Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mai 23, 2013 Andrei Şandor Actualitate 2 2257 vizualizari
După aproape 3 ani în care a fost supusă unor ample lucrări de extindere și modernizare (și după o pseudo-inaugurare cu miros electoral, în noiembrie 2012), Grădina Zoologică de la Oradea își va redeschide porțile (acum ușa din termopan) pentru vizitatori. Cei care vor dori să fie printre primii care trec pragul Zoo vor putea să se prezinte luni, 27 mai, la ora 9, în locul cunoscut de la capătul dinspre Bulevardul Decebal al Parcului Bălcescu.
Un lucru e clar: fără să vrem să facem comparații cu obiective similar din Budapesta, Viena sau Berlin, Grădina Zoologică renăscută de la Oradea nu seamănă aproape deloc cu ceea ce a fost aici până în urmă cu 3 – 4 ani. De altfel, dacă nu ar fi Capela Rhedey, locul nici nu ar putea fi recunoscut. Totul este schimbat, semn că a fost nevoie mare de cele aproape 19,5 milioane lei care au fost investite aici (25% din bani au provenit de la Municipalitate, iar restul de la Ministerul Mediului). Deja suprafața este dublă: de la 3,5 ha, acum Zoo se întinde pe peste 7 ha, fiind realizate 42 de amplasamente pentru animale și păsări. Totodată, vizitatorii se vor putea bucura de spații educative, recreative și de agrement (inclusiv un loc de joacă pentru copii). Pe teritoriul extins al Zoo își găsesc acum locul și un spațiu pentru carantină animale, clădiri administrative, magazii și depozite. Există acum și un spațiu expozițional. Vizitatorii vor avea la dispoziție și 2 filigorii în care vor avea ocazia să consulte baza de date a Grădinii Zoologice privind speciile de animale, prin intermediul unui sistem de monitoare moderne (touchscreen). Lucrările de la Zoo Oradea au mai presupus reabilitarea rețelei de alimentare cu curent electric și cu apă, reabilitarea rețelei de canalizare și a celei de încălzire. Directorul general al Administrației Domeniului Public, Liviu Andrica, a declarat joi (23 mai) că Grădina se încălzește de la rețeaua centralizată a orașului, dar are și o rezervă printr-un sistem pe gaz. Pentru a asigura o atmosferă cât mai apropiată de mediul natural al anunmitor specii (maimuțe, lupi), în Zoo funcționează și un sistem de sonorizare prin care sunt redate sunete specific. În acest moment, la Oradea există 116 specii de animale și păsări, dar efectivul încă nu e complet. Urmează să mai vină o zebră, o cămilă cu două cocoașe, un tigru, un leopard, un babuin și un cerb carpatin. Printre locurile care ar trebui să cucerească din start vizitatorii se numără reptilariu și „bărlogul” liliecilor.
[nggallery id=1606]
Pentru a marca într-un mod mai deosebit redeschiderea Zoo, conducerea ADP a decis ca, în zilele de 1 și 2 iunie (sâmbătă/duminică), toți minorii să poată accede gratuit în incinta Grădinii. În rest, tarifele sunt după cum urmează: adulți – 10 lei, pensionari și studenți (și copii, în afară de cele două zile cu gratuitate) – 5 lei, iar biletul familial costă 20 lei (doi părinți + un copil), respectiv 25 lei (doi părinți + 2 copii). În cazul grupurilor organizate de minimum 15 personae, un bilet costă 4 lei/persoană. Programul de vizitare va fi zilnic, între orele 9 – 19.
În curând, în incinta Zoo, firma King Art va deschide un spațiu (la intrare) în care vor putea fi cumpărate suveniruri (căni, tricouri, magneți etc.) și va fi amenajat și un loc în care vizitatorii vor putea sta la o băutură răcoritoare.
iun. 12, 2024 0
oct. 25, 2022 0
oct. 05, 2022 0
iul. 27, 2022 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
Ma dispera chestia cu scrisu’ si in ungureste. Mergeti in Ungaria la gradina Zoo, sa vedeti daca e ceva scris in romaneste. Corect ar fi sa fie scris in romana si engleza ! Ca din cate stiu engleza e limba internationala .. maghiara NU ! Am ajuns sclavii lor…
bai disperatule – am fost la o gradina zoo din Ungaria si scria si romaneste. Esti un xenofob nemernic! Atata timp cat se scrie in romana pe primul rand, nu ar trebui sa te deranjeze ce scrie dedesubt. Foarte bine ca scrie in cat mai multe limbi!