Actualizat noiembrie 21st, 2024 10:53 AM
iun. 23, 2023 Adrian Popa Actualitate 0 1328 vizualizari
Potrivit datelor statistice ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Crișana” al județului Bihor, în perioada 2020-2023, au fost înregistrate 29 de victime ale înecului, adulți și copii.
În scopul reducerii accidentelor acvatice în rândul copiilor, dar și adulților, pompierii militari bihoreni desfășoară în fiecare sezon estival campanii de informare privind măsurile de prevenire a cazurilor de înec.
În cazul copiilor, pentru a preveni o tragedie, părinţii trebuie să ţină cont de câteva măsuri de siguranţă esenţiale:
Copiii trebuie supravegheați în permanență atunci când se află în apă sau lângă apă! În mule situații, copiii se îneacă la câţiva metri de părinţi, fără să se zbată sau să strige după ajutor, aşa cum ne-am aştepta cei mai mulţi. Chiar dacă sunt mai mari, copiii trebuie supravegheați pentru că apar situaţii în care aceştia obosesc sau intră în panică din diverse motive.
Nu staţi cu ochii în telefoane, fiecare secundă contează! Un copil se poate îneca în 25-30 de secunde fără să atragă prea mult atenţia, chiar şi în apă puţin adâncă, în funcţie de vârsta pe care o are.
Nu vă bazaţi pe colace sau alte echipamente gonflabile! Singurul accesoriu care poate ajuta cu adevărat sunt vestele de salvare certificate, dar şi în aceste cazuri trebuie să fiţi în preajmă.
Învăţaţi copilul să înoate sau duceţi-l la cursuri de înot!
Învăţați copilul să respecte câteva reguli esenţiale: să nu alerge pe marginea piscinelor sau în zona scărilor de acces, să nu împingă alţi copii în apă și să nu tragă alți copii sub apă.
Explicaţi-le adolescenţilor pericolul la care se expun scăldându-se în locuri neamenajate (râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante ori în locurile în care s-au produs anterior incidente: barajul de la Tileagd, canalul colector de la Boiu, apele Crişului Repede, Crişului Negru, Lacul Sântion etc.), iar în cazul ieşirilor acestora “la scăldat” cu prietenii, stabiliţi de comun acord, o periodicitate şi o modalitate de contact.
Adulților le adresăm rugămintea de a se scălda doar în locuri special amenajate pentru înot, de a nu intra în apa rece înfierbântați, după ce au stat foarte mult timp la soare și să evite scăldatul solitar sau pe timp de noapte ori în stare de ebrietate.
Nu uitați! Orice situație care poate pune în pericol viața unui cetățean aflat în apropierea dumneavoastră, trebuie anunțată imediat la numărul unic pentru apeluri de urgență 112!
nov. 04, 2024 0
oct. 31, 2024 0
oct. 31, 2024 0
oct. 29, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0