Actualizat aprilie 9th, 2025 12:06 AM
mart. 04, 2012 Andrei Şandor Actualitate 0 1412 vizualizari
Puțini la număr, dar supărați pe unele demersuri ale Municipalității orădene. Întâlnirea de duminică (4 martie) a cetățenilor (alegătorilor) din zona centrală cu președintele Mișcării Verzilor Democrat Agrarieni (MVDA) – Horea Vușcan – s-a lăsat cu puține întrebări și luări de cuvânt. În schimb, cel puțin cei prezenți, nu resping ideea înființării unei Federații a asociațiilor de proprietari, for care să se ocupe de apărarea intereselor oamenilor cu ajutor de specialitate. De asemenea, întrevederea de azi a readus în discuție subiectul apei geotermale, dar dintr-un punct de vedere care ar putea să nu le cadă foarte bine șefilor din administrația locală. Fost șef al Transgex (în anii 90), pensionarul Augustin Dudaș (membru PSD), a precizat că extinderea rețelei geotermale fusese deja luată în calcul de o fostă conducere a Oradiei. Ironia sorții este că asta s-a întâmplat tot pe vremea unui primar liberal, Mihai Sturza, în 1998. Și tot atunci, Municipalitatea ar fi intenționat să se conecteze la rețeaua de gaz care lega Satu Mare de Arad, însă proiectele au fost abandonate. La fel ca o pompă de injecție din cartierul Nufărul, prin revitalizarea căreia s-ar mai putea câștiga ceva teren în războiul pentru o mai bună alimentare cu energie termică a orașului. Cel puțin asta a declarat Augustin Dudaș pentru bihorstiri.ro. Fostul director Transgex (care a fost, la un moment dat, chiar și prefect interimar al județului Bihor) susține că ponderea energiei geotermale în totalul necesar azi Municipiului Oradea ar putea crește până la aproape 50%, în condițiile în care ar fi adăugată câte o sondă de injecție la fiecare sondă deja funcțională.
httpvhd://youtu.be/1cy5LNEuYLU
Ca și în cadrul celorlalte întâlniri cetățenești (și pre-electorale) din ultima perioadă, Horea Vușcan și-a expus din nou temele de bătaie: termia, scumpirea constantă a gigacaloriei de când primar este Ilie Bolojan, monopolurile impuse de Primăria Oradea și necestitatea de liberalizare a serviciilor, astfel încât oamenii „să voteze zilnic serviciul pe care-l doresc”. Orădenii care au răspuns favorabil învitației de azi a tânărului politician au fost extrem de tăcuți, dar au dat din cap afirmativ atunci când liderul local al MVDA le-a vorbit despre faptul că, spre exemplu, proiectul de retehnologizare a CET – prezentat zilele trecute de primar – „ascunde alte interese”. De asemenea, Vușcan nu a ratat ocazia pentru a ataca din nou monopolul RER și modul în care Municipalitatea face bani din serviciul de parcare, reiterând că staționarea autoturismelor ar trebui să fie gratuită. Unele voci din auditoriu au avut totuși câte ceva de zis, chiar dacă nu au fost neapărat cuvinte de încurajare pentru Vușcan. De fapt, cetățenii par convinși că nu prea există șanse de a opri proiectul de modernizare a CET, așa cum este el dorit de actuala conducere a municipiului. Nu au lipsit nici elementele de radicalism: „Gligor ăsta (n.b.: managerul Electrocentrale Oradea SA), RER, Selina – toți sunt mânjiți. Trebuie împușcați!”, spunea unul dintre șefii de asociație, menționând că directorul mare de la CET mai are un păcat în portofoliu și anume fiascoul cu trecerea unui cazan pe arderea cocenilor de porumb.
În opinia aproape unanimă a celor câțiva cetățeni prezenți la discuția de duminică, o Federație precum cea propusă de Vușcan ar putea fi singura soluție pentru ca asociațiile să poată lupta mai eficient împotriva proiectelor promovate de administrația locală și care sunt considerate a fi abuzive și a nu fi în interesul orădenilor. „Primăriei îi e frică de oameni, de o reacție mai amplă a cetățenilor”, consideră președintele MVDA Bihor, care crede că doar dacă ar ieși în stradă mii de persoane, numai atunci poate că Municipalitatea ar fi mai deschisă spre un real dialog. „Nu am nevoie de banii de la Uniunea Europeană și nici de CET. Am nevoie ca Primăria Oradea să nu mai bage bani grei în investiții inutile precum turbo girația sau drumul expres de pe str. Ecaterina Teodoroiu. Am nevoie ca Primăria să rezolve probleme care ating la buzunar toți cetățenii. Nu vreau ca și Bolojan să-mi risipească banii așa cum a făcut Filip (n.b.: Petru Filip, fostul primar PD al Oradiei) atunci când a cumpărat tramvaie Siemens cu 3 milioane euro bucata!”, a spus Vușcan, convins că Federația poate fi o armă serioasă și de temut.
httpvhd://youtu.be/U-To4jAazbA
Contra unei cotizații modice, forul (și cetățenii) ar putea conta pe serviciile a doi avocați care ar urma să aibă sarcină analizarea proiectelor de Hotărâre de Consiliu Local și „provocarea” unor dezbateri publice adevărate. Pentru a fi și mai convingător în campania de recrutare de membri pentru viitoarea entitate, tânărul politician orădean a precizat că, până în acest moment, aproximativ 120 de asociații de proprietari din Ioșia, Rogerius și Nufărul și-au manifestat deja dorința de a fi parte a entității propuse.
[nggallery id=728]
mart. 21, 2017 1
iun. 06, 2016 0
mai 30, 2016 0
mai 23, 2016 0
apr. 09, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0