Actualizat aprilie 8th, 2025 1:46 PM
apr. 20, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 5012 vizualizari
Cei 96 de ani care s-au scurs de la momentul „debarcării” în Oradea a Armatei Române care a gonit administrația ungurească au fost marcați la monumentul ridicat în cinstea gen. Traian Moșoiu, lângă Parcul Bălcescu. În prezența unui număr destul de mare de oameni (printre care oficialități și școlari), fostul comandant al Garnizoanei Oradea, col. (r) Grigore Bartoș a avut ocazia să fie în centrul atenției vorbind despre însemnătatea zilei de 20 aprilie și punând evenimentele din 1919 în contextul reîntregirii pământului românesc. Militarul a dat o serie de citate din presa vremii și din mărturii consemnate aparținând mai multor cetățeni din acea perioadă, elogiind Armata condusă de gen. Moșoiu și subliniind atmosfera de așteptare, de speranță și de ușurare a orădenilor în acele zile de acum aproape 100 de ani. A tuturor orădenilor, căci, după cum a menționat col. Bartoș, nu doar românii din acest părți ale țării au fost „terorizați” de regimul horthyst, ci și maghiarii. Care, potrivit surselor scrise din acea epocă, ar fi strigat și ei „Eljen a Roman Hadsereg!” (Trăiască Armata Română) în momentul în care trupele comandate de Moșoiu au ajuns în orașul păstorit atunci de primarul Rimler Karoly.
Profitând de prezența primarului Ilie Bolojan, de cea a viceprimarului Mircea Mălan și de cea a unor reprezentanți ai Consiliului Local (ex.: liberalul Cristian Pușcaș), Grigore Bartoș a adus în discuție un subiect extrem de discutat în ultima perioadă: cel al statuilor. Și mai ales cel al mutării statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii. Fostul șef al Garnizoanei a încercat să-i înduplece pe diriguitorii urbei reamintind că și acel monument, precum cel al gen. Moșoiu, a fost realizat prin eforturile (inclusiv financiare) ale cadrelor militare. Iar în semn de respect față de ei și față de personajul istoric, Primăria ar trebui să renunțe la intenția de mutare. Ba mai mult: Municipalitatea ar trebui să pună și alte simboluri naționale în centru, precum o statuie a lui Alexandru Ioan Cuza. Desigur, niciun răspuns nu a putut fi dat unei asemenea petiții verbale rostite de la microfonul unei manifestări patriotice.
Fidel stilului de discurs gândit pentru această zi importantă, primarul Ilie Bolojan le-a spus celor adunați în jurul statuii lui Moșoiu că o festivitate de 20 aprilie este un bun prilej și pentru a omagia acei oameni mari care, în trecut, au făcut ceva bun pentru Oradea. Totodată, edilul a subliniat faptul că orădenii de azi și mai cu seamă persoanele care dețin diverse funcții de responsabilitate trebuie să fie conștienți că și dacă nu se mai duc războaie armate, există în jurul nostru o luptă permanentă pentru diverse: resurse, influență etc. „Astăzi se negociază resurse, astăzi războaiele se dau pe burse, în prețul gazelor…și rostul elitelor românești este ca din experiența înaintașilor să știe să negocieze bine pentru țara noastră…”, a spus Bolojan. Acesta nu a ezitat să-i înțepe pe adversarii săi politici cerându-le (celor de la guvernare) ca atunci când cineva propune o lege bună sau un proiect bun pe plan local, ele să nu fie blocate numai pentru că „nu putem să participăm la ele”. La fel, edilul liberal cere ca „atunci când sunt proiecte importante care țin de dezvoltare și de prosperitate să punem cu toții umărul la ele”, dar și ca o relație bună între toate bisericile și confesiunile / etniile din Oradea să fie păstrată. „Buna înțelegere a fost o condiție a prosperității”, a mai precizat primarul municipiului.
Ceremonia de azi, organizată de Primăria Oradea, a rezervat pentru cei prezenți un recital al Corului „Traian Moșoiu”, o festivitate de depunere de coroane (n.b.: cu un număr extrem de mare de participanți) și tradiționala defilare a Gărzii de Onoare.
apr. 20, 2017 0
apr. 18, 2016 0
apr. 09, 2015 0
apr. 18, 2014 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0