Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
iul. 07, 2018 Andrei Şandor Actualitate 0 2273 vizualizari
Eforturile APTOR de a tocmi zeci de trupe de iz medieval din mai multe ţări pentru a face show permanent în Cetatea Oradea nu au fost zadarnice. După ani de simulare a unui eveniment care să facă astfel încât fortăreaţa să semene cu ceva de acum câteva sute de ani, în 2018, Festivalul Medieval pare că dă lovitura. Amenajarea zonei şanţului cetăţii cu diverse tipuri de corturi, armuri, standuri meşteşugăreşti, obiecte manufacturate ca pe vremuri, respectiv posibilitatea de a întâlni la tot pasul bărbaţi şi femei parcă scoase din scrierile lui Sir Thomas Malory fac ca timpul petrecut la Festivalul Medieval să nu mai fie unul pierdut. Simulări de lupte, muzică medievală, prezentarea de cavaleri, demonstraţii de călărie şi dibăcie cu armele medievale ţin mereu în priză vizitatorii.
Deschiderea de vineri, 6 iulie, nu a fost umbrită nici măcar de o încruntare de moment a vremii. Părea că va ploua, dar norii nu au mai deschis robinetele, aşa că distracţia pentru cei mari şi cei mici a putut să continue nestingherită. Standurile cu mâncare şi locurile de astâmpărare a setei au fost şi ele printre principalele zone vizitate, iar de la ora 19 atenţia s-a mutat spre scena principală. După un recital al maghiarului Brody Janos (ex-Illes), menestrelii Cetăţii Oradea au fost cei ce au întreţinut atmosfera. Una de folk-rock-medieval. Mircea Bodolan, Mircea Vintilă, Dan Andrei Aldea şi Mircea Baniciu. Piesele vechi, reascultate şi cântate împreună cu artiştii au adus zâmbetul pe buzele celor prezenţi. Cea mai explozivă atmosferă a fost creată, aşa cum era de aşteptat, de fostul Phoenix Mircea Baniciu. Acesta i-a urmat sfinxului Aldea, care le-a reamintit orădenilor de la Cetate câteva dintre melodiile de pe vremuri, unele cenzurate pe atunci, muzicianul devenit orădean după revenirea în România punându-şi la muncă serioasă Telecaster-ul pe care mulţi îl ştiau deja de la alte concerte. După care, chitara cu 12 corzi a lui Baniciu – care i-a omagiat pe The Beatles apărând într-un tricou branduit – a condus auditoriul prin repertorii Pasărea Colibri şi Phoenix. Publicul a cântat cu sete refrene celebre precum „Vremuri” şi „Andri Popa”. Iar la final, cei 4 menestreli au apărut împreună pentru un finish scurt, dar inimos, fiind aplaudaţi minute în şir.
Azi (7 iulie), în a doua zi a Festivalului Cetăţii, din punct de vedere muzical, orădenii vor avea parte de două recitaluri deosebite: Nightlosers vor deschide pentru Subcarpaţi. De la ora 19. Restul programului poate fi citit acesând ACEST LINK.
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0