Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
nov. 15, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1878 vizualizari
Discuții timide, inițiate de elevii de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, în cadrul evenimentului de vineri (15 noiembrie), organizat de Asociaţia Română pentru Promovarea Educaţiei şi Siguranţei Rutiere (ARVER), cu sprijinul Serviciului de Poliție Rutieră (SPR) din cadrul IPJ Bihor. După ce inspectorul principal Alin Gherman le-a prezentat filmulețe educative din care orice șofer ar trebui să tragă concluzii care să-i determine să respecte ad literam regulile de circulație și prevederile Codului Rutier, o parte a liceenilor adunați în sala festivă a Colegiului „Eminescu” au avut curiozități interesante.
Putem bea? Da: suc!
Spre exemplu, un subiect abordat a fost nivelul de alcoolemie pentru care nu ți se ia permisul de conducere. Mai pe românește: cât poți să bei pentru a nu-ți fi frică de etilotest? Întrebarea din public a venit în contextul în care au fost discuții, chiar pe parcursul acestui an, din care a rezultat că o nouă formă a Codului Rutier ar permite un consum minim de băuturi alcoolice. Spre dezamăgirea elevilor (unii dintre ei având deja permis de conducere, iar alții în prag de școală de șoferi), polițistul orădean din fața lor le-a explicat că niciun Cod Rutier nu va avea un inclus texte de genul „E permisă conducerea autovehiculelor în cazul în care șoferul a consumat o bere”. Mai mult, Gherman le-a spus tinerilor că până și în țări care tolerau o anumită alcoolemie s-a revenit asupra subiectului. De exemplu în Ungaria, acolo unde se reține permisul și dacă există un nivel de 0,001 arătat de aparatul de testare.
Centura salvează pe bune
La fel, reprezentantul SPR a atras atenția că portul centurii de siguranță poate fi aspectul care face diferența între viață și moarte, între rănire gravă și ieșirea teafără dintr-un eveniment rutier. Iar pentru a capta și mai mult atenția, Alin Gherman și-a dat propriul exemplu: în două cazuri, în care polițistul a fost implicat în accidente rutiere, centura de siguranță l-a salvat. Deci nu e o poveste. Activitatea de azi a liceenilor de la „Eminescu” a avur și o parte mai atractivă. După pauza mare, tinerii au fost invitați in curte pentru a asista la o simulare de accident, cu toate ingredientele: Ambulanță, acordare de prim-ajutor, martori asistenți, Poliție Rutieră, măsurători etc.
httpvhd://youtu.be/LaCSJwJBjoQ
E șocant, dar e spre binele lor
Prezent la prima parte a manifestării de la școală, comisarul-șef Dorin Sava, șeful SPR Bihor, ne-a declarat că prin asemenea evenimente interactive tinerii șoferi pot fi stimulați să nu o apuce pe latura teribilismului. De asemenea, Sava crede că prezentarea de imagini de la accidente adevărate, cu mașini distruse și cu victime reale, chiar dacă pot fi considerate șocante, sunt în avantajul celor care urmează să devină șoferi. Teoretic, aceștia își vor aminti de cele văzute și vor face tot posibilul pentru ca sloganul „mie nu mi se poate întâmpla” să fie într-adevăr o realitate. Potrivit șefului SPR, în Bihor, mor anual aproximativ 60 de persoane în urma unor accidente rutiere. Cauzele principale ale tragediilor rămân viteza excesivă, neacordarea de prioritate, dar și indisciplina șoferilor.
În 17 noiembrie se marchează Ziua Mondială pentru Comemorarea Victimelor Accidentelor Rutiere.
[nggallery id=2003]
nov. 19, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0