Actualizat aprilie 7th, 2025 4:38 PM
mai 30, 2016 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 1919 vizualizari
Luni, 30 mai, după ce pesediștii au ieșit în conferință de presă pentru a transmite detalii privind pedepsele financiare pe care Municipalitatea le-a primit de la autoritățile de management care supervizează implementarea proiectelor cu finanțare europeană, primarul Ilie Bolojan a fost întrebat cu privire la datoriile urbei.
Edilul-șef spune că „dacă un cetățean care nu are specialitate economică poate fi scuzat vis-a-vis de astfel de comentarii (n.b.: remarci / critici vizând gradul uriaș de îndatorare), e clar că cei care au dorința de a candida la niște funcții publice ar trebui, teoretic, să aibă minime cunoștințe bugetare și să cunoască mecanismele financiare care stau la baza gradului de îndatorare sau a cheltuirii banilor europeni”. Bolojan consideră că cei de la PSD (și alți critici ai administrației actuale) „fie nu știu despre ce vorbesc, fie sunt rău intenționați”.
Alți PSD-iști ne dau exemplu de bună practică
Primarul a declarat că „orașul a accesat foarte multe fonduri europene” și susține că până și candidați ai PSD din Ardeal dau exemplu Oradea în această privință, criticând alte administrații, „iar cei de la PSD de aici spun că nu e în regulă treaba aceasta”. Ilie Bolojan reamintește că banii europeni au fost (și rămân) o oportunitate foarte bună pentru dezvoltare și că, pentru a-i accesa, a fost nevoie de sume pentru confinanțările aferente proiectelor. „Aceste cofinanțări au fost asigurate sau din credite, sau din veniturile orașului. O situație specială am avut-o anul trecut, când conform mecanismelor de decontare din banii europeni, fiind la sfârșitul perioadei de finanțare 2007 – 2014, trebuia să respectăm o regulă care e dată în toate normativele: se decontează doar plățile făcute efectiv până la 1 ianuarie 2016. Ce nu ai plătit până atunci, dacă vrei să nu ai probleme să ți se ceară să rambursezi banii europeni accesați pe un proiect, trebuia plătit din bugetul local până la sfârșitul lunii mai, deci până în iunie (2016)”, a explicat primarul.
Da, avem datorii. Dar avem și bani de încasat!
Șeful Executivului local recunoaște că, având în vedere toate aceste reguli, Oradea a încercat să forțeze lucrurile în 2015 și „să se consume aproape toți banii care erau eligibili din bani europeni, sens în care în ultimele luni am făcut plăți foarte mari care nu puteau fi acoperite numai din banii orașului”. De aceea au fost luate anumite credite-punte pentru plata constructorilor, iar acum Primăria așteaptă ca, treptat, pe măsură ce autoritățile de management dau OK-ul pentru decontări externe, sumele care vin să intre în contul băncilor. „La finalul acestui an, ceea ce am luat ca și credit suplimentar, față de gradul de îndatorare normal, se închide”, a mai precizat Bolojan, criticând „tovarășii” de la PSD că „uită” să spună că, pe lângă creditele suplimentare, orașul are și bani de încasat. Edilul PNL-ist se arată optimist în privința revenirii la un grad normal de îndatorare și asigură că urbea, indiferent de ce fel de administrație va avea, va putea lua în continuare credite în limitele legii pentru a dezvolta și în anii următori Oradea.
Primarul Bolojan consideră că ar fi (fost) o „gravă eroare” să se piardă 160 de milioane de euro bani europeni pentru că Municipalitatea nu ar fi vrut să se împrumute de 40 de miloane. De altfel, edilul liberal susține că acest mod de gândire a dăunat României: „Din 38 de miliarde de euro pe care i-am avut la dispoziție, suntem undeva în jur de 9 miliarde de euro pierduți din indolență sau din fuga de răspundere sau din întârzierea unor proceduri nepermis de mult”.
Oradea a procedat corect
Ilie Bolojan mai spune că ar fi preferat, spre exemplu, ca țara să aibă deja în funcțiunea Autostrada Transilvania, fie și cu o corecție financiată de 5% și / sau cu mici defecte care se pot remedia din garanțiile depuse de constructor(i), situația care ar fi însemnat că cei din ministerul de resort și-ar fi asumat anumite decizii. Lucru care, din câte putem constata, nu s-a întâmplat. „Eu cred că orașul Oradea a procedat corect și, dacă voi fi votat primar, prima prioritate va fi să urgentăm toate documentațiile și să finalizăm toate proiectele astfel încât atunci când se deschid axele de finanțare în perioada următoare să fim printre primii care depunem proiecte, pentru că aceste proiecte majore pe care încă le mai are orașul – de mare conectare – sau alte probleme mai mici nu pot fi rezolvate numai din bugetul local”, a completat Ilie Bolojan.
ian. 22, 2025 0
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0