vis, pentru înmulțirea locurilor de parcare, urmează să fie făcut un nivel subteran despre care șeful Municipalității spune că este ușor de realizat și cu o investiție relativ mică.
[nggallery id=1423]
Impact euroregional
În cadrul proiectului (în care Oradiei îi revin 5,70 milioane euro, iar orașului Debrecen 1,002 milioane euro) partea maghiară va dezvolta Centrul de Educație Antreprenorială și un Incubator de Afaceri. Prezentă azi în sala mică a Primăriei orădene, secretarul general al Camerei de Comerț și Industrie a județului Hajdu-Bihar, Skulteti Eva a apreciat deschiderea manifestată de primarul Ilie Bolojan și de administrația locală de la Oradea în privința cooperării transfrontaliere. În opinia oaspetei, aceste proiecte implementate de cei doi parteneri (inclusiv Centrul de business care se va naște în Cetatea Oradea) vor avea impact nu doar în orașele în care sunt implementate, ci în ambele județe care alcătuiesc euroregiunea Bihor/Hajdu-Bihar. De asemenea, Skulteti spune că este rar ca același tandem de parteneri transfrontalieri de proiect să beneficieze de mai multe finanțări europene, concluzia fiind că și decidenții din Uniunea Europeană au înțeles importanța colaborării între cele două părți ale regiunii.
ian. 14, 2025 0
ian. 09, 2025 0
iul. 05, 2023 0
iun. 23, 2021 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0