Actualizat aprilie 12th, 2025 4:48 PM
mart. 15, 2012 Florin Coman Actualitate 0 2097 vizualizari
Zeci de oameni de afaceri din judeţul Bihor s-au reunit astăzi la Hotel Cotinental încadrul unei dezbateri organizate de Asociaţia Firmelor Bihorene. Aşa cum a explicat directorul Dan Octavian, oamenii de afaceri au vrut să afle de poliţişti şi procurori care sunt soluţiile pentru a stopa înşelăciunile cu bilete la ordin false, cu file CEC fără acoperire sau ce pârghii legale au pentru a stopa delapidările făcute de angajaţi. Principala problemă a oamenilor de afaceri este că în majoritatea cazurilor procuorii dau neînceperea urmăririi penale,iar ei rămân cu pagube,indiferent dacă este vorba despre ţepele date de parteneri de afaceri, sau de angajaţi.
Primul care a încercat să lămurească lucrurile a fost Galoş Păunel, procuror şef al secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea.
“În primul rând fiecare plângere trebuie să ajungă unde trebuie. Pentru sume de până la 200.000 ron se depune plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea,pentru sume mai mari de 200.000 lei se depun plângeri la Parchetul de pe lângă Tribunal, iar pentru sume mai mari de un milion de euro, la Parchetul specializat”, a spus Galoş.
“Să explic de ce în multe cazuri se dă neînceperea urmăririi penale. În ce priveşte spre exemplu cazul şoferilor acuzaţi că fură din benzină. Este greşit încadrată plângerea la delapidare. Încadrarea trebuie făcută la abuz de încredere. Aveţi cu ei un contract civil în baza căruia le încredinţaţi bunuri. Este greu să dispunem de măsuri fără probe. Ştim că vă fură cantităţi mari,dar de cele mai multe ori nu putem demonstra decât cantităţi foarte mici pentru care nimeni nu dă condamnare” explică procurorul. “În ce priveşte înşelăciunea, nu vreau să vă descurajez,dar noul Cod Penal care va intra în vigoare de anul viitor prevede că nu se încadrează la înşelăciune clasică în formă calificată biletul la ordin fals, ci va ţine de aspectul comercial”, a mai spus Galoş. În ce priveşte filele CEC fără acoperire,procurorul atrage atenţia că acestea trebuie să provină de la administratorul firmei şi să fie completat cu elementele esenţiale pentru a fi luate în considerare. Astfel, filele CEC în alb lăsate garanţie sunt la limita legalităţii. În plus, este dificil de demonstrat în astfel de cazuri că cel ce a garantat astfel plata a fost rău intenţionat. “Am văzut foarte puţine dosare în care să cuprindă şi expertize contabile prin care să se stabilească dacă respectiva firmă a făcut încasări şi cum a folosit acei bani, pentru a se putea demonstra că nu au plătit marfa din rea intenţie”, a completat Galoş.
Explicaţii a dat şi inspectorul principal Floria Sîrca. El a subliniat că fila CEC este conform legii un instrument de plată, nu de garanţie. În 90% din cazurile investigate de poliţişti însă, este vorba de file CEC lăsate garanţie. “Problema este că mărfurile achiziţionate astfel, sunt vândute foarte repede şi în decurs de câteva zile sunt cheltuiţi şi banii. Astfel, este greu să recuperăm prejudiciul. Şi aceste mărfuri sunt cumpărate de colegii dumneavoastră. Păi când ştiţi că un produs costă 2,5 lei şi vedeţi că vine un om să-l vândă cu 1,9 lei, în loc să-l cumpăraţi ar trebui să alertaţi poliţia”, a spus Sîrca. El a mai spus că cine primeşte o filă CEC garanţie, deşi legea interzice acest lucru, îşi asumă un risc.
Sîrca a mai subliniat că deşi oamenii de afaceri se plâng că se fură mii de litri de benzină, în 2011 s-au primit doar 6 sesizări în acest sens. El le-a recomandat oamenilor de afaceri să le facă angajaţilor o fişă a postului şi gestiunea de care răspund, şi să demareze procedura de inventar,alături de comisia de inventariere, rezultatul arătând foarte clar valoarea pagubelor.
Oamenii de afaceri prezenţi la întrunire au reclamat şi termenele foarte lungi în care li se rezolvă problemele în instanţă dar şi hibele din sistemul judiciar.
Omul de afaceri Octavian Bara a atras atenţia că se simte nevoia unei discuţii cu guvernanţii care pot schimba legi. El a precizat că trebuie să se umble la cauză nu la efect şi a susţinut că ar trebui să existe clauză de execuţie penală în contractele semnate între companii şi că trebuie modificată legea insolvenţei care a ajutat mulţi rău-platnici să scape de răspundere.
aug. 09, 2017 0
iun. 07, 2017 0
feb. 15, 2017 0
feb. 09, 2017 0
apr. 12, 2025 0
apr. 12, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0