Actualizat aprilie 8th, 2025 1:46 PM
mai 16, 2013 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 1756 vizualizari
La 5 luni de la alegerile câștigate fluierând de USL, alianță care și-a propus să regionalizeze România și să facă din nou din Parlament principalul for legiuitor, dezbaterea adevărată lipsește, iar proiectul concret al reorganizării administrative a țării nu există. Asta deși alianța de guvernare vrea să facă acest demers până la 31 decembrie 2013, motivând că regiunile vor aduce mai ușor (și mai mulți) bani europeni. Deputatul Cseke Attila, aparent demnitarul bihorean cel mai preocupat de soarta județului Bihor în contextul regionalizării, a readus azi (16 mai) subiectul pe tapet, aducând din nou cifre care contrazic singurul argument fluturat mereu de social-liberali în favoarea demersului administrativ.
Povești cu absorbția mai bună
Potrivit parlamentarului de la UDMR, este falsă explicația cum că regiunile vor absorbi mai mulți bani, în condițiile în care o serie de state din Uniunea Europeană se pot lăuda cu o mult mai bună absorbție de fonduri nerambursabile decât România, deși nici ele nu au regiuni cu personalitate juridică. Iată câteva procente (de plăți efective): Ungaria – 36,3%, Cipru – 39,7%, Luxemburg – 46,2% sau Finlanda – 50,7%. Comparativ, România, în perioada 2007 – 2011, a atras doar 14,7% din banii pe care i-ar fi putut avea pe baza proiectelor selectate pentru finanțare externă.
Dublu limbaj al Guvernului
Fostul ministru al Sănătății consideră că este regretabil că Guvernul Ponta folosește un limbaj dublu atunci când vine vorba de regionalizare. „Atunci când nu sunt străini de față, ni se spune că vor fi 8 regiuni mulate pe actualele ADR-uri, iar când la discuții asistă și străini se vorbește despre faptul că încă nu e nimic decis și că pot fi 8, 10 sau 14 regiuni administrative”, a criticat Cseke modul în care Executivul tratează problema, descrisă drept „cea mai importantă” dintre cele din ultima vreme, căci va trebui ca regionalizarea să fie înfăptuită pentru cel puțin 25 – 30 de ani. Cu privire la invocatul model polonez, deputatul udemerist spune că nu trebuie pierdut din vedere faptul că acolo (în Polonia), proiectul inițial propus de Guvernul din 1998 a fost modificat în urma dezbaterilor și consultărilor cu populația, numărul de regiuni fiind mărit în cele din urmă.
Referendum sau moțiune de cenzură
Cseke Attila mai trage un semnal de alarmă: e tot mai evident faptul că Guvernul USL ar impune proiectul (încă inexistent) al regionalizării României prin asumare de răspundere. Ceva inacceptabil, consideră deputatul bihorean, amintind că Legea Referendumului prevede că orice modificare administrativă dorită trebuie să fie supusă unei astfel de consultări naționale. Și chiar dacă despre regiuni nu se pomenește nicăieri în actele normative (ele neexistând deocamdată), Cseke spune că, atâta timp cât pentru orice modificare de graniță comunală sau alipire de sat este nevoie de Referendum, regionalizarea trebuie și ea să fie supusă votului poporului și poate fi aplicată doar după un astfel de exercițiu electoral validat prin prezența cetățenilor la urne.
„În 2011, actuala Putere amenința cu plecarea din Parlament în caz că Guvernul Boc ar fi regionalizat România prin asumare de răspundere”, reamintește Cseke Attila, cu referire mai ales la declarațiile de acum doi ani ale președintelui PNL, Crin Antonescu. De asemenea, parlamentarul bihorean precizează că UDMR nu a fost de acord nici cu acea versiune de remodelare administrativă a țării, deși făcea parte din Guvernul condus de PDL. Întrebat de bihorstiri.ro despre cum anume va proceda UDMR în caz că, totuși, Guvernul Ponta va veni în Parlament pentru a-și asuma răspunderea pe regionalizarea cu 8 regiuni, deputatul Cseke a declarat că, în mod sigur, se va încerca inițierea unei moțiuni de cenzură. Mai ales că sunt tot mai evidente diverse nemulțumiri în sânul alianței social-liberale, deci s-ar putea ca un asemenea demers să aibă și ceva sorți de izbândă.
mai 26, 2023 0
mai 13, 2023 0
mai 09, 2023 0
mai 08, 2023 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0